Doufám, že pohádka ještě neskončí

  Máme za sebou období Vánoc, Silvestra a příchodu nového roku. Je to vždy období, kdy fotbal v Česku, a až na výjimky i jinde v Evropě, dostává volno. Osobně tohle období mám rád, ale pracovně moc ne. Ve fotbalu se toho děje pramálo na hřišti i v zákulisí. Jedna věc mě i přesto zaujala.

V jednom z předchozích komentářů jsem fotbalovou cestu Viktorie Plzeň v roce 2011 nazval nejlepší pohádkou, kterou znám. Při shrnutí posledních událostí, které se v tomto klubu odehrály jsem znejistěl, zda bude ještě pokračovat.
Poté, co se Plzeň díky mistrovskému titulu, skvělým výsledkům v Lize mistrů a zásadním podílu jejich hráčů na postupu našeho reprezentačního týmu na EURO 2012 v Polsku a na Ukrajině, postihly tento klub události, které by mohly tento trend nabourat nebo v horším případě zastavit.
Mám na mysli kauzu podpisu (nebo nepodpisu) smlouvy s bundesligovým Wolfsburgem hráče Pilaře. Navíc v Plzni zjistili, že podcenili administrativní úkony ve smlouvě o hostování tohoto hráče z Hradce Králové. I za této situace, po nenominování Pilaře k ligovému utkání v Příbrami, hráč i klub situaci ustáli a v závěru podzimní sezóny, i s Pilařem v sestavě, dokázali postoupit do jarní části Evropské ligy. V současné době to vypadá, že Plzeň pro jaro o Pilaře nepřijde, což by při dalších problémech bylo moc dobře.
Dalším problémem, s kterým se ovšem počítalo, je odchod klíčového hráče týmu, Petra Jiráčka, do zmiňovaného Wolfsburgu. Tento hráč má totiž, podle mého názoru, vše, co má kvalitní fotbalista mít. Hodně běhá, je fotbalový a zároveň agresívní v soubojích i herně, má úžasnou vůli a charakter. K tomu ještě schopnost prosadit se gólově v koncovce, což jsem si znovu uvědomil o Vánocích při sledování televizního shrnutí uplynulého fotbalového roku. Petr Jiráček totiž v dresu Plzně i reprezenrace vstřelil nebo se zásadně podílel na mnoha důležitých brankách.
Jenže plzeňský klub postihl ještě jeden problém, s kterým ovšem nikdo počítat nemohl. Tím byla zpráva o pozitivním dopingovém nálezu obránce Bystroně v památném vítězném utkání v běloruském Borisovu. Nikdo z nás neví, a neví to ani vedení a trenér Vrba, jak to všechno bylo a určitě bychom si přáli, aby vzorek „B“ potvrdil, že se stal omyl. Ale i tak je to pro všechny zainteresované, mám na mysli hráče, realizační tým a vedení klubu, určitě nepříjemné. V současné době už musí řešit eventuální náhradu. Dovedu si představit rozpoložení trenéra Vrby. I z jeho mediálních vyjádření je zřejmé, že jej to nejen zaskočilo, ale i naštvalo. Bystroň se nezapojil do zimní přípravy s týmem a jen on sám zřejmě ví, jak to všechno bylo.
Na této fotbalové „pohádce“ je vidět, že ve fotbalu není nikdy nic definitivní a je třeba být pokorný a neustále ve střehu. Plzeňští, opět podle mého názoru, takoví byli, přesto se stalo něco, co nemohl nikdo předpokládat. Moc bych si přál, aby všechny tyhle nepříznivé okolnosti vyřešili. Rád bych totiž tuhle fotbalovou „pohádku“ sledoval i na jaře 2012.

Komentáře nejsou povoleny.