Konečně budu mít důkaz…

Moje další zamyšlení jsem zvolil záměrně trochu kontroverzně a riskuji tím, že bych se mohl stát 23.února 2012 večer terčem posměšků lidí, kteří s mým názorem, který tu teď budu prezentovat, nesouhlasí. Jenže já do toho „rizika“ jdu rád. Jako sportovec (bývalý) mám takové adrenalinové konfrontace rád. A teď už k věci.

Čtenář, kterého zaujalo uvedené únorové datum, pravděpodobně už tuší, o čem bude řeč. Ano, je to datum odvetného utkání Evropské ligy mezi Viktorií Plzeň a bundesligovým týmem Schalke 04. Tento týden v pátek jsem si nenechal ujít přímý přenos losování vyřazovací fáze Evropské ligy. Nejen proto, že jsem se v 90.letech minulého století dvakrát takového losování ve švýcarské Ženevě zúčastnil jako zástupce tenkrát velmi úspěšné Sigmy Olomouc, ale především proto, že v osudí jsme měli svého zástupce, Viktorii Plzeň a já byl zvědavý, jak k ní bude los příznivý.
Kritérií pro hodnocení losu je vždy hodně a pokud bych podle nich všechno shrnul, tak hodnotím soupeře Schalke 04 jako jeden z nejlepších možných soupeřů. Z ekonomického hlediska vím, že za soupeře z Německa jsou nejvyšší televizní a reklamní práva (jako my v Olomouci tenkrát za Hamburger SV), cestovat za soupeřem do Německa není finančně nejnáročnější, a že je soupeř atraktivní je zřejmé, a proto bude na utkání „doma“ (v Plzni i třeba v Praze v Edenu) zcela vyprodáno. Dalším kritériem je vzdálenost soupeřova stadionu pro dostupnost vlastních příznivců a to je skvělá. Kdo bude moct, tak nebude na stadionu v Gelsenkirchenu chybět. Pokud jej nevyprodají domácí příznivci, protože jich v tomto hornickém regionu chodí spousta a stadion bývá na Bundesligu pravidelně vyprodaný. Posledním kritériem, a asi nejdůležitějším, je sportovní.
A k tomu se vztahuje můj záhadný motiv k sepsání tohoto komentáře. Já totiž již mnoho let tvrdím, že kvalita německé Bundesligy je dlouhodobě přeceňována a tímto názorem se liším od mnohých zastánců německé nejvyšší soutěže. Např. pokud se k tomuto mému článku dostane bývalý reprezentant Pavel Kuka, tak se naštve. Já totiž vím, že on nedá na Bundesligu dopustit. Zřejmě proto, že tam úspěšně působil. Já samozřejmě sleduji všechny špičkové evropské ligové soutěže, a proto vím, že Bundesliga  se hraje na vyprodaných stadionech, prostředí je tam tedy velmi atraktivní. Má také velkou publicitu, reklamu, zkrátka je to atraktivní produkt, který se jim v Německu daří dobře prodávat. I o tom je v dnešní době fotbal a nejen on. Jenže to nic nevypovídá o fotbalové kvalitě. O ní vypovídá třeba počet týmů, které se probojovaly v posledních 15 ti letech do závěrečných fází evropských soutěží. Taktická vyzrálost týmů, schopnost trenérů reagovat na průběh utkání, koučovat atd. Já jsem přesvědčen, že kdyby se naše Gambrinus liga hrála před vyprodanými stadiony, v parádní atmosféře, jaká je na německých stadionech, tak bude stejně atraktivní, protože kvalitou nezaostává. My u nás kvalitu často vnímáme jen počtem vstřelených branek a počtem útočníků v základním rozestavení.
Včera jsem např. sledoval přenos z bundesligového utkání mezi Bayernem Mnichov Kolínem. To, tam předvedl hostující tým, by u nás bylo hodnoceno jako zbabělý fotbal, s devíti hráči před vlastním pokutovém území, s jedním osamoceným útočníkem a nic se nezměnilo, ani v 60 ti minutové přesilovce Kolína. Výsledkem bylo vítězství Bayernu 3:0. I taková je opěvovaná Bundesliga. Předsunutý presink a jiné moderní prvky? Ty jsem tam neviděl. U nás by to tedy trenér Kolína schytal a zaslouženě.
Proto vítám soupeře Viktorie Plzeň, Schalke 04 z Bundesligy. Není náhoda, že před několika lety tohoto soupeře vyřadila Slávia Praha a před ní i Sparta Praha. To, že jsem jej při krátkém trenérském působení v Sigmě Olomouc porazil v přípravném období v Rakousku 1:0 neberu v úvahu, šlo jen o přípravu
  Hra Plzně z letošního podzimu, by zcela jistě byla nad síly atraktivního německého týmu. Je otázkou, kdo z kádru Plzně v zimě odejde, jak vyladí formu na 16.února 2012, kdy se hraje první utkání atd. Ovšem nechci si hledat alibi pro případné vyřazení našeho týmu a tvrdím, že 23.února 2012 večer budu mít důvod poslat trenérovi Pavlu Vrbovi blahopřejnou SMS. Nejen proto, že Viktorka postoupí, ale i proto, že pro svůj kontroverzní názor budu mít konečně pádný, tedy čerstvý důkaz.

Komentáře nejsou povoleny.