Gólová smršť a tabulky naruby

Máme za sebou dvě kola nejvyšší fotbalové soutěže, zahajovací kolo II.ligy, první kolo Ondrášovka Cupu a také předkola evropských pohárů Navíc hned zítra začíná i reprezentační mužstvo v Norsku. Událostí tedy opravdu hodně, ale já bych se chtěl tentokrát zastavit hlavně u Gambrinus ligy.

Hned její úvod signalizuje, že bude velmi zajímavá a také atraktivní. Je evidentní, že postupný trend směrem k ofenzivnějšímu pojetí pokračuje, doufejme, že se to projeví i na vyšší návštěvnosti. Jinak už opravdu nevím, na co se budou potenciální zájemci o vstupenku na naši nejvyšší fotbalovou soutěž vymlouvat. Prostředí na našich stadionech se totiž také zlepšuje. O zvyšující se atraktivnosti svědčí zvýšený počet vstřelených gólů a ty jsou přeci kořením fotbalu. V prvních dvou kolech jich padlo dohromady 50 (25 v každém z nich) a já jsem velmi zvědavý, zda to není jen shoda náhodných okolností.
O tom,že by tomu tak nemuselo být svědčí, kromě jiného, doslova raketový start pražské Sparty. Vstřelila totiž 6 branek, dalších 7 v předkole Evropské ligy. Podstatné ovšem je, že to není náhoda, ale důsledek změny herního stylu mužstva. Sparta hraje nátlakově, útočníka Kweukeho, na rozdíl od loňské sezóny, intenzivně podporují ve finální fázi středoví hráči. Markantní to bylo v utkání s Jabloncem, kdy se často v pokutovém území soupeře nacházeli Kweuke a další čtyři záložníci (Sionko, Juhár, Matějovský a Vacek), které podporoval pravý obránce Vidlička a zezadu jistil defenzivní záložník Hušek. Tahle sestava evidentně funguje a přejme si, aby to takhle fungovalo i v Evropské lize.
Naopak problémy v začátku ligy má Plzeň, která evidentně mentálně nezvládá rytmus utkání středa evropský pohár a víkend liga. Není to o kondici, ale o koncentraci po pohárovém utkání na ligové. Laik to těžko pochopí. Znám názory lidí, že je to přeci jedno, ale kdo fotbal hrál, tak ví, že to opravdu problém je. Sparta je v tomto zkušenější a mohla by z tohoto pohledu vytěžit v lize určitý bodový odstup ve svůj prospěch.
Co mě nejvíce překvapilo, a činí tak Gambrinus ligu zajímavou, je doslova naruby sestavená tabulka. Vím, je teprve začátek, ale určitě se nečekalo po dvou kolech šest bodů Hradce Králové, Bohemians 1905, Příbrami, jen jeden bod Jablonce a Plzně a nula na kontě Slávie a Baníku Ostrava. Podobné je to ve II.lize, kde v prvním kole prohráli doma favorité Jihlava, Karviná, Sokolov a venku Brno. Věřme, že to bude v našich dvou nejvyšších soutěžích tentokrát velmi zajímavá a atraktivní podívaná.
Ještě jedna věc mě o tomto víkendu zaujala. Ukončení kariéry rozhodčí slečny Dagmar Damkové. V Mladé Boleslavy se dočkala velkých ovací a já dodávám, že zcela po právu. Už 4.května 2010 jsem ve svém komentáři s názvem: „Pro zasvěcené žádné překvapení“ jsem napsal, že slečna Damková je naším nejlepším rozhodčím v nejvyšší soutěži a tvrdím to i dnes. Vždy, když jsem ji viděl, z tribuny nebo i trenérské lavičky, rozhodovat utkání, nikdy nepodala špatný výkon. Ano, hráči jsou k ní ohleduplnější, než k jejím kolegům mužům, ale je to i proto, že cítí, že ona rozhoduje nestranně, je stále dobře naladěná a nesnaží se získávat si respekt na hřišti hrozbou trestů. Získává si jej totiž ohromným citem pro posuzování přestupků proti pravidlům. Nebaštila hráčům nahrané pády, vždy poznala, zda jde o divadélko a kdy ne a hlavně podle toho rozhodovala. V tom si věřila, což spousta rozhodčích mužů nedokáže, protože si nevěří. Ona dosáhla v oboru nejvyšších met, rozhodovala na největších fotbalových turnajích a vždy dobře. Proto měla dostatek sebevědomí, bez kterého se fotbalový rozhodčí neobejde. Měla jej i proto, že měla čisté svědomí, což určitě pro všechny její kolegy neplatí. Jen mi k ní tak nějak profesně nepasuje její přítel (zdůrazňuji profesně, protože do soukromého života nemám právo mluvit) bývalý rozhodčí a delegát, fotbalový šíbr pan Berbr. I já s ním mám jednu nepříjemnou zkušenost, ale to už je jiné téma…

Komentáře nejsou povoleny.