Mají velkou moc?

Ve 20. kole Gambrinus ligy sehraném o tomto víkendu jsme zažili mnoho zajímavého, zejména se zrodila kauza „Olomouc“ o údajném uplácení soupeře z Bohemians Praha v posledním loňském kole ligy 30. května 2009. K tomu nelze říci nic jiného, než že je třeba počkat na to, zda jde o smyšlené obvinění nebo se skutek opravdu stal. A pokud ano, je třeba to dokázat. To ovšem není úloha pro mě.

Já jsem byl zvědavý, jak utkání zvládnou olomoučtí hráči, protože bylo jasné, že jejich psychické rozpoložení dostalo vážnou trhlinu. To se samozřejmě potvrdilo, i když k jejich porážce podle jejich vlastního vyjádření přispěl i rozhodčí Kocourek. Nehodlám se zde výkonem sudího podrobně zabývat, ale jeden moment mě přece jen zaujal. Jde o situaci, která velmi ovlivnila průběh a výsledek utkání, a tou byl pokutový kop pro Spartu a současně červená karta pro faulujícího obránce Dreksu.

Výklad pravidel ve fotbalu je velmi pružný a umožňuje rozhodčímu si velmi často vybrat z několika „nabízených“ řešení. Není striktně dáno (a ani to není možné), co je faul a co už ne. Proto se stává, že v jednom utkání je souboj hráčů posouzen nějak a v jiném utkání stejný souboj jiný rozhodčí posoudí úplně jinak. A přesně k tomu došlo v tomto případě.

Srovnatelná situace nastala během utkání anglické Premier League mezi týmy Manchester United a FC Liverpool, které se hrálo hned na druhý den v neděli. Domácí Manchester totiž vyrovnal na 1:1 po faulu, který byl velmi podobný jako ten Dreksův (zatažení za ruku soupeře a jeho pád v pokutovém území), ale byl evidentnější (tedy laicky řečeno „větší“). Přesto rozhodčí kromě pokutového kopu udělil faulujícímu hráči „pouze“ žlutou kartu, kdežto rozhodčí na Spartě za méně viditelný faul kromě pokutového kopu udělil kartu červenou.

Nejpodivnější na celé věci je skutečnost, že oba rozhodčí, přestože rozhodli úplně jinak (pokud jde o barvu karty), si své rozhodnutí snadno zdůvodní a nebude bráno jako chyba ani jednoho z nich. Souhlasím s komentátory utkání na Spartě, že trestat mužstvo pokutovým kopem a červenou kartou za jeden zákrok (navíc zcela běžný a nikoliv přehnaně hrubý) je velmi kruté. Chápu, že se to hráčům Olomouce (a nejen jim) nelíbilo.

Tento případ jen zapadá do názoru mnohých (a patřím k nim i já), že rozhodčí mají v dnešním fotbalu velkou moc, co se týče možností ovlivnit průběh a někdy i výsledek utkání. Umožňuje jim to totiž pružnost fotbalových pravidel. Proto jsem všemi deseti za zavedení kontrolního videa, aby se zamezilo omylům alespoň v těch situacích, které zapříčiní uznání neregulérní branky nebo naopak neuznání branky regulérní. Nějak k tomu bohužel není vůle. Proč asi…

Komentáře nejsou povoleny.