Den č. 17

Dnes je největší vedro našeho pobytu na EURO 2008, ale večer, kdy se hraje třetí čtvrtfinále Nizozemsko – Rusko, již bude snad příjemně. Nemohli jsme nejet do centra, kde jsme předpokládali nápor nizozemských fans. Výsledek předčil moje očekávání a zkušenost z Bernu. Prodírali jsme se doslova oranžovým mořem.

V poledne již byla atmosféra veselá, řekl bych někdy na hraně. Na zemi plno plechovek od piva i jiných nápojů, plechovka piva Carlsberg byla nezbytným doplňkem všech. V tom vedru se dá očekávat, že večer mnozí utkání už nebudou sledovat při plném vědomí. Většina z nich se totiž chystá sledovat utkání v centru na velkoplošných obrazovkách, na stadion by se všichni nevešli. Příznivců v ruských barvách bylo velmi málo, jsem zvědav, v jakém poměru budou na stadionu při utkání.
Podle očekávání jich bylo podstatně méně, něž nizozemských. Fascinující byly ovšem záběry centra města z helikoptéry. Zaplněné oranžové fan-zóny minimálně na čtyřech místech, Pro představu jsou to čtyři zaplněná náměstí.
Průběh utkání ale určitě příznivcům Oranjes neudělal radost. Rusové potvrdili pověst mužstva, které hraje rychle, ale mě překvapila jejich úžasná fotbalovost, schopnost na soupeřově polovině zbytečně neztrácet míče. Navíc v prodloužení se jasně ukázala jejich vynikající kondice. Zcela zaslouženě vyřadili mužstvo, které po základních skupinách bylo považováno za největšího aspiranta na prvenství.
Ukázalo se, že fotbal nejde předem naplánovat. Ve srovnání s utkáními Nizozemců ve skupině mělo to dnešní jeden zásadní rozdíl, dnes nevstřelili první branku. Pokud by se jim to podařilo, mohli v dalším průběhu hrát to, co jim vyhovuje, na rychlé protiútoky do uvolněných prostorů na soupeřově polovině. Soupeř by totiž musel za nepříznivého skóre postupně více útočit. Navíc ve skupině 2x vstřelili první branku ze standardní situace, dnes až tu vyrovnávací na 1:1: V prodloužení dominovali jasně Rusové díky lepší fyzické kondici. Přitom nizozemský trenér Van Basten šetřil hráče v utkání s Rumunskem. Stejně to provedli i trenéři Portugalska a Chorvatska a všichni svoje čtvrtfinále prohráli. Je to náhoda? Nebo to hráčům ublížilo, tzv. vypadli z rytmu? Určitě to bude tématem úvah nejen fotbalových odborníků, ale také psychologů a fyziologů.

Komentáře nejsou povoleny.