Není hvězda jako „hvězda“.

Po včerejším večerním utkání mi nedá, abych si nedovolil jedno zásadní srovnání obou mužstev, i když se to vlastně bude týkat jednotlivců.
O Nizozemcích jsem již psal v tom smyslu, jak jsou jejich hvězdy zároveň týmovými hráči, jsou ochotni především všechny svoje neoddiskutovatelné přednosti plně využít ve prospěch úspěchu týmu. To je, kromě jiných, klíčovou příčinou jejich skvělých výkonů a výsledků. Mám na mysli především van der Vaarta, Sneijdera, van Nistelrooye, Kuyta, Robbena a van der Sara (každé tištěné médium u nás píše jejich příjmení jinak, použil jsem tedy verzi z „Oficiálního programu EURO 2008“, kterou vydala přímo UEFA).

V rumunské reprezentaci působí dva hráči, kteří by měli být díky své bohaté kariéře v evropských velkoklubech opravdovými hvězdami. Jsou to Chivu a Mutu. Podle toho, co jsem v tomto utkání viděl, je pro mě opravdovou hvězdou kapitán Chivu, který pracoval ve středu hřiště a hru režíroval, i když i jemu se všechno nepovedlo. To je ve fotbale normální.
To, co předvedla „hvězda“ Mutu, bylo trestuhodné. Nevyčítal bych mu, že v předchozím utkání proti Itálii neproměnil penaltu, a tím připravil mužstvo o dva body, které by je téměř posouvaly do čtvrtfinále. To se může stát každému fotbalistovi na světě. Byl z toho hodně zklamaný, a proto jsem očekával jeho snahu vše napravit právě v utkání s Nizozemskem. On se ovšem předvedl jako velmi nedisciplinovaný hráč, který si na hřišti dělá téměř, co chce. Vím, že takoví hráči mají i od trenérů určité úlevy v defenzívě, což akceptují i spoluhráči. Všichni zároveň očekávají, že takový hráč bude rozhodovat zápasy, a tím to mužstvu vrátí (tak to funguje u Ronalda a mužstva Portugalska). Jenže Mutu nebrání, po jeho levé straně Nizozemci útočili, kdykoliv se jim zachtělo, obránce Rat na všechno nestačil a středový hráč Kocis, který se měl za Mutua posouvat to všechno nestíhal, přestože za 90 minut toho naběhal ze všech hráčů nejvíce. Trenér van Basten tohle všechno určitě věděl. Mutu navíc nebyl nebezpečný ani před brankou soupeře a především neustále něco komentuje, rozhazuje rukama atd. Každou nepovedenou přihrávku spoluhráčům vyčítá, svoje chyby nehledá u sebe, ale znovu přesvědčuje spoluhráče, že měl naběhnout do prostoru, kam směřovala jeho nepřesná přihrávka.
Překvapilo mě, že tyhle jeho manýry trpěl trenér Piturca, ale když jsem si uvědomil, že v současné době působí u reprezentace podruhé a z prvního byl v roce 2000 odvolán po hádce s tehdejší hvězdou Hagim, tak jsem pochopil, že takto zřejmě nechce dopadnout znovu. Mutu mně dokonce Hagiho připomíná svým herním stylem.
Tudy dle mého názoru cesta k úspěchu nevede a potvrdilo to i letošní EURO. Zároveň jsem přesvědčen, že v AC Fiorentina, kde je Mutu klíčovým hráčem, se chová zcela jinak, protože v opačném případě by přišel o místo v sestavě.

Komentáře nejsou povoleny.