Den č. 1 (akce „ME 2008 v kopané“ začíná)

Pro naše reprezentanty a realizační tým nastane den „D“ až v sobotu 7. června, pro nás, pracovníky TV Prima, zajišťující přenosy z této velké sportovní akce, byl dnem „D“ již čtvrtek 5. června. Každá skupina (tzn. Seefeld, Rakousko, švýcarsko) se do místa konání přemísťovala jinak i v jinou dobu.

Ta naše, zkušení komentátoři Ondřej Prokop a Radek Macháček + moje maličkost jako spolukomentátor, jsme vyrazili autem v časných ranních hodinách z Prahy. Za volant usedl spolehlivý řidič Ondra Prokop, který celou trasu zvládl s velkou bravurou. Po několika předchozích velmi teplých dnech nás čekala změna, poměrně chladné počasí s častým deštěm.
V autě byl celou cestu tématem číslo jedna samozřejmě fotbal. Pro mě byl zajímavý pohled na něj ze strany novinářů, pro mé kolegy zase pohled můj, tedy ze strany trenéra a bývalého (průměrného) ligového fotbalisty. Došlo i na tzv. „choulostivá témata“, ale ta zůstanou pouze uvnitř našeho automobilu.
Cílem naší úvodní cesty byla Ženeva, ale se zastávkou v Basileji, místě, kde na stadionu St. Jakob Park v sobotu v 18:00 hod. zahájí svoji cestu šampionátem naši reprezentanti. Kromě akreditace v místním akreditačním středisku (proběhla bez problémů, pouze mě ve své databázi omladili o jeden rok, což hned napravili) jsme navštívili i tiskové centrum, které bylo již připraveno na příjezd spousty novinářů. Na stadionu St. Jakob Park probíhala generálka na pozítřejší slavnostní zahájení, které proběhne před utkáním Švýcarsko-Česko.
Doma, ještě před odjezdem, jsem si představoval, jak budou zainteresovaná pořadatelská města vypadat, zejména z pohledu výzdoby a atmosféry před a při EURO 2008. Zatím mohu hodnotit období těsně před ním. Z tohoto pohledu jsem (doufám, že zatím) zklamán. Kromě asi dvou plakátů na vlakovém nádraží v Basileji žádná velká výzdoba, běžnému turistovi nepřipadá, že tady bude za dva dny probíhat utkání ME v kopané. Věřím, že všechno se změní již zítra, tj. v pátek a že Basilej bude plná našich fotbalových příznivců, a že jich bude tolik, aby vytvořili našim chlapcům potřebnou kulisu, která je dožene k vítězství s domácím Švýcarskem. Dá se totiž předpokládat, že pro tzv. souboj „fans“ to bude pro ty naše nejtěžší a hlavně nejpočetnější soupeř.
Část naší posádky (já a Ondra Prokop) jsme v odpoledních hodinách pokračovali do dějiště „našeho“ zahajovacího utkání mezi Portugalskem a Tureckem, do Ženevy. Jako celá trasa z Prahy i ta poslední část probíhala po dálnici, tedy bez problémů. Možná i díky max. povolené rychlosti 120 km/hod., kterou drtivá většina řidičů dodržuje. S pomocí navigace jsme „náš“ hotel našli na první pokus. Stejně jako v Basileji i tady nic moc nepřipomínalo EURO 2008. Na prvním místě nás zajímalo, zda a jakým způsobem můžeme na hotelu používat internet, protože jej ke své práci nutně potřebujeme. Vše dopadlo dobře, takže se už těšíme na zítra, kdy se přemístíme na Stade de Geneve, kde budou mít oba soupeři předzápasové tréninky a tiskové konference. Tam bychom se chtěli dozvědět nejnovější novinky o obou mužstvech, i když z vlastní zkušenosti vím, že ty nejdůležitější si trenéři před novináři schovávají.

Komentáře nejsou povoleny.