Chance Liga pokračovala 9. kolem i přes komplikace v řešení dopadů povodní a krajské volby

I přes tyto okolnosti se na stadiony dostavilo v průměru 5665 diváků na každé utkání, i když tradičně pomáhá zvýšit toto číslo návštěva na utkání dvou pražských „S“ Sparty a Slávie, v tomto případě to platí o Slávii, kam přišlo na utkání 18783 diváků. V kontextu se Slávií a jejím trenérem Trpišovským mě zaujala určitá kritika ze strany některých „odborníků“ na terminologii trenéra ve smyslu „běžecký“ výkon, který trenér Slávie v hodnocení hráčů a svého týmu používá. V tomto smyslu mě zaujal rozhovor s trenérem Salcburku, klubu, který se pyšní jednou z nejkvalitnějších fotbalových akademií a na dotaz podle jakých kritérií postupují při výběru hráčů do této vyhlášené fotbalové „školy“ odpověděl. Na prvním místě jsou osobnostní předpoklady a charakter (já to vnímám jako mentalitu a charakter), na druhém místě jsou pohybové a rychlostní předpoklady a až na třetím místě fotbalovost!!!! Pro mě v této debatě je typickým příkladem český reprezentant Barák, který pro mě není jednak týmový hráč, který navíc nemá dokonce problém se kriticky vyjádřit k práci trenéra, je nadprůměrně pomalý a nepohyblivý, ale je fotbalový, jenže hlavně v utkáních se slabšími soupeři. Všechny tyto typologie dohromady např. způsobily, že byl vyloučen v klíčovém utkání na EURO 24 s Tureckem, protože dvě žluté karty získal proto, že je pomalý, a proto zřejmě musel odejít i z Fiorentiny a nenastupoval v klíčových utkáních, protože je jen fotbalový a není rychlý ani charakterově v pořádku. A tady se vracím k trenérovi Slávie Trpišovskému a na tomto příkladu chci ukázat, že jeho „běžecké“ hodnocení hráče je v současném fotbalu důležité a že jenom fotbalovost už dávno nestačí. V Česku se dokonce dlouho tvrdilo, že někteří hráči nemusí bránit!!!!! Jako progresívní trenér jsem měl s tímto názorem při své práci trenéra v nejvyšší soutěži velký problém a tvrdili to i někteří vedoucí představitelé v klubu (nebudu jmenovat), i když dnes už jsou na vedlejší koleji…, a také někteří novináři…

A v tomto kontextu se nyní vracím k velmi očekávanému utkání 9. kola Slávie s Plzní, které díky skvělé kondiční připravenosti, tedy skvělé „běžecké“ úrovně Slávie nedovolila Plzni skoro nic, celoplošně vytvářela maximální tlak na hráče soupeře s míčem a proto se z toho zrodil po prvním poločasu výsledek 3:0 pro Slávii, i když i tak trochu díky nejistotě mladého brankáře Plzně Tvrdoně. Jsem přesvědčen, že tým Slávie je po náročném létě a reprezentačních povinnostech více hráčů Slávie ve skvělé formě a projeví se to nejen v Chance Lize, ale i Evropské lize, která pro ni začíná už tuto středu v bulharském Ludogorci Razgrad. Bohužel to bude bez velké opory obrany Slávie Ogbua, který se zranil a bude chybět delší dobu. I díky jemu Slávia sahá po rekordech v počtu minut bez obdržené branky a je momentálně v čele Chance Ligy. Klíčem k výhře Slávie byla zcela jistě i eliminace v současné době klíčového hráče Plzně Šulce. Jeho aktivní pohyb, a jsme opět u „běžeckého“ výkonu, je opravdu příkladný a když k tomu přidává vysokou efektivitu, tak tady vidíme jeho přínos pro tým Plzně i reprezentaci. Bez „běžeckého“ výkonu by nebyla ani ta efektivita. Proto se mu v utkání hodně věnoval obránce Holeš, který disponuje kromě zkušeností a fotbalovosti především na stopera dostatečnou pohyblivostí.

Rival Slávie Sparta vyhrála v Českých Budějovicích 2:0. O dvě branky jen proto, že v náročném programu neměla ambici navyšovat vedení a hráči podvědomě nebo možná plánovitě šetřili síly na další program včetně Ligy mistrů. Trenér Friis umně skládá sestavy na utkání ze širokého kádru hráčů, tzv. rotuje se sestavou a rozděluje tak zátěž na celý kádr hráčů a není podstatné o kolik branek vyhraje, ale podstatné jsou 3 body a ty s patřičnou rezervou na jihu Čech získala.

Za vedoucí trojicí se v tabulce Chance Ligy seřadila trojice další, konkrétně klubů Baník Ostrava, Sigma Olomouc a Hradec Králové, která v tomto kole získala plný počet bodů. Ostravští bodovali naplno v Teplicích, po výhře 3:2, což už se jim dlouho nepodařilo, ale výhra byla zasloužená. Tradičně jim vyhovuje hrát na rychlé protiútoky a těmi domácímu týmu hrozili. Ukázkou odvahy, myšlení a kvality byl gól ze standardní situace, kdy ostravský hráč Buchta překvapil střelou na první tyč, ale lahůdkou byla branka brazilského šikulu Ewertona z levého rohu pokutového území tzv. obstřelem pravou nohou na dlouhou tyč do „šibenice“, brankář neměl šanci…

Olomoucká Sigma se tak trochu nadřela v utkání s Duklou Praha na výhru a zisk tří bodů a kdo jiný by se měl o to zasloužit, než vedoucí střelec Chance Ligy Kliment. Přidal si v tomto utkání do své bilance další dvě branky a jeho konto narostlo na číslo 9, což je po osmi odehraných kolech (jedno bylo z důvodů povodní celé odloženo) úctyhodné.

Dalším pronásledovatelem vedoucí trojice se stal pro mě překvapivě Hradec Králové, který na svém stadionu porazil tým Slovácka 3:0. Asi pro všechny na stadionu i pro mě byl kvalitní neznámou hráč Hradce Králové Adam Griger, kterého sportovní vedení „našlo“ ve druhé španělské lize. Je to hráč slovenské U21, tedy mladý, ale zkoušený v několika zahraničních klubech, naposledy ve španělské Granadě. Popisuji ho tak podrobně, protože mě opravdu velmi zaujal pohybem a kvalitou na míči. Ukázkový byl jeho únik přes celé hřiště a chladnokrevné zakončení na 2:0 mezi několika obránci soupeře.

Utkání Mladá Boleslav s Pardubicemi se hrálo už ve 13:00 hodin, což někteří aktéři kritizovali, ale museli nakonec konstatovat, že to bylo stejné pro oba týmy. Remíza 2:2 byla výsledkem předvedených výkonů obou, tedy zřejmě spravedlivá. Za domácí tým byly autory branek tradiční střelci Ladra a Kušej, první branku v utkání ovšem vstřelil hostující hráč Zlatohlávek a výsledek dorovnal hostující Krobot, který přišel na hřiště v trojici střídajících hráčů, tedy šťastná ruka trenéra Pardubic Saňáka.

Utkání v Karviné, kam přijel přes celou republiku Jablonec se hrálo před nejnižší návštěvou na tribunách (1735 diváků), což zřejmě způsobila i povodeň, která v tomto regionu lidem hodně komplikovala život. Domácí tým získal 3 důležité body do dalšího průběhu soutěže, pro mě je to další potvrzení toho, že práce trenéra Hyského má progresívní parametry, což jsem několikrát zmínil v předchozích komentářích. Proto se tým Karviné, možná pro mnohé překvapivě posouvá v tabulce nahoru, tentokrát dokonce do první poloviny, konkrétně první polovinu uzavírá na 8. místě. Je pravdou, že rozdíly mezi týmy jsou minimální a za týden to může být jinak, přesto to vnímám jako logický posun díky kvalitní práci trenéra.

Krátce ke statistikám tohoto 9. kola:

Bilance 9. kola domácí-remíza-hosté: 4 2 2, bilance zisku bodů domácí-hosté: 14:8,

bilance branek 15:10, průměrná návštěva na utkání: 5665 diváků.

Pro zajímavost bilance doma, remíza, venku po osmi odehraných kolech: 31-13-20.

Komentáře nejsou povoleny.