30. kolo F:L uzavřelo základní část naší nejvyšší fotbalové soutěže

Ano, je to tak a nyní se můžeme těšit na nadstavbu, ve které jsou týmy rozděleny do tří skupin. Před posledním kolem byl v tomto dělení neznámý jediný otazník, kterým byla 6. příčka ve skupině o titul. Teoreticky na ni nemusel dosáhnout tým Liberce a Slovácka, při krkolomné výsledkové variantě ještě i Mladá Boleslav. Nakonec „Černý Petr“ zůstal týmu Liberce. Zajímavostí přitom je, že všechny tři týmy v tomto kole získaly jeden bod za remízu, takže se mezi nimi po závěrečném kole nic nezměnilo.

Kromě umístění do jednotlivých skupin samozřejmě jako v každém utkání šlo také o výsledky a zisky bodů, které budou potřeba zejména ve skupině o záchranu, které dávám v tomto svém komentáři díky její dramatičnosti přednost před přetahovanou mezi pražskými „S“. Hodně důležitá byla proto výhra Karviné nejtěsnějším výsledkem 1:0 ve Zlíně, i když body potřebovaly na cestě za záchranou oba týmy, proto se hrálo tzv. „o šest bodů“.

Z mého pohledu byla velmi zajímavá dvě utkání, která potvrzovala důležitost pro všechny čtyři zúčastněné týmy. Byla to utkání týmu bojujícího o šestou příčku proti týmu bojujícímu o záchranu ve F:L. Byla to utkání Českých Budějovic se Slováckem a Jablonce s Mladou Boleslaví. Měla totiž mnoho společného. Jednak „záchranářské“

týmy byly domácí, týmy s ambicí na účast ve skupině o titul byly týmy hostující. Obě utkání skončila remízou (České Budějovice se Slováckem 2:2 a Jablonec s Mladou Boleslaví 1:1), všechny týmy a jejich hráči byly tedy pod velkým tlakem a pravděpodobně i proto v obou o výsledku utkání rozhodly hrubé chyby brankářů z týmů bojujících o záchranu. V Českých Budějovicích to byla hrubá chyba brankáře Šipoše a v Jablonci brankáře Hanuše dokonce v nastaveném času utkání. Tak oba týmy přišly o dva body, místo tří získaly jen jeden, což může být v cestě za záchranou ve skupině klíčové.

V utkání Bohemians s Pardubicemi, které vyhrál domácí tým Bohemians 2:1 se utkaly dva týmy ze skupiny o záchranu, která jak jsem zmínil bude ještě dramatická a platí to i pro tyto dva týmy, i když mají několikabodový náskok před příčkou, která bude znamenat baráž, ale jistotu zejména Pardubice také nemají.

Utkání Baníku Ostrava s Libercem, které skončilo remízou 2:2 způsobilo, že jak jsem zmínil na začátku komentáře na šestou příčku nedosáhne tým Liberce a musí se smířit se skupinou o umístění. Pro Baník Ostrava to znamená, že uhájil čtvrtou příčku, ale před sebou má náročná utkání ve skupině o titul a navíc opět nezískal, dá se říci tradičně tři body za výhru před vlastními fanoušky.

Na závěr jsem si nechal utkání vedoucí trojice prvoligové tabulky, která jsou z hlediska tlaku na výsledek v jiných situacích. Třetí tým Viktorie Plzeň vyhrál s Teplicemi 3:0 naprosto zaslouženě, jak i trenér Teplic Frťala po utkání konstatoval, že výkonnostní rozdíl ve prospěch Plzně byl velký. Určitě k tomu přispěl i fakt, že oba týmy byly ze svého hlediska v celé sezóně velice úspěšné a navíc už se nahoru ani dolů posunout nemohly. To vychází i ze splnění hlavního úkolu týmu Teplic vyhnout se skupině o záchranu, což se jim podařilo a teplický tým zřejmě proto působil až moc spokojeně, což opět souvisí s hlavou hráčů, jak jsem psal v minulém komentáři, že nastavení hlavy je důležitější než kondice…

Na závěr tohoto komentáře je třeba konstatovat, že největší favorité na zisk mistrovského titulu týmy Sparty i Slávie potvrdily svoji kvalitativní převahu nad ostatními. Zejména Sparta působila v Olomouci suverénně, což potvrzuje i výsledek 4:1 a další šance ještě Kuchta neproměnil. Domácí tým Sigmy sice dobře začal, ale když Zifčák neproměnil tutovku a za chvíli přišel pokutový kop, který kapitán Sparty Krejčí proměnil a navíc za chvíli přidal krásnou branku po rohovém kopu hlavou, tak bylo po zápase. Skvělá byla atmosféra na Andrově stadionu zejména díky fanouškům Sparty, kterých přijelo do Olomouce skoro 5 tisíc.

Slávia vyhrála 2:1 v Hradci Králové, podobně jako Sparta v Olomouci před vyprodaným stadionem, ale výkonem jednoznačně za Spartou zaostávala. V posledním období mně tým Slávie připadá jako bez energie, navíc hraje podle mého názoru komplikovaně na hodně přihrávek bez rychlého přechodu po zisku míče.

Na závěr malá statistika. Bilance utkání domácí, remíza a hosté byla 2 3 3, přitom poměr branek 12:13, počet branek v kole tedy 25, zisk bodů 9:12, průměrná návštěva na utkání 6912 diváků. A můžeme se těšit na nadstavbu a následně na EURO 24.

Komentáře nejsou povoleny.