I 6. kolo F:L potvrdilo, co mně mnozí vyvrací, že fotbal má logiku

A já dodávám, že nejen fotbal na hřišti, ale také v klubových kancelářích, kde se vytváří podmínky pro to, aby byl fotbalový tým logicky úspěšný. Toto téma mě zaujalo především díky aktuálním pozitivním i negativním výsledkům některých týmů.

Začnu týmem pražské Slávie, který rozdrtil na svém stadionu Teplice 6:0 a co je pro svěřence trenéra Trpišovského ještě důležitější, že tomuto výsledku odpovídá i předvedená hra. Po porážce v Hradci Králové v prvním kole jsem psal, že Slávie se bude po letních změnách v kádru hráčů zlepšovat, protože se bude pod trenérem Trpišovským herně stabilizovat. Opět je to logická úvaha, protože trenér Trpišovský, nebojím se napsat, že jako jeden z mála českých trenérů toto dokáže. Dokáže připravit celý tým na zvolený způsob hry, který odpovídá moderním trendům a nesouhlasím s argumentem neschopných konkurentů, že je to proto, že má široký kádr hráčů. Je to přesně naopak, přeučit tak početný kádr hráčů na svoji představu o svojí herní strategii je velké umění. Poznal jsem to i pod trenérskou legendou panem Brücknerem jako hráč i jeho asistent. On totiž jako první praktikoval taktický nácvikový trénink, jenže pouze se základní sestavou, tzv. „zlatí“ na úkor toho zbytku hráčů, tzv.“prašiví“. I on věděl, jak je to pracné naučit to všechny. Trenér Trpišovský toto dokazuje, ať nastoupí kdokoliv z kádru cca 25 hráčů, tak hra týmu funguje a je radost se na to dívat. Proto se také tým Slávie prosazuje i v rámci evropských pohárových soutěží.

To se, k mému překvapení, nedaří druhému favoritovi F:L pražské Spartě. Nedokážu úplně přesně přijít na příčinu tohoto stavu, ale zmínil bych i tak dvě. Tím prvním je výběr příchozích hráčů bez vyhodnocení, podle mého názoru, klíčového parametru sportovce a tím je jeho mentalita a charakter. Netvrdím to jen proto, že pro mě v době aktivní trenérské dráhy byl tento parametr klíčový, ale prokazuje to také trenér Slávie. Také proto musel před časem odejít Stoch nebo Kuchta. Problémem českých klubů je sázka na hráče se jménem nebo podle dat, ale pomíjí se mentalita a charakter. Mám dojem, že aktuálně je to problém posily Sparty Jankta. Je to sázka především na známé jméno…Výsledkem tohoto postoje klubu je i výkon Sparty proti celý poločas oslabenému Jablonci a výsledek 1:1. Naopak výkon oslabeného Jablonce musím vyzvednout, pokud někdo přišel k televiznímu přenosu během II. Poločasu, tak nepoznal, kdo je vlastně oslabený.

Jiný případ je Viktoria Plzeň. Ta nehraje pod trenérem Bílkem tak „evropsky“, ale pragmaticky, jednoduše a týmově (jako klacky proti tankům, jak kdysi přirovnal klubový šéf pan Šádek) a díky ekonomické situaci s velkou motivací, často si pomáhá standardními situacemi a efektivitou a výsledkem 3:0 se Slováckem to jen potvrdila. Je to plně jiný přístup, než např. Slávia, ale je také úspěšný a to je třeba ocenit. Uvidíme v dalším průběhu sezóny, zda to bylo ze strany Slovácka jen tzv. utkání „blbec“ nebo dopad náročného programu týmu, protože trenér Svědík nemá tak kvalitní kádr v celé jeho šíři, jako Slávia.

Týmy Mladé Boleslavi a Baníku Ostrava si já vkládám do jedné kategorie z pohledu sportovní i ekonomické strategie. Jsou to kluby ekonomicky zabezpečené, ale sportovně a personálně naprosto chybné. Je to můj názor, i když vím, že nebude zdaleka většinový. O obou jsem už psal v předchozích komentářích a v tomto kole moje hodnocení oba potvrdily. Mladá Boleslav se dere mezi českou fotbalovou špičku, ale možná jen zázemím a zákulisím, na hřišti sází na hráče za zenitem, kteří už nemají v sobě ten správný a potřebný drajf a jsme zase v tomto případě u mentality a motivace. A to, že hráči Hradce Králové při výhře 2:1 soupeře přehrávali zejména ve středu pole je toho logický výsledek. Přitom tým trenéra Koubka hrál již bez kapitána a klíčového hráče Vlkanovi. Opravdu klobouk dolů před trenérem a celým týmem Hradce Králové. Pokud se jedná o post trenéra, tak i ze svých zkušeností tvrdím, že volba trenéra Hoftycha a jeho týmu plně zapadá do chybné personální klubové politiky hráčů a trenérů.

O Baníku Ostrava jsem už podrobněji psal minule a prohra na domácím stadionu v tomto kole se Zbrojovkou Brno 1:2 potvrzuje (včetně dnešního komentáře v deníku Sport), že v Baníku dlouhodobě platí něco podobného, co v Mladé Boleslavi. Ostravský region je velmi hrdý a tak se staví i ke svým rodákům a platí to i ve fotbalovém prostředí, konkrétně v personální politice klubu. Řeší se více zda je konkrétní osoba rodákem a se známím jménem, než odbornost, komunikační schopnosti a zapálení pro práci. V klubu to zkoušelo již několik bývalých fotbalistů (Jankupowski, Vrťo, Slončík…), zřejmě při svém ekonomickém zabezpečení z hráčské kariéry neměli zapotřebí pracovat tzv. od „rána do večera“, což taková pozice vyžaduje. Dodnes např. nechápu odvolání mladého trenéra Smetany, který po svém nástupu pochopil, jaký fotbal je pro tým Baníku vhodný a fungovalo to. Zřejmě nebyl odpovídající personou nejen v klubu, ale i u fanoušků, podle kterých se často chybně v Baníku volí i trenér, včetně toho současného…Současného sportovního ředitele Grussmanna znám, hrál kdysi i v olomoucké Sigmě, střídal jsem ho jako trenéra Vítkovic, z posledního místa jsem je zachránil, Baníku Ostrava, vlastně jeho trenérovi Komňackému jsem dělal sledování soupeřů v památné mistrovské sezóně v roce 2004, tak trochu jsem se tedy na tom titulu podílel, hrál i trénoval jsem v druholigovém Třinci, zkrátka k Ostravsku mám profesní vztah, ale práci v Baníku vidím hodně kriticky a proti fotbalové logice v personální oblasti u sportovního vedení klubu, hráčů i trenérů prvoligového týmu.

Před utkáním v Olomouci jsme my, bývalí hráči Sigmy vzpomínali při příležitosti 40. výročí od postupu do I. ligy v roce 1982. I proto jsme si přáli, aby současný tým po sérii čtyř porážek tentokrát s Libercem vyhrál. Remíza 1:1 určitě více vyhovovala hostujícímu týmu.

Tým Zlína porazil Pardubice 2:1, což byla první výhra Zlína v letošní sezóně, Pardubice i po výměně trenéra vyšly naprázdno a proto se stále krčí na posledním místě tabulky.

České Budějovice vyhrály na hřišti Bohemians 2:1 a přispěly tak k vyrovnané bilanci ve smyslu domácí v. hosté 3 2 3, což už předpokládám nikoho nepřekvapí, což jsem vysvětloval v předchozím komentáři k 5. kolu. A to k výhrám domácích logicky přispěly dva favorizované týmy Slávie a Plzně.

Opět potěšitelný je počet branek 25, což je průměr na utkání těsně nad 3 branky, naopak v letošním ročníku F:L je také nadprůměrný počet červených branek, tentokrát jich bylo 5, což bohužel také logicky charakterizuje naši nejvyšší fotbalovou soutěž a týká se to také trenérů.

Komentáře nejsou povoleny.