Po 3. kole FORTUNA:LIGY je v čele nečekané duo

Ano, pohled na tabulku naší nejvyšší fotbalové soutěže F:L je opravdu nečekaný, vedoucí duo tvoří nováček Zbrojovka Brno a tým Bohemians, který v uplynulém ročníku bojoval o udržení v soutěži. Největší favorité Plzeň, Sparta, Slávia a s nimi Liberec doplňují pro tzv. nadstavbu skupinu o mistrovský titul. I tady se ukazují záludnosti pro účastníky předkol evropských pohárů, což je evidentní zejména při srovnání výkonů Sparty a Slávie v tomto kole.

Utkání Sparty se Sigmou Olomouc potvrdilo nejen výsledkem, ale i výkonem týmu Sparty, že tým s několika novými hráči a novým trenérem a tedy s novými požadavky na způsob hry si postupně tzv. „sedá“. Paradoxně na tom má zásluhu i vypadnutí týmu Sparty z předkola evropských pohárů, což ovšem je naopak sportovní a ekonomický průšvih, ale pro ligu je to určitá výhoda. Komentátoři správně hodnotili výkon týmu Sigmy jako nevýrazný, sami hráči kriticky hodnotili fakt, že po zisku míče o něj brzy zase přišli, ale to byl všechno důsledek aktivního represinku, na kterém si trenér Priske zakládá. S tím souvisí i mentální nastavení hráčů Sparty, ze hřiště z nich doslova sálalo odhodlání a touha vyhrát. Konečně se trefil do sítě Sigmy mladý Karabec, který se mi fotbalově velmi líbí, ale nemá mentalitu vítěze, na hřišti i při vší snaze vypadá „studeně“ na rozdíl od stejně mladého Daňka, který je i přes své mládí schopen strhnout i své starší a zkušenější spoluhráče svojí mentalitou, tedy dravostí, odhodláním vítězit a hlavně pro to udělat maximum a být osobním příkladem. A tyto vlastnosti v minulosti nikoho nezajímali, což byla chyba. Ještě dodám, že Spartě chyběla kompletní ofenzívní část sestavy, Kuchta, Čvančara, Haraslín a Pešek, možná se nyní budou bát o místo, což by mělo prospět celému týmu…

A tady, v rozdílném mentálním nastavení mezi Daňkem a Karabcem (s tím se hráč víceméně narodí, dá se s tím pracovat, ale nedá se to naučit) já viděl obrovský rozdíl v mentálním nastavení také mezi týmem Sparty se Sigmou a Slávie v Jablonci při výhře 3:2 proti od 6. minuty oslabenému soupeři (vyloučený Surzyn za ruku je rodákem z Lutína, stejně jako já, známého díky firmě Sigma, jejíž značku nosí mnoho let i olomoucký fotbalový klub). Přiznám se, že mě to překvapilo, protože v tom byla vždy přednost týmu trenéra Trpišovského, ale dovedu si vyhodnotit některé příčiny, které také trefně popsal zkušený hráč Slávie Masopust, který řekl, že jeho tým nehrál s maximální koncentrací (v nastaveném času chybělo málo, aby po dlouhém míči z vlastní poloviny hřiště po vzoru Patrika Schicka na EURO překonal Kratochvíl z Jablonce brankáře Slávie Mandouse a vyrovnal na 3:3, chyběly decimetry), sestava se stále točí (díky početnému kádru hráčů a náročnému programu) a hráči ještě nemají vypracované automatismy na určitých postech. Ano, s tím já plně souhlasím s Masopustem, to bylo téma mého komentáře po prvním kole F:L, kdy favorité neuspěli. To je vždy problém začátku soutěže, náročný program, noví hráči, fixace herního stylu. Často zmiňuji, že ještě před několika lety hrávali všichni téměř stejně, někdo to uměl lépe, někdo hůře, někdo měl známosti…,ale dnes už to ve fotbalu nestačí, proto mají starší trenéři (Rada, Vrba…) problémy, naopak klobouk dolů před tím nejstarším, trenérem Hradce Králové Koubkem.

Když jsem vzpomenul trenéra Vrbu, který ještě nedávno se prezentoval snahou o herní strategii svého týmu založené na dominanci na míči, ale v tomto kole se jeho tým Baníku Ostrava prezentoval strategií založenou na rychlosti a přímočarosti po zisku míče. V utkání se Zlínem při výhře 3:1 tak Baník vstřelil dvě branky, plus jednu ze standardní situace a všechny vstřelili odchovanci. V tom také vidím určitý posun, který se týká Baníku jako klubu, který několik sezón řeší svoji personální hráčskou strategii, pořád ji mění, nyní konečně podobně, jako olomoucká Sigma, přešel na strategii vlastních odchovanců. Klíčové je, že ji přijal i trenér Vrba.

O tom, že je naše F:L vyrovnaná nesvědčí jen pohled na tabulku, ale také výhra dosud posledního týmu Pardubic (i když po 2. kole je předčasné dělat zásadní závěry) s dosud vedoucím týmem Libercem 2:1, navíc ve „vyhnanství“ na stadionu Bohemians. V tomto utkání se dokonce na vstřelených brankách podíleli dva premiéroví střelci hráči Vlček z Pardubic a Kozák z Liberce. Spokojenější byl určitě Vlček, protože jeho týmu tak zajistil zisk tří bodů.

Viktoria Plzeň potvrdila v Hradci Králové svoji vítěznou šňůru dokonce s téměř stejným výsledkem 2:1. V celém tomto kole bylo uděleno hodně červených karet (celkem 7), což je i důsledek přísnějšího metru rozhodčích po faulu zlínského Cedidli na Slávii a chybně neudělené červené kartě. Jedna hodně diskutovaná byla udělena i v tomto utkání. Komise rozhodčích rychle přišla s vysvětlením, že rozhodčí rozhodl správně na základě záběrů, které neměl VAR. Problém byl navíc v tom, že po správně neodpískaném pokutovém kopu proti Plzni následovala při rychlém protiútoku Plzně správně udělená červená karta pro hráče Hradce Králové Smrže. Domácí klub se proto cítil dvojnásob poškozený, ale Komise rozhodčích zasáhla. Je otázkou, zda by tak rychle zareagovala v případě chybného verdiktu rozhodčího. Věřme, že ano.

Další český účastník předkol evropských pohárů Slovácko uhrálo remízu 2:2 v Českých Budějovicích. Za zmínku určitě stojí neuvěřitelný gól domácího Čmelíka, který bez přípravy svojí slabší levou nohou vymetl vzdálenější šibenici branky Slovácka.

Nováček nejvyšší soutěže Zbrojovka Brno porazil před nadšenými domácími diváky Mladou Boleslav 3:1. Zaskvěl se zejména mladý Ševčík.

Bohemians Praha vyhráli v Teplicích 1:0 a společně se Zbrojovkou Brno vedou tabulku se stejným počtem bodů 7 a stejným skóre 7:3. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží, v každém případě to přidává na zajímavosti naší nejvyšší fotbalové soutěže. K tomu patří i další kolo s vyšším průměrným počtem branek na jedno utkání 3,25.

Komentáře nejsou povoleny.