Už po druhém kole nadstavby je jasný první sestupující z F:L

Ano, je to tak, přímého sestupujícího už známe, ale přednost přesto dostane nejočekávanější utkání druhého kola nadstavby ve skupině o mistrovský titul, ve kterém se utkala na svém stadionu v Edenu pražská Slávia s vedoucím týmem soutěže Viktorií Plzeň. Byl jsem potěšen a velmi si cením toho, že jsem byl pozván jako expert do „Studia isport.cz“, i když jsem díky tomu neděli strávil za volantem na cestě odpoledne do Prahy a v noci zpět do Olomouce a neměl tak možnost sledovat více utkání tohoto kola nadstavby a budu čerpat v tomto komentáři, kromě bitvy o mistrovský titul zejména z médií.

Začnu samozřejmě utkáním, které jsem sledoval podrobně a kde šlo o mistrovský titul. Karty byly rozdány jasně, Viktoria Plzeň měla v tabulce o dva body více, z toho logicky vycházelo, že by ráda i po tomto utkání byla v čele tabulky F:L proto nechtěla především prohrát a od toho se všechno odvíjelo. Tým Slávie byl více u míče (držení míče první 77:23%), ale za to se body nepřidělují, Slávisté častěji hledali cestičky v defenzívě Plzně, kterými by se mohli dostat do zakončení. Trenér Plzně Bílek nakonec nezvolil rozestavení se třemi stopery, byla to jen taktická „kamufláš“ před utkáním, ale doslova „zaparkovaný autobus“, jako v utkání v Plzni to také nebyl. Hráči Viktorie se mi zdáli svěží, stíhali dostupovat hráče Slávie, jejichž kombinace byly na jejich poměry pomalejší. Přesto si vypracovali několik šancí, největší Standa Tecl, jehož nájezd brankář Staněk skvěle vytěsnil na rohový kop.

Ve druhém poločasu hráči Slávie, zcela jistě na pokyn trenéra, používali k překonání obranného bloku Plzně dlouhé míče za obranu, proto přišel na hřiště i rychlý Sor. S blížícim se koncem utkání přibývalo i nervozity na obou stranách. Hostující hráči nechtěli ztratit pro ně moc důležitý příznivý výsledek a domácí hráči zase potřebovali vyhrát, tedy vstřelit branku. To se jim podařilo v závěru utkání z pokutového kopu za nebezpečnou hry vysokou nohou Beauguela na Juráska. Psychicky těžkou situaci vzal na sebe kapitán Kúdela a ten překonal skvělého Staňka. V tomto úseku hry zachránila obětavost hráčů Plzně od druhé branky hokejovými pády do střel hráčů Slávie a na druhé straně hřiště následně rozhodčí rozhodl o pokutovém kopu pro tým Plzně, podle mého zcela neoprávněně. Mladý plzeňský hráč Trusa, který šel na hřiště až v 94. minutě přebíral zády k brance míč na prsa, otočil se směrem k brance a po lehkém kontaktu tělem ze strany hráče Slávie Oskara upadl. Pro mě nepochopitelně to byl pro rozhodčího impuls pro odpískání dalšího pokutového kopu. Ten také suverénně proměnil Beauguel. Nastala velká strkanice, skoro se mi chce napsat tradiční. Ovšem jak můžeme chtít po hráčích, aby se chovali i ve vypjatých chvílích vhodně, když jejich nadřízení to nedokáží. Mám na mysli asistenta trenéra Trpišovského Köstla, který obdržel červenou kartu a především majitele Viktorie pana Šádka, který provokoval tribuny jedním známým gestem s nataženým prostředníčkem.

Viktoria Plzeň po této remíze tedy zůstává v čele nejvyšší soutěže a má ve zbývajících třech utkáních tzv. všechno ve svých rukách, protože pokud všechna tři utkání vyhraje, tak ji už nikdo nemůže o mistrovský titul připravit, nemusí se spoléhat, tak jako pražská Slávia, na pomoc někoho, kdo minimálně o dva body připraví Viktorii Plzeň a současně musí nutně všechna tři utkání vyhrát.

V dalších utkáních skupiny o mistrovský titul už ani nepřekvapuje, že „kartami míchá“ nováček tohoto ligového ročníku Hradec Králové, který po výhře se Slávií tentokrát obral o body pražskou Spartu po remíze na Letné 1:1. Všude čtu, že na vině byl velmi špatný výkon Sparty, což je určitě pravda, ale já ještě dodám, že příčinou je i velmi dobře vedený tým trenérem Koubkem. Pro Spartu je navíc nepříjemné zranění Adama Hložka při rozcvičce před utkáním zejména s ohledem na středeční finále MOL Cupu, které by mohlo ještě nepovedenou sezónu zachránit, jenže to by hráči Sparty neměli být tak odevzdaní, jako trenér Vrba na tiskovce po utkání (jak jsem si přečetl), na druhou stranu si uvědomuji, že ve Spartě je velký tlak na výsledky, který trenér zažil určitě i na zahraničních štacích v Rusku a Bulharsku a i to možná mělo vliv na jejich krátké trvání včetně české reprezentace. Při skvělém angažmá v Plzni od něj nikdo nic neočekával, klub výkonnostně posunul bez velkých očekávání.

Slovácko, soupeř Sparty ve finále MOL Cupu porazilo ostravský Baník 3:1 v utkání o, vzhledem k účasti v pohárové Evropě, klíčové čtvrté místo v prvoligové tabulce. Kdo by to měl mít v náplni práce, než kanonýr Jurečka, který to zařídil hattrickem.

Ve střední skupině potvrdily v odvetách týmy olomoucké Sigmy i Mladé Boleslavi zisky tří bodů před týdnem. Sigma vyhrála i v Liberci tentokrát 2:0. Opět bylo potvrzeno, že klub pracuje skvěle s mládeží a trenér Jílek při mnoha absencích hráčů použil další mladé hráče a na hře ani výsledku se to nijak negativně neprojevilo.

Mladá Boleslav výhrou 1:0 s Českými Budějovicemi postoupila do finále této skupiny se Sigmou, v Českých Budějovicích údajně tímto utkáním skončil u týmu trenér Horejš a spekuluje se o jeho přesunu do Jablonce, kde skončil trenér Rada.

Velmi zajímavá a napínavá je situace i v poslední skupině o záchranu. Ta se sice po prohře v Jablonci 2:0 netýká Karviné, ta definitivně přímo sestupuje, ale o dvě barážové příčky s možností záchrany na poslední chvíli je velký boj. Tentokrát všechna tři utkání této skupiny skončila ziskem tří bodů jednoho ze soupeřů, což je v jejich situaci velmi důležité, ale ještě ani oni nemají nic jistého. Týká se to utkání Jablonec v. Karviná 2:0, Bohemians v. Pardubice 0:1 a Zlín v. Teplice 3:0. V tabulce je mezi 12. a 15. příčkou mezera jen 4 body (Pardubice 30, Jablonec 29, Teplice 28, Bohemians 27) a teoreticky nemá jistotu ani Zlín 34 bodů, protože zbývají ještě tři kola a to je ještě šance na maximální zisk 9 bodů.

Komentáře nejsou povoleny.