FORTUNA:LIGA zahájila „jarní“ část v zimních podmínkách

Dlouho očekávaná jarní část naší nejvyšší fotbalové soutěže začala v našich klimatických podmínkách tradičně i netradičně. Tradičně v zimních povětrnostních podmínkách, které ovlivňují stavy hracích ploch a tím i kvalitu fotbalu, která je pravidelně každou sezónu kritizovaná, ale málokdo si uvědomí, že způsob hry se vždy musí přizpůsobit podmínkám, naopak to opravdu nefunguje, jak jsem se zmínil v jednom z komentářů v závěru podzimní části F:L.

To, že v tomto smyslu byly nejhorší podmínky v Jablonci v utkání se Sigmou Olomouc mě vůbec nepřekvapuje, protože město Jablonec leží v Jizerských horách a tomu odpovídá i hrací plocha 5. února. Bohužel s tím mám osobní zkušenost, v Jablonci jsem trénoval v letech 2001 – 2003, některé tréninky jsme absolvovali na asfaltové silnici a hrací plocha neměla vyhřívání, takže po prvním prvoligovém utkání byla zcela zničená s minimem trávy, což poznamenalo způsob hry na celou jarní část. Hrálo se na více hnědém než zeleném hřišti a lidé po nás chtěli hrát technický kombinační fotbal. Jablonečtí porazili tentokrát Sigmu 1:0 a troufám si tvrdit, že i díky znalosti těžkého terénu na hrací ploše. Naopak hrací plocha v Olomouci je považována za nejkvalitnější, navíc v této době tady u nás v Olomouci je naprosté sucho, Sigma absolvovala velkou část zimní přípravy na Maltě, tak podmínky v Jablonci je sice nemohly zaskočit, ale více vyhovovaly domácímu týmu.

Občas slýchávám kritiku absolvování zimního soustředění českých ligových týmů v příznivějších klimatických podmínkách (Kypr, Portugalsko, Španělsko, Turecko), když se poté hráči vrátí domů do typicky zimních podmínek a mají podat co nejlepší výkony, včetně přizpůsobení se těžším podmínkám. I když na tom něco pravdy být může, viz znalost prostředí v Jablonci, tak s tou kritikou nesouhlasím z mnoha důvodů, jako potřebná změna prostředí v teplejších regionech, kvalita tréninku, předcházení zranění apod. Navíc zřejmě hraje roli i letošní extrémně brzké zahájení jarní části F:L. V kontextu s povětrnostními podmínkami a tím i stavem hracích ploch platí i každoroční kritika kvality hry a efektivity v podobě počtu vstřelených gólů, což platí i pro toto první „jarní“ kolo, celkově 20. V šesti utkáních skončilo v sítích soupeřů jen 9, z toho v Mladé Boleslavi 5, ve zbývajících pěti jen 4 góly.

Takže tradiční události z úvodu jsem zmínil, ovšem jsou tu letos i netradiční události, které ovlivňují i fotbal v Česku a tím je Covid-19 a restrikce s tím spojené. Mám na mysli především absenci divácké kulisy na stadionech a hlavně je to i příčina absence dvou utkání v tomto kole, konkrétně Zlína s Libercem a Slovácka s Pardubicemi. Pro sportovní nadšence, včetně mě také konkurence Zimních olympijských her v Číně.

A nyní už ke konkrétním utkáním a jejich výsledkům. O výhře Jablonce se Sigmou Olomouc jsem se už zmínil, ale ne o doslova šokující prohře, podle mého názoru největšího favorita na mistrovský titul a tím je Slávia Praha, na domácím hřišti s Karvinou 0:1, pro kterou to byla první výhra v letošní sezóně. Při srovnání první výhry ve 20. kole s týmem, který měl sérii 58-mi utkání bez prohry na vlastním stadionu, tak je to opravdu šok pro všechny, včetně sázkařů a možná i pro hráče Karviné. Nejhorší pro Slávii je, že výhra Karviné vůbec nebyla dílem náhody nebo obrovského štěstí. Je to výsledek dobré organizace Karviné v defenzívě, poměrně aktivního obranného bloku, fotbalu v pohybu, proto včas přistupovali k hráčům Slávie a nepouštěli je do dobrých pozic v zakončení. Domácí navíc neproměnili pokutový kop Olayinkou, ale hlavně se vůbec nedokázali prosadit v útočné fázi, chyběl pohyb, kreativní projev ve finální fázi, zkrátka moment překvapení pro soupeře. V tomto smyslu opravdu chyběli hráči typu Stancia a Kuchty, ale i já jsem byl přesvědčen, že je nahradí další hráči. Bohužel pro Slávii se tak nestalo.

Prohra Slávie nahrála Spartě a bylo pro mě dilema, zda to hráčům Sparty dodá více energie a odhodlání v následném utkání v Českých Budějovicích nebo je ta šance bude svazovat. Zřejmě nastala ta druhá varianta, protože motivovaný soupeř z jihu Čech byl lepší a zasloužil si vyhrát. Tradičně skvělá organizace hry pod trenérem Horejšem a hlavně více pohybu byla pro Spartu překvapivě nepřekonatelnou překážkou. Určitě nebyla příčinou výkonu Sparty absence devíti hráčů, jak jsem si přečetl v deníku Sport, protože z těch devíti hráčů jen obránce Hancko patří do optimální základní sestavy Sparty z podzimní části sezóny.

Třetí tým silné „trojky“ Viktoria Plzeň zaváhání obou pražských „S“ využila naplno ziskem tří bodů v utkání s Hradcem Králové nejtěsnějším výsledkem 1:0, i když to tým trenéra Bílka vůbec neměl lehké. Tým trenéra Koubka a nováček nejvyšší soutěže potvrdil výkonem a podle mého názoru sebevědomým způsobem hry, že jeho postavení v první polovině tabulky není žádná náhoda. O třech bodech rozhodl „náhradník“ za kanonýra Beauguela Tomáš Chorý. Je sice při své robustní postavě (trénoval jsem kdysi jeho tátu a Tomáš je jeho přesná kopie postavou i způsobem hry) méně pohyblivý než francouzský kanonýr, ale nahrazuje to velkou bojovností, kterou posunul svůj tým Viktorie Plzeň do čela prvoligové tabulky.

Zajímavé a atraktivní utkání se hrálo v Mladé Boleslavi, kam přijel ostravský Baník aktuálně bojující o pohárové příčky. Domácí tým „jen“ o účast v nejsilnější skupině, aktuálně se s vypětím všech sil drží šestého místa, i když se ztrátou 13 bodů na ostatní. Hostující Baník vyhrál 2:3 a to zaslouženě. Celé utkání vedl o gól i o dva a odvezl si z města automobilů tři důležité body.

Důležité utkání v boji o záchranu se hrálo v Teplicích, kde domácí tým porazil Bohemians 1:0. Zajímavostí je, že to byla společně se závěrem podzimu třetí výhra Teplic z posledních čtyř utkání a pro Bohemians naopak třetí prohra z posledních čtyř utkání.

Zajímavý je i pohled na tabulku. Silná trojka je v čele v těsném odstupu, následuje s odstupem 7 bodů moravská dvojice Slovácko a Baník Ostrava, s odstupem dalších 13 bodů za nimi a před dalšími několika týmy (České Budějovice, Hradec Králové, Liberec a Olomouc) právě tým z města automobilů. Zbývající týmy jsou ve skupině o záchranu, z nichž získaly v tomto kole plný počet bodů Karviná,Teplice a Jablonec. Bude to ještě zkrátka velmi dramatické a já doufám, že i Covid-19 dokážeme zvládnout a zaplnit tribuny.

Komentáře nejsou povoleny.