23. kolo F:L proběhlo opět bez dvou „covidových“ utkání

Jak z nadpisu komentáře vyplývá, dvě utkání se v tomto kole nehrála kvůli nákaze a následné karanténě jednoho ze soupeřů. Jednalo se o utkání Sparty v „nakažené“ Plzni, což měl být největší šlágr tohoto kola, a utkání Sigmy Olomouc s „nakaženým“ Slováckem. Přesto se bylo na co dívat a já začnu krátkým pohledem na tabulku.

Z ní vyplývá, že všechna čtyři dosud odložená utkání se týkají týmů z první poloviny tabulky, proto tato její část a umístění některých týmů v ní je mírně zkreslené. Nic to nemění na faktu, že suverénně kráčí za mistrovským titulem pražská Slávia a potvrdila to i v tomto kole suverénní výhrou 3:0 v Mladé Boleslavi. Po nástupu trenéra Vrby k týmu Sparty se Sparta i přes dvě odložená utkání posunula hned za Slávii. Dvě odložená utkání má také Slovácko, proto se před něj výhrami v tomto kole posunuly severočeské týmy Liberce a Jablonce.

Už v minulých komentářích jsem upozornil na stále lepší bilanci hostujících týmů obecně díky modernímu způsobu hry (rychlá přechodová fáze) a rozdílným kvalitám se tomuto trendu svojí (ne)kvalitou (ne)dokázat přizpůsobit. Jednu specifickou českou výjimku z tohoto trendu jsem v tabulce F:L objevil. Tím je skvělá domácí bilance týmů Bohemians (skóre doma v. venku je 22:6 bodů) a Pardubic (poměr 21:10). Vzhledem k tomu, že oba týmy hrají svá domácí utkání na stadionu Bohemians asi bude něco pravdy na dlouholeté tradici tohoto stadionu, kde se hostujícím týmům nikdy nehrálo a zřejmě i nyní nehraje příliš dobře vzhledem k hlasité divácké kulise, což jsem poznal několikrát i já jako hráč i trenér soupeře. Jenže diváci tam v současné době nejsou a proto se přikláním k názoru mnohých, že tento stadion má svoje kouzlo…

A nyní k realitě průběhu 23. kola F:L. Hodně jsem byl zvědavý na utkání Baníku Ostrava pod novým trenérem Smetanou s Příbramí. Trenéra i tým Baníku jsem po utkání na Slávii pochválil a po výhře 5:0, i když s neškodnou Příbramí, v tom musím pokračovat. Přesto, že při nástupu trenéra Kozla do Baníku jsem tvrdil, že to je dobrá volba, praxe ukázala, že nebyla. Už jsem to zmínil, mentalita trenéra „odjinud“ (dvojnásobně to platí pro Prahu) si nesedla s týmem i s klubovým okolím včetně fanoušků. Trenér totiž kromě toho, že musí rozumět fotbalu musí být především psycholog a mít schopnost komunikovat se všemi subjekty fotbalového prostředí. A v tomto smyslu jsem trenéra Kozla neodhadl správně.

V tomto parametru práce trenéra na mě nový trenér Smetana působí velmi dobře a z dostupných informací z médií soudím a doufám, že se nepletu, že bude pro tým Baníku velkým přínosem. Po utkání na Slávii i přes prohru jsem vyzvedl jeho odbornost, mentální odolnost při hrůzostrašném průběhu prvních minut utkání. Působil na mě velmi klidným a vysoce kultivovaným dojmem. Má výhodu, že je člověk z regionu, což zejména ve specifickém prostředí ostravského regionu je důležité. Hodně mi v tomto smyslu napovídá vyjádření po utkání s Příbramí odchovance Baníku a hráče základní sestavy Daniela Holzera, cituji: „Trenér vlil do týmu pozitivní energii svým chováním na tréninku i mimo něj“. Tato věta hovoří za vše, to je klíčový předpoklad úspěšného nástupu nového trenéra. A když se k tomu podle mého názoru logicky přidá výkon na Slávii a drtivá výhra s Příbramí, tak jsou vytvořeny všechny předpoklady k pozitivnímu obratu. Samozřejmě se nesmí podlehnout uspokojení, protože na mužstvo čekají daleko těžší prověrky, než byla ta s Příbramí, ale mám pocit, že pokora, kterou z vyjádření nového trenéra cítím, stejně tak jeho pracovitost a důslednost, převezmou i hráči.

Nemůžu opomenout chybu klubového sportovního vedení Baníku. Vyhodili už několik trenérů a důvodem byla neuspokojivá hra. Zvolili trenéra Kozla s cílem hrát tak trochu „tiky-taka“, tzn. Technický kombinační fotbal s vysokým procentem držení míče, jenže na to nemají typy hráčů (Potočný, Fillo, Šašinka, Jánoš, Azevedo, Holzer, Ndefe atd.). Před časem to přesně popsal i Reiter, který už je teď proto v Brně. Klub ho totiž koupil, ale chtěl hrát způsobem, na který on nemá předpoklady. Všichni jmenovaní jsou siloví draví hráči pro přímočarý, rychlý a dravý fotbal, který hráli nyní s Příbramí. Sám jsem zvědavý, jak se tým Baníku pod novým trenérem bude prezentovat v dalším průběhu soutěže. Ale tiky-taka to určitě nebude, což musí pochopit každý, i kluboví šéfové.

Dovolím si malou poznámku z osobního hlediska. Velmi mě zaujala poznámka trenéra Smetany o svých rodičích a především ta, která říká, že táta byl v minulosti hráčem Baníku. Já totiž mám silný pocit, že se s tátou trenéra Smetany znám od žákovského věku. Podle mojí paměti (tu fotbalovou mám skvělou) hráč jménem Smetana, který hrál za Baník Ostrava, tam přestoupil z Olomouce a v žákovské kategorii hrál za Chomoutov, což je vesnice blízko Olomouce. A já jsem hrál za vesnici jménem Lutín, kde sídlí fabrika Sigma, podle které nosí olomoucký prvoligový fotbalový klub svůj název a dobře si pamatuji, že z hráče Smetany jsme měli vždy velké obavy, byl o něco starší a už tenkrát byl moc dobrý. Proto také nakonec skončil v prvoligovém Baníku Ostrava. Rád bych ho tímto pozdravil…

Přiznám se, že více než na jiná utkání tohoto kola jsem se těšil na utkání Slávie v Mladé Boleslavi. V týdnu jsem četl komentáře o příznivé trenérské bilanci trenéra Jarolíma se Slávií, jenže to byla úplně jiná Slávia. S tou mám i já příznivou trenérskou bilanci, i když jsem trénoval v klubech s nízkými ambicemi. S dnešní Slávií nemůže mít příznivou bilanci nikdo a potvrdilo se to i v Mladé Boleslavi. Slávia vyhrála 3:0 a dalších mnoho šancí ještě neproměnila. V tom se tradičně prezentoval Standa Tecl, který je schopen svojí zarputilostí a pohybem do šancí protlačit, jenže je dlouhodobě neproměňuje. Jak je celý kádr hráčů Slávie nastavený a připravený se ukázalo na Van Burenovi, který nastoupil po dlouhé době. Na hřišti jsem si ho všiml jen v okamžicích, kdy nestíhal přepínat po ztrátě míče. Tentokrát hráči Slávie zvládali i obranné standardní situace. Zdálo se mi, že upravili některé věci ve srovnání s předchozími utkáními včetně s Glasgow Rangers. Já totiž nepochopím, jakou výhodu má vysoké postavení obranné řady při bránění SS ze strany, jak to dnes často vidím a jak to udělali s Rangers. Troufám si tvrdit, že i díky dlouholeté škole trenéra Brücknera jsem měl ve všech klubech, kde jsem trénoval, velmi pozitivní bilanci obranných a útočných SS. Jde tam o detaily, na které tady nemám prostor, ale postavení obranné řady vysoko před pokutové území vylučuje v jiných případech klíčovou pomoc brankáře, který spoustu centrů vyrazí nebo chytí. V tomto vysokém postavení ovšem nepomůže, tak vysoko se pustit nemůže. Druhou klíčovou věcí je, že obrovský prostor mezi brankářem a obrannou řadou je výhodnější pro útočný náběh hráčů soupeře, než pro pomalejší couvání nebo boční posun bránících hráčů atd. V tomto konkrétním případě si brankář Kolář zřejmě vzpomněl na chybu brankáře Hrušky v nastaveném času v Alkmaaru, kdy do odraženého míče šel zcela zbytečně a vyrobil pokutový kop. Já samozřejmě považuji trenérský štáb Slávie za nejkvalitnější v historii českého klubového fotbalu, kterou pamatuji a pamatuji hodně, ale omlouvám se, efektivitě tohoto postavení obranné řady vysoko před pokutové území nerozumím…

V týdnu byl oprávněně kritizován hráč Juventusu Turín Ronaldo, že sice umí všechno, ale ještě neumí stát ve zdi. Otočil se zády a míč děravou zdí proletěl do sítě v utkání Ligy mistrů s Portem. Stejnou chybu udělal hráč Českých Budějovic Javorek ve Zlíně. Kdyby to neudělal míč při trestném kopu Potočného by ho sice trefil, ale neskončil by v síti branky veterána Drobného. Konečný výsledek 3:0 pro Zlín.

Klasicky se v tomto kole prezentoval Liberec. Dokázal totiž otočit výsledek z 0:1 na 2:1 v úplném závěru utkání s Teplicemi, které byly dlouho lepším týmem, ale ve druhém poločasu podlehly obávanému tlaku Slovanu. Tady musím v kontextu s kritikou sportovního vedení Baníku Ostrava klub i trenérský štáb Liberce pochválit za to, že mají nastavený způsob hry týmu a do něj zasazují typologicky vhodné hráče. Typologicky znamená nejen sportovně, tedy fotbalově, ale také dravou mentalitou a charakterem hráčů, kterým nechtějí oslabit soudržnost týmu.

Možná zajímavě, ale podle mého názoru stále stabilně se vyvíjí situace na konci tabulky. Co to znamená? Že na úplném konci sice zcela vyjímečně někdo získá tři body, jako tentokrát Opava díky nešťastnému faulu hráče Pardubic Brazilce Cadu a pokutovému kopu pro Opavu, občas jeden bod za remízu, ale nic to podle mého názoru nezmění na faktu, že o sestupujících je rozhodnuto. Už proto, že další konkurenti Mladá Boleslav i Teplice mají v posledních kolech dobrou formu a jejich klubové vedení dlouholeté ligové zkušenosti. Navíc i v tomto kole týmy Příbrami (prohra 5:0 v Ostravě) a Brna (prohra na domácím stadionu 1:2 s Jabloncem) i přes velkou snahu na soutěž nestačí.

V utkání dvou týmů ze středu tabulky porazil tým Bohemians Karvinou zaslouženě 2:0 a postaral se tak o větší odstup od zmíněného konce tabulky a tím klidnější závěr sezóny. Karviná nepotvrdila výkonem ani ziskem bodů svoji lepší bilanci na hřištích soupeřů než na domácím stadionu v poměru doma v. venku 11:15.

Komentáře nejsou povoleny.