V 6.kole FORTUNA:LIGY měla silná trojka namále

Konkrétně Sparta ubránila výhru s Jabloncem 2:1 s vypětím všech sil, podobně Slávia výhru 1:0 v Ostravě a Plzeň ztratila dva body za remízu 2:2 v Olomouci. Jen to ukazuje na vyrovnanost naší nejvyšší fotbalové soutěže. V opačném směru se týmy pražské Slávie a především Viktorie Plzeň přesvědčily o tom, že mezinárodní fotbal je trochu jinde.

Velkou výhodu má v těchto týdnech pražská Sparta, která není zatížena předkoly Evropské ligy, proto mě docela překvapilo, jak s vypětím všech sil musela i s dávkou štěstí odolávat tlaku svého soupeře z Jablonce ve druhém poločasu, který chtěl vyrovnat stav utkání 2:1 pro Spartu. Nepodařilo se mu to i přes postupné nasazení do hry všech ofenzívních hráčů (Čvančara, Doležal, Zelený a Pleštil). Domácí Spartu opět zachránili dva velmi efektivní útočníci Juliš a Hložek a to má trenér Kotal k dispozici ještě nejlepšího střelce v loňské sezóně F:L Kozáka. Jenom mě napadá srovnání s dobou působení ve Spartě trenéra Jílka, kdy taková utkání tým Sparty nedokázal uhrát za tři body. Jsem přesvědčen, že to bylo především mentalitou hráčů a nesourodostí celého týmu, který tvořilo na naše české poměry několik fotbalistů z ciziny. To komplikuje komunikaci na hřišti v takových situacích a někdy i soudržnost týmu. Jen pro srovnání v základní sestavě Sparty nehrál v utkání s Jabloncem žádný zahraniční hráč.

Po dlouhé době (několik let) jsem se rozhodl navštívit prvoligové utkání Sigmy přímo na tribuně Androva stadionu zejména kvůli soupeři z Plzně. Kromě samotného utkání jsem byl zvědavý na reakci týmu Plzně po prohře v Izraeli a vyřazení z Evropské ligy. V komentáři na svých webových stránkách www.fotbal.palicak.cz jsem způsob hry Viktorie velmi zkritizoval a přirovnal ke hře nás bývalých fotbalistů Sigmy, kdy platila zásada všechny přihrávky do nohy, protože se nám nechtělo nebo jsme nemohli moc běhat. Určitou malou změnu jsem u hráčů Plzně v Olomouci viděl, což přispělo k oběma brankám Plzně. Při první Kayamba si sprintovým náběhem přes obránce Vepřeka vyžádal míč do prostoru (Vepřek nastoupil po delší absenci a bylo to na jeho pohybu vidět), přesným centrem našel v pokutovém území Ondráška a Plzeň vedla. Druhý gól z pokutového kopu vznikl po faulu Hubníka na Ondráška, který si opět pohybem vyžádal průnikovou přihrávku mezi stopery Plzně. Několikrát dokonce vysprintoval do postavení obrany Sigmy i Čermák. Sigma hrála s velkou dávkou bojovnosti a nebyla daleko od výhry. Další červenou kartu obdržel trenér Sigmy Látal, což mě nepřekvapilo, protože je impulzivním trenérem a tentokrát měl podle mého názoru na kritiku na výkon rozhodčího právo, protože některé verdikty nejen hlavního, ale i pomezního na straně u střídačky Sigmy byly sporné ve prospěch hostujícího týmu, ale zvolit by měl jinou formu a jiný slovník.

Utkání Slávie i dalších pražských klubů v Ostravě mají vždy velký náboj a nebylo tomu jinak i tentokrát. A to už nehrála ikona Baníku i celé Ostravy Milan Baroš, který to vždy dokázal „rozpumpovat“ a navíc se hrálo téměř bez diváků. Nedovedu si představit, jak by utkání z hlediska agresivity vypadalo. Troufám si tvrdit, že kdyby se hráči Baníku dokázali namotivovat na každé utkání tak, jako tentokrát, tak by nemohli mít pouhých 5 bodů a v tabulce zaujímat až 13. místo. I trenér Trpišovský po utkání přiznal (ne každý by to dokázal), že jeho tým nehrál dobře a vyhrál se štěstím, protože Baník byl lepší. O třech bodech pro Slávii rozhodl pokutový kop za jasný faul brankáře Laštůvky na Tecla. Domácí si stěžovali, že těsně před pokutovým kopem pomezní rozhodčí „otočil“ verdikt, že hráči Baníku měli zahrávat rohový kop. To z velké vzdálenosti nešlo potvrdit.

Další účastník skupiny Evropské ligy Slovan Liberec porazil na domácím stadionu Příbram jasně 3:0. Všechny branky padaly až ve druhém poločasu, dokonce až po 56. minutě hry. To proto, že všechny tři vstřelil zkušený Rabušic, který přišel na hřiště v 56. minutě. Rambo, jak tohoto pracovitého fotbalistu všichni nazývají, před několika lety přestoupil do italské nejvyšší soutěže, kde se neprosadil a já si vzpomínám, že jsem to tenkrát hodnotil tak, že je na takovou soutěž pomalý. Jenže česká liga je v tomto zřejmě méně náročná a hlavně on je opravdový Rambo, je týmový hráč a i ve svém věku velmi ctižádostivý a tyto svoje mentální vlastnosti odevzdává pro celý tým včetně svých bohatých zkušeností.

V minulém komentáři jsem srovnával oba nováčky Pardubice a Brno a toto srovnání vyznělo jasně pro prvního jmenovaného. V tomto kole se moje pořadí jednoznačně potvrdilo. Pardubice získaly výhrou na Slovácku 1:0 (v 94.minutě) do tzv. tabulky pravdy +3 body, druhý nováček Zbrojovka Brno naopak po prohře 0:2 s Karvinou na svém stadionu -3 body. Vyšší rozdíl bodů v jednom utkání ani neexistuje a to přesně sedí na celkové působení obou týmů v nejvyšší soutěži po 6. kole.

Opava, o které se často zmiňuji, tentokrát získala tři body za výhru s Teplicemi 2:1. Tři body podle komentářů neodpovídaly průběhu utkání, Teplice měly hodně šancí, ale pro Opavu jsou nyní důležitější body, než kvalita hry.

Mladá Boleslav neudržela v utkání s Českými Budějovicemi vedení 2:0, utkání skončilo remízou 2:2, když vyrovnávací branka padla v 90. minutě hry.

Tým Bohemians porazil Zlín 2:0 a i podle trenéra Zlína Páníka naprosto zaslouženě.

Nyní máme před sebou reprezentační přestávku a po ní už se těším na další kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže FORTUNA:LIGY.

Komentáře nejsou povoleny.