I 4. kolo F:L si udrželo průměr více než tří branek na utkání

V tomto kole nám, fotbalovým příznivcům, koronavirová pandemie připomněla, že letošní sezóna nemusí být pro fotbal a celý sportovní svět žádná legrace. Pokud jde o naši nejvyšší fotbalovou soutěž, tak dodám, že jedno utkání tohoto kola se nehrálo (Slovácko v. Příbram) pro pozitivní testy u 13-ti osob v kádru hráčů a realizačním týmu v Příbrami, Spartu Praha (dva pozitivní Kozák a Krejčí mladší) a 5 pozitivních v Brně hygienická stanice nevyhodnotila zákazem sehrání mistrovského utkání.

Silná trojka tentokrát nezaváhala a svoje utkání výsledkově zvládla podle předpokladů, svým soupeřům vstřelila dohromady 12 branek. Je to dobře, protože v tomto týdnu čekají Slávii a Plzeň důležitá utkání v cestě do základních skupin evropských pohárů. Sparta má účast ve skupině Evropské ligy zajištěnou bez předkol přímo.

Slávia porazila Teplice jednoznačně 5:1 i díky drtivému úvodu utkání i díky nehorázné smůle Teplic. Posuďte sami: branky Slávie padaly v čase 2., 13. a 26. minuta, trenér Teplic Hejkal musel střídat pro zranění dva hráče (Nazarova a Řezníčka) už ve 14. minutě a k tomu ve 20. minutě rozhodčí vyloučil, podle mého názoru velmi přísně, mladého obránce Heidenreicha. Po půl hodině bylo 3:0 a prognóza dalšího průběhu utkání pro hostující tým a trenéra Hejkala velmi nepříznivá.

To domácí trenér Trpišovský využil i tohoto příznivého vývoje utkání k prostřídání důležitých hráčů (Ševčíka, Stancia, Bořila, Musu a Holeše), s kterými zřejmě počítá do hry pro vzpomínané klíčové utkání Ligy mistrů s dánským mistrem Mydtjyllandem. I tato střídání tak trochu napověděla o úterní základní sestavě Slávie.

Druhý tým, který se zapojí ve čtvrtek do předkola o Evropskou ligu je Viktoria Plzeň (opět dánský soupeř Sönderjyske), která si lehce poradila s Bohemians na jejich stadionu výhrou 4:1. Samozřejmě všichni jsme byli zvědaví, jak se bude prezentovat nová posila týmu Ondrášek. Ten nenechal nikoho na pochybách, že přezdívka „kobra“, pod kterou ho známe už mnoho let mu sedí zcela zaslouženě. „Uštknul“ soupeře svým typickým způsobem, skvělým pohybem a výběrem správného prostoru v pokutovém území „klokanů“ a hlavou vstřelil první velmi důležitou branku Viktorie Plzeň a tím dodal klid celému týmu trenéra Guĺy.

Třetí favorit F:L Sparta vyhrála před svými diváky se Zlínem 3:1, ale tato výhra se nerodila vůbec snadno. Už proto, že hráči Sparty umožnili soupeři vstřelit první branku utkání. I proto je pro celý tým pozitivní, že dokázali výsledek otočit na svoji stranu a udržet si tak po 4. kole plný bodový zisk a první příčku v tabulce. Podobně jako Slávia i Sparta, resp. její soupeř měl hodně smůly. Jednak opět velmi přísná červená karta hned v začátku druhého poločasu pro bojovného Jawa a v dalším průběhu hned dvě vlastní branky Buchty (gól byl přiznán mladému Hložkovi) a Jiráčka. Já se ovšem zastavím u třetí branky Sparty v samém závěru utkání, na kterém se zásadně podílel právě Hložek. Byla to brejková situace Hložka v křídelním prostoru, kterou Hložek vyhodnotil v rychlosti a naprosto přesně prudkou přihrávkou po zemi do vzdálenosti cca 30 m na Juliše a ten neměl problém míč posunout do branky. Proč jsem z provedení finální přihrávky tak nadšený? Protože jsem přesvědčen, že 90% fotbalistů by poslali před branku přihrávku pomalou (to nemluvím o přesnosti) a tím řešitelnou pro obránce. Hložek pochopil, že v dané situaci musí do míče udeřit, jako při střele na branku a navíc být přesný. Přesně tak míč přihrál

Hned za vedoucí trojicí se drží možná překvapivě olomoucká Sigma. Překvapením ovšem není její výhra 2:4 v Brně, protože zdecimované Brno zraněními a covidem-19 nemělo šanci vzdorovat.

Naopak překvapením byla pro mě ztráta bodů po remíze 1:1 Liberce s Karvinou. Zřejmě v tom hrála roli určitá únava z utkání předkola Evropské ligy v Litvě a následné cestování. V každém případě je už zřejmé, že Karvinou nelze podceňovat zejména na hřišti soupeře. Vyhrála v Opavě a nyní neprohrála v Liberci. S tím souvisí i její způsob hry doma se Spartou. Mají rychlé hráče, proto rychlý přechod po zisku míče a to platí zejména na soupeřově hřišti, ale neplatilo doma se silnou Spartou.

Trenér ostravského Baníku Kozel provedl několik změn v základní sestavě proti nováčkovi z Pardubic a výhra 3:0 by měla potvrdit správnost tohoto kroku. Já jsem však opatrný v takovém hodnocení. Klíčovým hráčem byl Brazilec Azevedo. Tento trenérův tah zcela změnil původní strategii klubu sázet na vlastní odchovance a další průběh soutěže napoví, která cesta je úspěšnější.

Velmi zvědavý jsem od začátku soutěže na výkony a výsledky Opavy. Je to proto, že se mi nelíbila výměna trenéra Balcárka. Nemám interní informace, ale trochu situaci v Opavě znám z vlastní zkušenosti a proto jsem nesouhlasil se zdůvodněním několika posledních výměn trenéra. Zdůvodnění je vždy stejné, trenéra vyměníme, protože hraje defenzívně. Platilo to už pro trenéra Kopeckého, po něm i Balcárka a proto jsem byl zvědavý na Radka Kováče, od kterého vedení klubu očekávalo mávnutí kouzelným proutkem a Radek, jak jsem četl, tento proutek sliboval. Jenže z vlastní zkušenosti vím, že to tak jednoduše ve fotbalu nefunguje a Radek to teď zjišťuje. Hodnotí bezbrankovou remízu s Českými Budějovicemi asi tak, že jim chybí důraz v pokutovém území soupeře, že nemají „zabijáka“ v koncovce apod. Zkrátka zázraky nedokáže nikdo a nemohli je dokázat ani trenéři Kopecký a Balcárek a nedokáže je ani Kováč.

Poslední utkání se hrálo v pondělí, Mladá Boleslav přivítala Jablonec, který po prohře v Dunajské Stredě toužil po bodech. Jenže domácí tým byl hladovější po zisku bodů a tím se odpoutat z posledního místa. To se jim podařilo výhrou 2:0.

Komentáře nejsou povoleny.