20. kolo FORTUNA:LIGY uzavřelo zajímavý ligový podzim

Moje zkušenost mi říká, že poslední kolo soutěže je vnímáno trenéry, hráči i funkcionáři jako velmi důležité. Dá se v něm totiž na poslední chvíli získat důležité body v naplnění předsezónního cíle týmu a tím i celého klubu, ale také ztratit. Vzhledem k tomu, že se už nedá nic v dalším kole nahradit nebo ztratit, tak hlavně je v tom i psychologický dopad. U někoho negativní, u někoho opačný pozitivní. Zejména ten druhý je důležitý, kdy po výhře a zisku tří bodů v posledním kole se tak trochu zapomene na nepodařené období před tím. Samozřejmě se to netýká trenérů, protože ti mají dostatečný přehled o úspěšnosti celého, v tomto případě podzimního ligového období a nic na tom nezmění ani poslední kolo. To zapomenutí se týká především fanoušků, médií a některých klubových funkcionářů.

V tomto smyslu si v tomto kole pozitivně „pomohly“ týmy Zlína, Liberce, Bohemians, Slovácka, Teplic a Jablonce (ten vyhrál dvě poslední utkání dokonce na hřištích soupeře), „nepomohly“ si týmy Plzně, Opavy, Baníku, Sigmy a Mladé Boleslavy (ta dokonce odevzdala body ve dvou posledních utkáních na svém stadionu). Ostatní týmy hrály v posledním kole dle svých obvyklých výsledků, tedy především Slávia opět podle očekávání vyhrála.

Vyhrála s nováčkem z Českých Budějovic 4:1. Tímto výsledkem a především i výkonem potvrdila oprávněnost svého postavení na prvním místě v tabulce FORTUNA:LIGY s ohromujícím náskokem 16-ti bodů. Nechtěl bych v této chvíli zapomenout na skvělou jízdu týmu Českých Budějovic, který prohrál na Slávii po sérii osmi utkání bez prohry a zisku 22 bodů, ale ani takto ve formě hrající soupeř na Slávii nestačil. Je radost se dívat na aktivní a fyzicky náročnou hru Slávie, kde všichni na hřišti pracují na 100 procent. Klíčovým faktorem jejich úspěšnosti je podle mého názoru už výběr hráčů do týmu, především jejich mentalita a charakter a tím i ochota hrát fyzicky náročný fotbal a odevzdat všechny síly pro tým. Já navíc v tomto utkání oceňuji změnu, kterou jsem vypozoroval u týmu Slávie. Nedávno jsem totiž kritizoval obehrávání soupeře místo centru do pokutového území a absence střelby ze střední vzdálenosti v utkáních Ligy mistrů. Hráči Slávie i tentokrát ukázali, že by to mohlo jít i jinak. Dvě branky padly po centrech do pokutového území (2xŠkoda), jedna po střele Coufala. Samostatný nájezd na brankáře tentokrát proměnil Masopust, i když s trochou štěstí. Teď by to chtělo tyto parametry přenést do evropských pohárů, věřím i do Ligy mistrů.

Konkurenti Slávie opět ztráceli body za remízy. Viktoria Plzeň dokonce doma s Teplicemi 1:1, což nebyla určitě dobrá rozlučka s trenérem Pavlem Vrbou. Že v Plzni dojde ke změně trenéra se dalo tušit už několik týdnů, já jsem to napsal po utkání Plzně v Karviné, kde mi trenér Vrba připadal na jeho poměry dost odevzdaný. V každém případě je třeba jeho druhé působení v Plzni hodnotit jako velice úspěšné. Podle informací v médiích by ho měl nahradit slovenský trenér Adrian Gula. Adriana Gulu jsem trénoval v Jablonci, kam jsem si ho vyhlédl v Opavě. Byl to pracovitý, ctižádostivý fotbalista, ale také navíc kreativní středový hráč. Už tenkrát (v roce 2002) měl svůj vlastní sporttestr a zajímal se o teorii sportovního tréninku.

Sparta Praha v posledním kole hrála v Ostravě s Baníkem o eventuální třetí příčku. Utkání slibovalo velká očekávání na hřišti i na tribunách. Na tribunách bylo očekávání naplněno, na Městský stadion ve Vítkovicích přišlo 13,5 tisíce diváků. Jenže očekávání se nenaplnila na hřišti. Hrálo se bez branek. Aktivnější byla sice Sparta, ale i to nestačilo na zisk tří bodů. Před utkáním se hodně spekulovalo o tom, zda nastoupí v základní sestavě nebo alespoň na část utkání ostravská ikona Milan Baroš. Vnímal jsem tyto diskuze jako kritiku trenéra Páníka, ale jeho rozhodnutí ve věci Baroše plně chápu. Baroš už není to, co býval, já obdivuji jeho skvělou kariéru, ale on už sportovně nemá týmu co dát. Současný fotbal je jiný, než když on hrál a nejvíce to musí vidět především trenér. Možná může vyhecovat tribuny svým emotivním chováním a dnes už mu ani rozhodčí nejsou ochotni tolerovat jeho ještě před rokem pro soupeře nebezpečný způsob hry, který jsem také ve svých komentářích kritizoval. V tabulce se Baník touto remízou propadl na 7. místo, tedy do prostřední skupiny, což je před celou zimní přestávkou nepříjemné.

Remízy v Ostravě využil Jablonec, který v dalším přímém souboji o bronzovou příčku v tabulce v Mladé Boleslavy vyhrál 3:2 díky dvojici hráčů Doležal a Jovovič. Doležal totiž dvě branky vstřelil a u jedné asistoval a Jovovič naopak u dvou asistoval a jednu vstřelil. V sestavě domácích chyběl kanonýr Komličenko, jablonecký trenér Rada se musel vyrovnat s absencí hned pěti hráčů (Hübschmann, Kratochvíl, Matoušek, Sýkora, Chramosta).

Zajímavý výsledek se zrodil v Příbrami, kde domácí tým prohrál se Slováckem 1:4. To je ten případ, kdy tato prohra bude v hlavách všech v Příbrami dlouho a není už kdy ji napravit. Čtyři inkasované branky na vlastním stadionu nesvědčí o dobré organizaci na hřišti a to je věc trenéra. Mám pocit, že trenér Nádvorník bude mít hodně práce tuto pozici ustát. Jsem přesvědčený, že sázka na starší hráče (Slepička, Rezek, Zeman) klubu nevyšla. To ve Slovácku opět nastoupil mladík Hellebrant v základní sestavě. Trochu odlehčeně bych konstatoval, že v případě hrotových hráčů obou týmů Zajíc předčil Slepičku v pohybu a dynamice a platilo by to i v přírodě…

Podobný dopad jako u týmu Slovácka a Příbrami má výhra Zlína s Opavou 2:0. Důležité body domácích a dvě prohry v závěru podzimu týmu Opavy. To podle mého názoru dokresluje situaci v obou klubech. Ve Zlíně převzal tým po trenéru Csaplárovi jeho asistent Kameník a tým šlape, v Opavě je trenér Balcárek už třetím trenérem. Jenže problém není a nebyl ani před tím v trenérovi. Jsem přesvědčen, že trenér Kopecký neměl být od týmu odvolán. Pracoval s oslabeným týmem a nejasnou budoucností celého klubu, choval se loajálně a profesionálně. Byla mu vytýkána defenzívní herní strategie, ovšem dnes to není jiné a ani to nemůže být jiné. Trenér Balcárek prohlásil, že se musí hráčský kádr posílit, což věděl i trenér Kopecký po odchodech Kayamby, Kuzmanoviče a Smoly. Jenže otázka zní, zda jsou na to v Opavě peníze.

Liberec si výhrou s Karvinou 3:0 upevnil pozici ve střední skupině, ale otázkou zůstává, jak se přes zimu změní jeho kádr hráčů. V Liberci hrají hráči pražské Slávie na hostování (Baluta, Musa a Oscar).

Na závěr tohoto komentáře trochu statistiky. Střelci se trefili do sítě soupeře 24 krát, z toho polovina po centru do pokutového území. Diváků přišlo cca 46 tisíc, jenže na pěti stadionech bylo jen po cca 2,5 tisících diváků. Celkový průměr na jedno utkání necelých 6 tisíc diváků navýšili diváci na Slávii přes 16 tisíc, v Ostravě 13,5 tisíce a v Plzni přes 6 tisíc.

Komentáře nejsou povoleny.