Polovinu základní části F:L uzavřelo 15. kolo

Z programu 15. kola F:L jsem byl nejvíce zvědavý na utkání pražské Slávie s Baníkem Ostrava. Hlavně proto, že oba soupeři se utkali v týdnu před několika dny v Ostravě a ostravští Slávii porazili v prodloužení 2:0. V prodloužení proto, že se jednalo o utkání MOL Cupu a pomstili se tak za prohru v loňském finále této soutěže. Slávie totiž Baník v utkání F:L porazila 4:0. Proč se zmiňuji v komentáři k 15. kolu F:L o utkání MOL Cupu? Protože ta utkání stejných soupeřů měla zcela opačný průběh i výsledek a nabízí se proto vysvětlení této změny. Podle mého názoru jsou příčiny dvě a navíc naprosto zřejmé.

V ostravském utkání nastoupilo v týmu Slávie hned několik hráčů z lavičky, klíčoví zůstali naopak sedět na lavičce. Největší tahoun Souček dokonce do Ostravy nejel vůbec. Šanci tedy dostali Zelený, Holeš, Hora, Provod a další méně vytěžovaní fotbalisté. A v následném sobotním utkání F:L nastoupili jen tři hráči základní sestavy z Ostravy Frydrych, Hušbauer a brankář Kolář, trenér Baníku Páník postavil stejnou desítku hráčů do pole, vyměnil jen brankáře Laštůvku za Budínského.

Je tedy jasné, že silnější sestava Slávie, navíc prakticky celá bez středeční zápasové zátěže ve srovnání s hráči Baníku, musela mít ve druhém poločasu navrch zejména po fyzické stránce a když k tomu přičteme neuvěřitelně pracovitého a efektivního kapitána Slávie Součka, který vstřelil v sobotu první dvě branky a u další asistoval, je příčina na světě a nic na tom nezmění ani vyloučení hráče Baníku Jiráska. Vím, že mnoho fanoušků i někteří experti, vlastně „experti“ tvrdí, že hráči musí režim středa sobota zvládat a já s tím souhlasím. Jenže v případě, že jeden soupeř má široký kádr hráčů ve srovnatelné kvalitě, ve dvou utkáních těsně po sobě je protočí a druhý soupeř musí nastoupit do obou utkání při nevyrovnanosti kádru ve stejném složení, tak to musí být znát. A na tuto kartu trenér Slávie Trpišovský vsadil a ne jednou v tomto ročníku F:L a ne jednou mu to vyšlo, jako tentokrát. Při tom ovšem nesměl zapomenout na úterní utkání Ligy mistrů v Barceloně.

Z mého pohledu se hrálo zajímavé utkání v Opavě, kam přijela pražská Sparta. Mám na mysli mediální konflikt mezi hráčem Opavy Pavlem Zavadilem a tehdejším trenérem Olomouce, dnes trenérem Sparty Václavem Jílkem. Já jsem se tenkrát na svých webových stránkách jednoznačně postavil za trenéra, i když jsem v začátku hráčské kariéry Pavla Zavadila trénoval, a proto mu fandím. Tentokrát měli možnost se potkat na hřišti i možná někde v útrobách opavského stadionu a předpokládám, že došlo k omluvě ze strany Pavla Zavadila, pokud se tak nestalo už tenkrát. Výhra Sparty 1:0 byla sice těsná, ale zasloužená a vypadá to, že Sparta už našla kostru týmu a začíná fungovat i Sparta jako tým. Tři výhry v řadě v soutěžních utkáních navíc bez inkasované branky a 9 vstřelených svědčí o zvýšené efektivitě i kvalitní organizaci hry. Naopak opavští dále tápou, nestřílí branky, i když hlavním argumentem pro odvolání trenéra Kopeckého byla příliš defenzívní hra. Problém byl ovšem jinde, v žádném případě v trenérovi.

Neuvěřitelnou formu získal tým Českých Budějovic. Vyhrál v Teplicích 1:3 a prodloužil tak sérii výher na čtyři utkání. A nejen to, v každém utkání této série hráči vstřelili tři branky a to je skvělá produktivita. Kde je tady příčina takového vzestupu? Do týmu se zapojili dva velice zkušení fotbalisté, brankář Drobný s dlouholetými zkušenostmi z německé Bundesligy a obránce Sivok, zkušený bývalý reprezentant. Oni sami by ovšem nedokázali zvednout výkonnost celého týmu, jenže jejich přítomností na hřišti získali větší jistotu a sebevědomí všichni ostatní spoluhráči. Je to charakteristický znak týmových sportů. Utkání jsem neviděl, ale podle velmi ostré kritiky trenéra Teplic Hejkala v kádru Teplic není něco v pořádku z hlediska přístupu fotbalistů ke svému zaměstnání a tím je fotbal a to je velký problém, který budou muset řešit.

Hodně kritiky na tiskovce po utkání Sigmy Olomouc s Mladou Boleslaví schytal rozhodčí Ginzel od trenéra Sigmy Látala. Utkání jsem neviděl (dlouhodobě na Sigmu, kde jsem 17 let působil a mám to kousek z osobních důvodů nechodím…), ale i podle předpokládám objektivního hodnocení výkonu rozhodčího v deníku Sport soudím, že trenér Látal k tomu měl důvod. Redaktor popsal 4 vážné chyby rozhodčího a všechny ve prospěch Mladé Boleslavi. Proto se trenérovi nedivým, ale jak už to bývá, trestu za veřejnou kritiku rozhodčího se zřejmě nevyhne. Kamarádi, kteří utkání navštívili tvrdili, že to byl velmi dobrý fotbal, nakonec Sigma vedla zaslouženě 2:0. Druhá branka po hlavičce Beneše padla v 62. minutě. Jenže v 64. minutě už svítil na ukazateli skóre výsledek 2:2 a tak i utkání skončilo. Z bilance posledních tří utkání Sigmy na Andrově stadionu (2:2 Slovácko, 1:3 České Budějovice a 2:2 Mladá Boleslav) je zřejmé, kde je tlačí bota více.

Jablonec, který se drží v závěsu za vedoucí dvojicí Slávia a Plzeň přivezl všechny tři body asi z nejvzdálenější trasy k soupeři z Karviné. O výhře 0:1 rozhodl kanonýr Doležal přesnou hlavičkou. Bilance týmu Karviné na domácím stadionu je opravdu raritou. Karvinští ze sedmi utkání ani jednou nevyhráli, připsali si jen tři remízy a čtyři prohry, obdrželi jen sedm branek, což je počet běžný, ovšem pouze dvě vstřelené branky jsou opravdu málo. Karviná získala jako jediná více bodů venku než doma (8:3). V této statistice se jí blíží jen Teplice se shodným počtem 9 bodů doma i venku.

V páteční předehrávce Bohemians v. Slovácko branka nepadla, diváci viděli více bojovnosti než fotbalové kvality a tomu odpovídal i výsledek.

V pondělní dohrávce chtěla zcela jistě Viktoria Plzeň snížit aktuální ztrátu 12-ti bodů na Slávii. Po remíze 1:1 se jí to podařilo jen o bod. Ztráta tak po polovině základní části je 11 bodů. Plzeňští z aktivity v prvním poločasu nevytěžili nic, ve druhém se ujali vedení brankou Krmenčíka po akci skvěle hrajícího Kayamby. Jenže zlínští za nedlouho vyrovnali Wágnerem po centru Fantiše a kdyby Wágner v závěru utkání proměnil samostatný nájezd na brankáře Hrušku, jeli by hosté zpět do Plzně bez bodu. Docela by mě zajímalo, zda se před historickým utkáním Slávie v Barceloně dokázali Slávisté radovat ze ztráty Plzně nebo měli příkaz nerozptylovat se před utkáním. Vsadil bych na tu první variantu.

Komentáře nejsou povoleny.