Po reprezentaci proběhlo 9. kolo F:L bez větších překvapení

Ano, v tomto kole podle očekávání vyhrála pražská Slávia, Sparta, Viktoria Plzeň, Mladá Boleslav, Baník Ostrava a Olomouc, poraženými byly týmy ve stejném pořadí Slovácko, Zlín, Jablonec, Příbram, České Budějovice a Opava. Ve zbývajících dvou utkáních se o body podělila Karviná s Bohemians a Liberec s Teplicemi. Opravdu žádný šokující výsledek.

Přesto mě i v tomto výsledkově šedivém kole zaujaly některé okolnosti či výroky. Hned v pátek hrála Sigma Olomouc s Opavou, zaslouženě vyhrála 2:0 a mě zaujalo velmi nešetrné hodnocení způsobu hry hostující Opavy a jejího trenéra Kopeckého na druhý den v deníku Sport z pera redaktora Koštuříka. Sepsul trenéra Opavy ve smyslu defenzívního fotbalu, že se hráči Opavy jen posouvali v bloku atd. Při čtení tohoto hodnocení prý defenzívního trenéra Kopeckého jsem si vzpomněl na svoje trenérské působení ve Zlíně. Už tam jsem zaregistroval zaměření pana Koštuříka především na trenéry a jejich kritiku (své by o tom mohl vyprávět i Bob Páník), než na hráče. Zřejmě si myslí, že by kohokoliv z nás trenérů (ještě se mezi ně počítám také) mohl nahradit a hrál by za každých okolností atraktivní ofenzívní fotbal. Jenže trenér musí vždy vycházet z typologie a schopností svých svěřenců a v případě trenéra Kopeckého jsou okolnosti asi takové. Několik klíčových hráčů musel klub prodat, v kabině má hráče, kteří možná nedostávají včas výplaty (snad to tam není jako za mě, kdy neviděli výplaty několik měsíců). A v této situaci trenér Kopecký je ke klubu loajální, nikde si nestěžuje a maká. Ještě jsem neslyšel z jeho strany jakoukoliv negativní repliku ani opatrný náznak na situaci v klubu. On proto zasluhuje velký obdiv, ne ostrou kritiku za jeho zvolenou taktiku v utkání v Olomouci. A ještě jednou jsem si na názor pana Koštuříka vzpomněl, když jsem tento víkend sledoval například utkání Norvich v. Manchester City a opravdu velmi, ale velmi hluboký obranný blok domácího týmu během celého utkání. Tuto strategii volí všichni slabší soupeři v utkání s favoritem a to jim chodí peníze pravidelně na účet. Věřte pane Koštuříku, že práce trenéra je náročná, ale mnohonásobně náročnější za okolností, která má trenér Kopecký. Vím, o čem mluvím, měl jsem to tak v Opavě, Vítkovicích a v Trenčíně.

V tomto kole se vzhledem k ukončení možnosti přestoupit v profesionální soutěži objevilo v týmech několik nových hráčů, kteří prodělali premiéru v novém klubu. Ve Slávii to byl Hora, Provod, ve Spartě uzdravený Lischka, ve Zlíně Folprecht a Wágner, v Teplicích Řezníček, v Liberci Baluta ze Slávie, v Olomouci Gonzáles, v Opavě Sus či v Českých Budějovicích exreprezentant Sivok. Většina v základní sestavě, brankově se prosadil Provod ze Slávie.

Ta s upravenou sestavou vzhledem k úternímu utkání Ligy mistrů v Miláně s Interem některé hráče šetřila, jako Součka, Masopusta, Bořila, přesto vyhrála suverénně 3:0. Po utkání mě zaujalo vyjádření nových hráčů v dresu Slávie Hory a Provoda. Do Slávie totiž přišli těsně před reprezentační přestávce, proto absolvovali už dva tréninkové týdny, které hodnotili jako velmi intenzívní ve srovnání s tím, na co byli dosud zvyklí. Provod dokonce tréninky vyhodnotil tak, že všichni hráči jdou „na hranici svých limitů“. A tím je vlastně řečeno vše o tom, proč je Slávia v posledních dvou sezónách tam, kde je. Kromě mnou často uváděných 100% požadovaných parametrů trenéra Trpišovského jako atletičnoct, týmovost, pracovitost a charakter je další parametr intenzita a náročnost tréninkového procesu. Mnozí namítnou, že to by přeci tak mělo být všude, jenže zřejmě není. Možná by se hodilo, aby to noví hráči ve Slávii předávali i dále do fotbalového éteru.

Dá se říci, že další událostí 9. kola F:L je fakt, že Sparta poprvé vyhrála na hřišti soupeře, v tomto případě ve Zlíně 2:0. Jestli je to trvalý zlom ve výsledcích se ukáže v dalších kolech, ale kromě bodů je dalším pozitivem nula na kontě obdržených branek, první start dlouhodobě nemocného obránce Lischky, uzdravený Frýdek (i když je podle mého názoru jeho přínos pro Spartu přeceňovaný, ale tentokrát ho chválím i já…).

Baník Ostrava porazil nováčka České Budějovice 2:1 a já tam viděl několik společných bodů s některými jinými souboji Baníku na domácím stadionu ve Vítkovicích. Tím je nedisciplinovaný a s rozhodčím neustále diskutující Baroš a nespokojenost trenérů soupeře s výroky rozhodčích.

Nelze pominout ani červenou kartu Tomáše Sivoka hned v prvním utkání po návratu ze zahraničí. Kdo dobře sleduje dlouhodobě český fotbal, tak si určitě pamatuje mnoho podobných případů, kdy vrátivší se fotbalista ze zahraničí má právo zpochybňovat výroky rozhodčího, než „obyčejný“ prvoligový fotbalista. V minulosti jim to často zřejmě z úcty k jejich hráčským zásluhám rozhodčí tolerovali, ale to už je dávno pryč. Jenže Tomáš Sivok tuto změnu přístupu rozhodčích nepostřehl. Dnes už to ví, jenže týmu bude několik utkání chybět…

Kdyby se mě někdo ptal, kdo v tomto kole vyhrál rozdílem šesti branek, tak bych bez váhání odpověděl Mladá Boleslav. Ano, tým Nikolaje Komličenka vyhrál 6:0 s Příbramí, která na svém stadionu kosí jednoho soupeře za druhým. Tentokrát ruský kanonýr skóroval dvakrát, jenže se stejným počtem branek se připojili Mešanovič a Bucha. Škoda, že na takové kanonády nechodí v Mladé Boleslavi ani tři tisíce diváků. Jejich tým vstřelil dosud nejvíce branek 21 a to má před sebou ještě dohrávku v Teplicích.

Dvě nezajímavé remízy se zrodily v Liberci s Teplicemi 1:1 a bezbranková v Karviné, kam přijeli „klokani“ z Prahy. Slávista Baluta byl v dresu Liberce prý nevýrazný, na jeho výkon jsem byl zvědavý už proto, že si mezi řádky stěžoval na malou vytíženost v týmu Slávie. V Karviné mě zaujalo ostré vyjádření trenéra Bohemians Martina Haška o suchém hřišti. Nevím, zda v odpoledních hodinách hraných kdekoliv v Evropě vydrží pokropené hřiště vlhké celé utkání, ale jisté je, prý, že se kropilo i v Karviné před utkáním i v poločasu. On navrhuje povinnost pokropit hřiště v soutěžním řádu. Pak by tam mělo být také uvedeno, kolik kubíků se na pokropení má použít. Chápu, že by asi jeho běhavým mladíkům rychlejší hřiště vyhovovalo, ale takové pravidlo prosadit se mu asi nepodaří…

Komentáře nejsou povoleny.