28. kolo F:L? Více než o derby pražských „S“ se mluví o rozhodčích

A já dodám bohužel a začnu tak i já ve svém pravidelném komentáři. Všichni se shodneme, že fotbal se neustále vyvíjí směrem k vyšší rychlosti a tím i herní agresivitě, hraje se na co nejmenším prostoru hrací plochy, proto vidíme mnohem více osobních soubojů, než v minulosti. Proto je stále těžším a těžším úkolem rozhodčích všechno vidět, správně se v takové rychlosti rozhodnout, být u všeho včas. Také proto se postupně zvyšuje počet rozhodčích, u nás máme čtvrtého, který hlídá střídačky a střídání hráčů, proto na některých utkáních fungují další dva rozhodčí tzv. „brankoví“. Jenže to není všechno. Nedávno byl, po mnoha zkouškách, zaveden další rozhodčí pod názvem „videorozhodčí“, kterému pomáhá kamerový systém „VAR“. Všichni jsme to přivítali, vždyť kdo by byl proti opatření, které má zajistit regulérnost a spravedlivá rozhodnutí rozhodčího v určitých situacích. Jenže v tomto 28. kole FORTUNA:LIGY i tato, řeklo by se opatření k zajištění zaručeně spravedlivých rozhodnutí rozhodčích selhala. Stalo se to ve dvou utkáních Plzeň v. Baník Ostrava a v derby pražských „S“. Nemá smysl tady teď podrobně popisovat zmiňovaná chybná rozhodnutí, jen dodám, že se nemůžeme divit veřejnosti i samotným aktérům utkání, že je napadají různé konspirace na téma proč se to stalo a v čí prospěch se to stalo, protože se jednalo o utkání týmů z čela tabulky, tedy těch nejsilnějších a tedy nejvlivnějších. Chybně bylo rozhodnuto ve prospěch Viktorie Plzeň proti Baníku Ostrava a dokonce dvakrát ve prospěch Sparty proti rivalovi Slávii. Víc bych nechtěl rozebírat a ani není smyslem tohoto mého komentáře tak činit.

Vraťme se k fotbalu. Historicky největší derby utkání v Česku a před tím v Československu se tentokrát hrálo na stadionu Slávie, samozřejmě před vyprodaným stadionem a v parádní atmosféře. Ale to je tak všechno, co bych chtěl v tomto utkání pochválit. O rozhodčích jsem už psal v úvodu a samotná hra a průběh utkání se mi nelíbil. A určitě to nebylo jen bezprostředním srovnáním s utkáním Slávie s anglickým týmem Chelsea před několika dny. Nedělní utkání totiž nabídlo spoustu faulů, některých na hranici úmyslu zranit soupeře. Toho někteří aktéři zneužívali a naopak padali k zemi v srdceryvných divadelních vystoupeních a po chvíli dokázali sprintovat za míčem. Hře proto chyběla plynulost, kvalita a korektnost. V hodnoceních některých aktérů utkání jsem si vyslechl konstatování, že to k fotbalu patří. Já jen dodám, že jen k některému fotbalu na určité úrovni, mám na mysli někde v „pralesní“ lize. Na nejvyšší profesionální úrovni to nikde neuvidíte.

U mě totiž neobstojí v tomto případě argument, že emoce k fotbalu patří. S tím souhlasím, ale jen v případě jiného typu emocí jako hlasitě, ale slušně a vtipně povzbuzující diváci, fotbalisté hrající s maximálním nasazením, ale korektně, projevená radost po vstřelení branky a naopak smutek po jejím obdržení. Ano, pro tyto emoce se fotbal hraje a není to ani jen o výsledku, jako tomu bylo ve vzpomínaném utkání Slávie s Chelsea. I při prohře Slávie to byl pro nás všechny skvělý zážitek. To se tedy o derby Slávie v Sparta říci nedá. Dále to nemá cenu rozpitvávat, jako např. chování hráče Sparty Kangy po skončení utkání. Upřímně mě to ani nepřekvapilo a při jeho naprosto zbytečné 12. žluté kartě a třízápasové „stopce“ jsem zjistil, že mi ani takový hráč nebude tři utkání chybět…

Další, dle mého nevhodná scénka se odehrála v Opavě, kam přijela olomoucká Sigma. Šlo o výměnu názorů mezi kapitánem Opavy Pavlem Zavadilem a trenérem Sigmy Václavem Jílkem. Nedávno jsem psal o Pavlovi Zavadilovi, kterého jsem v jeho věku 21 let trénoval, velmi pozitivně, ale tentokrát jsem jednoznačně na straně trenéra Jílka. To, co si Zavadil dovolil k trenérovi soupeře je jenom důsledkem špatného vlivu českého fotbalového prostředí na hráče tak, jak jsem to vnímal já v době, kdy jsem hrál a potom trénoval. A Pavla neomlouvá ani to, že trenér Jílek je jen o dva roky starší, než on. Více se k tomuto tématu vrátím na svých webových stránkách www.fotbal.palicak.cz neprodleně.

I tato dvě utkání 28. kola a atmosféra v nich dokazují, že ve FORTUNA:LIZE přihořívá, nikdo by nechtěl hrát ve skupině o záchranu a mnozí by chtěli hrát o evropské poháry a nervozita se zvyšuje. Jen nesmím zapomenout dodat, že derby pražských „S“ skončilo nerozhodně 1:1, i když domácí Slávie byla k zisku tří bodů blíže, a Opava porazila Sigmu Olomouc 2:1, když vítězná branka Opavy padla po standardní situaci, kterou zahrával Pavel Zavadil. A to on umí dokonale…

Další emocemi napěchované utkání se hrálo v Plzni. Viktoria porazila Baník Ostrava 2:1, ale ostravští se mohou cítit zcela po právu poškozeni neregulérním rozhodujícím gólem Plzně z ofsajdového postavení. Souhlasím sice s praxí, která říká, že hraniční situace se mají pouštět ve prospěch útočící strany, ale to platí v utkáních, která rozhodují jen rozhodčí na hřišti. Ovšem pokud je k dispozici videorozhodčí a systém VAR, tak musí být zajištěno spravedlivé rozhodnutí a to třeba jen o několik centimetrů. A to se v tomto případě nestalo a neomlouvá to ani omluva rozhodčího po utkání. Systém VAR tak dostává vážný „direkt“ proti důvěryhodnosti opatření, které jsme všichni přivítali a to je velký problém.

Zajímavě se vyvíjí situace na konci tabulky, konkrétně ve skupině o záchranu. Tam totiž v tomto kole ze šesti týmů hned čtyři bodovaly naplno. Byly to tučně vytisknuté týmy v utkání Opava – Sigma Olomouc 2:1, Slovácko –Příbram 2:0, Karviná – Zlín 2:0 a Teplice – Bohemians 1:2. Zbylé dva prohrály, Příbram ve vzájemném utkání ze spodní skupiny na Slovácku a Dukla v Jablonci 1:2. Poslední jmenovaná Dukla se zřejmě nevyhne sestupu a ostatní se budou v nadstavbě snažit vyhnout baráži se soupeři z druhé nejvyšší fotbalové soutěže FNL.

V pondělním utkání v Mladé Boleslavi, kam přijel Liberec se oba soupeři snažili ziskem tří bodů získat vstupenku do vedoucí skupiny o poháry. Podařilo se to hostujícímu Liberci po výhře 1:2. Poslední dvě kola základní části soutěže slibují ještě velká dramata ve všech skupinách. Aktuální týmy v první šestce Baník a Liberec nemají nic jistého, chtějí tam i Mladá Boleslav, Olomouc, Zlín a Teplice, ze spodní skupiny mají šanci uniknout Opava, Slovácko a také Bohemians atd. Zkrátka ukazuje se, že nadstavba je dobrá cesta k napínavému závěru celého ročníku, jen ty emoce, které nesporně k fotbalu patří, by měly být pozitivní a ty negativní nesmí vybočit za akceptovatelnou hranici.

Komentáře nejsou povoleny.