V tabulce tří jarních kol se po 22. kole do čela prodrala Sparta

Ano, je to tak. Výsledky 22.kola katapultovaly pražskou Spartu do čela jarní tabulky F:L, což asi po zpackaném podzimu neplánoval nikdo. Týmu Sparty se tentokrát podařilo v prestižním utkání s Baníkem Ostrava o třetí příčku otočit průběžné nepříznivé skóre 0:1 na konečný výsledek 3:2 a zisk tří bodů. Sparta navíc získala jako jediná ze tří jarních kol plný počet devíti bodů a je s takovou stoprocentní bodovou bilancí jediná.

Před týdnem po druhém jarním kole jsem ocenil týmový výkon Sparty, díky němuž dokázala v závěru utkání s Bohemians vstřelit vítěznou branku, i když z pokutového kopu a v utkání na Dukle zvládla otočit výsledek 1:2 na 3:2. Konstatoval jsem, že to je důsledek zlepšené atmosféry v hráčské kabině i v realizačním týmu. A dnes musím tento fakt znovu potvrdit. Zcela jistě se na tom tentokrát podílí i přítomnost zkušeného Bořka Dočkala, ale především se změnila ve srovnání s podzimem celá Sparta. Já to dávám do souvislosti s novým sportovním ředitelem Tomášem Rosickým a tušil jsem to už z jeho úvodních rozhovorů a myšlenek po nástupu do funkce. Sparta totiž začala preferovat nejen fotbalovost nových posil, ale také jejich mentalitu a charakter. Těmi jsou právě Dočkal a Karlsson (vstřelil krásnou branku z trestného kopu) plus mladí dravci ze sparťanské akademie a určitě ním není Kanga, který tentokrát zůstal na lavičce náhradníků.

Samotné utkání bylo podle očekávání hodně vyhecované, mě nezklamal ani Milan Baroš svými teatrálními výstupy, které k němu bohužel patří, a proto bylo dobře, že trenér Sparty Ščasný neposlal do základní sestavy mladého obránce Plechatého, protože Baroš by ho zcela jistě hodně znervóznil. Jenže zkušený Štětina dopadl úplně stejně, za hrubé fauly obdržel dvě žluté karty a k nim samozřejmě i červenou. Pro mě je nepochopitelné, že Štětina se žlutou kartou zbytečně „zajede“ ještě jednou do soupeře, podle mého měl dostat červenou už za první zákrok na Baroše. Pro tým Sparty byla určitě příznivá pozitivní atmosféra v hledišti a i tím přispěl Dočkal k dobrému výkonu celého týmu. Svůj vlastní výkon dokáže v dalších utkáních určitě ještě vylepšit.

Vedoucí dva týmy Slávie a Viktoria Plzeň bodovaly naplno. Slávie porazila na jaře jen vítězný tým Slovácka jasně 4:0. Trenér Trpišovský opět využil šířky svého kádru hráčů, po čtvrtečním utkání Evropské ligy v Genku odpočívali hráči Bořil, Zmrhal a Traore a prostor dostali Zelený, Stoch a Hušbauer. v průběhu utkání ještě Baluta a Frydrych, kteří v posledním období moc šanci nedostávali. Jak jsem napsal ve svém komentáři na svých webových stránkách www.fotbal.palicak.cz trenér Trpišovský dokonale a citlivě využívá v nahuštěném programu utkání svůj široký hráčský kádr nejen kvůli fyzické zátěži, ale i podle fotbalové a mentální typologie hráčů i soupeře. Tým Slovácka nepotvrdil své výborné bodové zisky i dobré výkony z poslední doby, kdy ze šesti utkání pod trenérem Svědíkem 5x vyhrál. Na „vině“ byl podle mého názoru kvalitní soupeř, který proti nim tentokrát stál, a který je do mnoha příležitostí nepustil.

Viktoria Plzeň hrála na horké půdě v Opavě a do Plzně odjela se třemi body po výhře 1:2 a potvrdila tak předpoklad, že oba vedoucí týmy budou spolu soupeřit o mistrovský titul až do posledního kola.

Mě zaujal a současně potěšil zisk tří bodů Sigmy Olomouc za výhru 2:0 v utkání s Příbramí. I vzhledem k tomu, že Sigma v průběhu letošního ročníku nejvyšší soutěže pravidelně nedokázala hrát v kolonce obdržených branek na nulu, tak je i pro trenéra Jílka potěšitelná nejen výhra, ale navíc s nulou dokonce ve druhém utkání po sobě. Je to další důkaz toho (a věřím v jeho pokračování), že s odvoláním trenérů se u nás historicky často zbytečně spěchá a více trpělivosti je namístě.

Podobným případem je Bohemians Praha. Po sérii 10-ti utkání bez výhry se spekulovalo o pozici trenéra Haška a v tomto kole série skončila výhrou 0:2 ve Zlíně. Zlínští naopak prodloužili sérii porážek na 6 utkání, což není nic příjemného pro trenéra Pivarníka, i když on se podílel „jen“ na posledních třech prohrách v jarní části soutěže. Jenže s úkolem co nejdříve tuto sérii ukončit byl určitě do Zlína angažován a získat si hráče pro svůj způsob hry bude pro něj za této situace těžší a těžší.

Liberec porazil na domácím stadionu poslední tým tabulky Duklu Praha 2:0. Mě zaujal především útočník Kozák, který se vrátil do naší nejvyšší soutěže po několika letech v zahraničí a než tam odcházel, tak jsem ho řadil k největším talentům na postu hrotového útočníka. Po zdravotních problémech mě ani dnes nezklamal a to, jak suverénně vyřešil svůj samostatný nájezd na brankáře Dukly Radu svědčí o tom, že z tohoto umění nic nezapomněl. Lehce dloubl míč přes padajícího brankáře. Znám mnoho jiných, kteří by trefili brankáře.

Utkání Mladé Boleslavi s Jabloncem mělo šťastný konec pro tým z města automobilů, když 20 vteřin před závěrečným hvizdem rozhodčího propálil domácí Přikryl mezírku mezi levou tyčkou a brankářem Jablonce Hrubým.

Komentáře nejsou povoleny.