I 6. kolo F:L potvrdilo dosavadní fakta a trendy

Předpokládám, že většina čtenářů tohoto mého komentáře k 6. kolu F:L přemýšlí, jaká fakta a trendy mám na mysli. Pokusím se je připomenout a zrekapitulovat.

V první řadě to jsou statistická čísla, která jsou velmi pozitivní. Konkrétně mám na mysli průměrnou celkovou návštěvu na utkání v šesti kolech cca 6.300 diváků, což tu tuším ještě nikdy nebylo a s tím koresponduje i průměr vstřelených branek více než 3 na jedno utkání. Obě tato čísla mají vzájemnou logickou návaznost, protože fotbaloví fanoušci přijdou na fotbal a chtějí vidět co nejvíce míčů v sítích mužstev, samozřejmě nejraději v sítích soupeřů svých oblíbenců. A to přesně se v dosavadním průběhu F:L děje.

Pro trenéry týmů, které inkasují nejvíce branek je to, jak už jsem několikrát konstatoval, signál, že je něco špatně a v některých případech moc špatně. V této statistice nejvíce propadávají pražská Dukla, Opava, Karviná, Olomouc a Mladá Boleslav. Ovšem co je podle mého na této statistice nejzajímavější, že u každého z těchto týmů je to z jiného důvodu.

Začnu u nováčka F:L Opavy. Už před zahájením letošního ročníku F:L jsem tušil, že způsob hry, kterým tým trenéra Skuhravého kosil své soupeře ve FNL nemusí být vhodný v kvalitativně náročnější F:L. I toto 6. kolo ukázalo, že hrát aktivně a sympaticky na Spartě, která bude chtít být v tomto utkání dominantní a od hráčů Opavy se nic moc nečeká je jedna věc a hrát se soupeřem, kterého musím porazit, ale on bude dobře bránit a trestat ztráty míčů rychlými protiútoky, jako to v tomto kole předvedla v utkání s Opavou v tomto smyslu dobře takticky připravená Karviná, je věc druhá a pro tým Opavy nezvládnutelná. Prohra 1:3 a průběh utkání to potvrdil. Karvinský trenér Nádvorník zřejmě v tomto utkání našel způsob hry, kterým se jeho tým dočká i nějakých bodů a zjistil, že představy o atraktivním fotbalu musí odložit na jindy a v jiném klubu.

Dalším týmem z konce tabulky je Dukla Praha. Ta je známá technickým kombinačním fotbalem, ale bez důrazného a nekompromisního zakončení. Chytrý soupeř tento způsob hry dokáže potrestat opět díky vynuceným ztrátám míčů hráčů Dukly a smrtícím rychlým protiútokem. A proto Dukla, i přes velmi fotbalový projev a několik náznaků šancí a zcela jistě vyšší procento držení míče prohrála v Ostravě s Baníkem 0:2. V případu Baníku se ukázalo, podobně, jako v Olomouci, že pro tento způsob hry nepotřebuje ostravskou ikonu Milana Baroše s jeho hokejovým, tedy nedovoleným způsobem hry, který mu v domácích utkáních rozhodčí tolerují.

Dalším týmem, který inkasuje hodně branek je Mladá Boleslav, která ovšem tento nedostatek eliminuje i větším počtem vstřelených branek. Před týdnem porazil naivní Opavu 6:1, ale tentokrát stejným výsledkem prohrál v Plzni. Tyto veletoče dokresluje i celkové skóre Mladé Boleslavi 16:18. Z toho mi vychází, že trenér Weber má v týmu kvalitu směrem do ofenzívy, jen musí donutit hráče zodpovědně bránit. A to je jednodušší, než naučit hráče trefovat branku soupeře.

Posledním z týmů, které inkasují více branek, než by se jejich trenérům líbilo je překvapivě i Sigma Olomouc, která tentokrát prohrála v Jablonci 3:0. Jenže tady je příčina zase úplně jiná. Sigma ze šesti utkání F:L pětkrát prohrála, obdržela 14 branek a co je ještě pro ni charakteristické, v polovině z nich ani branku nevstřelila. Příčiny jsou podle mého názoru dvě. Obdržené branky má na svědomí náročný program týmu Sigmy (už slyším oponenty jak křičí, že to trénovaní hráči musí zvládnout). Oni to zvládnou, ale s těmi výsledky, s takovým pohybem a dynamikou, které tady hodnotíme. O konkrétních příčinách jsem psal v posledním ligovém komentáři, tak nyní jen dodám, že i 6.kolo tuto pravdu potvrdilo. Dokonce trenér Jílek přikročil k několika změnám v základní sestavě a tím k rozložením zátěže na více hráčů, ale ukázalo se to, co ví i on, ale nechce to veřejně prezentovat, že kádr srovnatelných hráčů na takovou zápasovou zátěž zkrátka nemá. Otevřeně o momentální situaci z hlediska únavy hráčů promluvil i brankář Sigmy Buchta s dodatkem, že mu za to trenér vynadá. Trenér Jílek totiž nechce tuto skutečnost zcela logicky pustit do hlav hráčů, protože by to znamenalo jejich ztrátu sebevědomí před dalším zápasovým programem týmu.

Tou druhou příčinou malé produktivity týmu Sigmy je absence gólového zabijáka, jakým je v Jablonci odchovanec Sigmy útočník Doležal (v Plzni Krmenčík, ve Slávii Tecl a Škoda, v Teplicích Vaněček atd.). Není náhoda, že právě on svým důrazem v pokutovém území vstřelil svému mateřskému klubu 2 branky. Typologicky takového hráče nemá a i její způsob hry je sice technicky skvělý, kombinační schopnosti hráčů také skvělé, ale na procento držení míče se už dnes fotbal nehraje (viz.Baník Ostrava). Pořád mi v herním schématu Sigmy chybí větší přímočarost a agresivita do pokutového území soupeře.

Opačným případem v tomto kontextu v 6.kole F:L než olomoucká Sigma byla pražská Slávie. Ta doslova rozdrtila Teplice na jejich trávníku 3:0 a nedala jim vůbec šanci. A jednou z příčin, jak jsem si přečetl od některých hráčů, byla možnost celý týden se na utkání připravovat psychicky, fyzicky i takticky, bez nějakého dalšího utkání uprostřed týdne. A jejich herní projev, i při značné marodce to potvrdil. Konečně se také díky mnoha absencím dostalo i na stopera Kúdelu, který toho využil i ke vstřelení branky hlavou po rohovém kopu.

Viktoria Plzeň dala výhrou 6:1 s Mladou Boleslaví všem konkurentům na vědomí, že udělá maximum pro opakování vítězné jízdy z loňské podzimní sezóny. Zopakovat ji hodlá i kanonýr Krmenčík, který vede střeleckou tabulku se 7-mi brankami a tentokrát se dočkal i hattricku. Jen díky rozhodčímu se nedočkal červené karty, což by mělo být pro něj určitým varováním.

Další favorit minimálně na Evropu Sparta v derby s Bohemians opět neudržela vedení a v závěru díky nedůslednosti Plavšiče ve vlastním pokutovém území jen remizovala. Je to o to zbytečná ztráta, že dorážka Závišky byla jedinou střelou Bohemians na branku Sparty. I tato situace ukazuje na nedůslednosti ve hře Sparty, která má kvalitní fotbalisty, kteří ovšem jsou nedůslední v obranné činnosti a to je problém, protože vstřelit např. 3 a více branek tým nedokáže.

Liberec tentokrát zaskočil na domácím hřišti silného nováčka z Příbrami výhrou 1:3, což těžce nesl trenér Csaplár, ovšem ze statistik střel na branku byli hosté z Liberce aktivnější. Branku Příbrami vstřelil mladý Matoušek, ale to už dnes není žádné překvapení.

Komentáře nejsou povoleny.