Po 5. kole HET Ligy Plzeň zvýšila odstup na čele tabulky

Sparta totálně propadla v Brně a prohrála 2:0, její největší konkurenti v boji o titul tentokrát bodovali naplno, Slávie porazila tápající Mladou Boleslav 4:0 a Viktoria Plzeň ostravský Baník 3:0 a zvýšila tak odstup na čele prvoligové tabulky na 4 body. A tady se v tomto komentáři zastavím, protože v těchto třech klubech se před sezónou připravovaly týmy, ve smyslu složení hráčského kádru, každý jiným způsobem a aktuální tabulka a úspěšnost po 5. kole (Plzeň 15b., Slávie 11b., Sparta 8b.) ukazuje, jak se jim to podařilo.

Laik by se možná podivil, že nejhůře je na tom pražská Sparta, která přitom nakoupila za velké, dosud na české poměry neskutečné peníze, 11 zahraničních posil. Jenže i tady se potvrdilo, že sestavit fungující fotbalový tým není vůbec jednoduchá práce, nestačí dát dohromady početnou skupinu hráčů a myslet si, že to bude skvěle fungovat a budeme válcovat soupeře, kteří tuto možnost nemají nebo ji mají podstatně menší. V čem je v takovém případě složitost? Nejmenším úkolem paradoxně je složit fungující tým z hlediska jejich fotbalových předpokladů, tedy fotbalové typologie dle konkrétních postů v týmu a jejich schopnosti plnit dané úkoly na jednotlivých postech dle moderního pojetí fotbalu. To dokáže mnoho trenérů, ale i dlouholetých fanoušků fotbalu v kdejaké hospodě.

Daleko složitější je vytvořit fungující fotbalový tým z hlediska mentality a charakteru hráčů tak, aby každý unesl počáteční roli, která je mu přisouzena. A tyto hráčské kvality se z tribuny nebo z videa zjistit nedají. K tomu je třeba mít hodně zkušeností v práci s hráči, vyžadují to znalosti ale také cit v oblasti psychologie i pedagogiky. Také proto jsou mnozí špičkoví trenéři vystudovanými učiteli, a proto zpravidla není dostačující kvalifikací pro post trenéra jen úspěšná hráčská minulost. A to všechno musí být podložené rozsáhlou komunikací trenéra s týmem, skupinami hráčů či jednotlivci dle aktuální potřeby.

A tady já vidím v případě Sparty hned několik problematických bodů. Pokud jde o komunikaci, tak v současném fotbalu musí hráči na hřišti plnit úkoly naprosto disciplinovaně a stoprocentně, dnes rozhodují opravdu detaily o úspěchu či neúspěchu a to všechno musí hráči vědět a musí se jim to vysvětlit a často je k plnění těchto detailů donutit. Navíc je třeba komunikovat srozumitelně nejen z hlediska cizího jazyku, kterým mluví trenér, ale i z pohledu odborného. A v těchto trenérských disciplínách není ve Spartě podle mého názoru vše stoprocentní.

Další důležitou věcí, jak už jsem naznačil v úvodu, je detailní znalost trenéra svých hráčů. A platí to, v případě nového trenéra, o těch původních i nově příchozích. Při obrovské šířce hráčského kádru, jako je nyní ve Spartě je velmi pravděpodobné, že se časem objeví rebelující hráči. Mentální kouč Leicestru City, loňského mistra anglické Premiere League, Ken Way je nazval „teroristy“. Byli i v Leicestru, ovšem museli z kabiny okamžitě pryč. A v případě Sparty už se jeden takový „terorista“ objevil (Martin Frýdek) a není nikde řečeno, že tam nejsou další. Jsem přesvědčen, že jsou. A to je velký problém. A na výkonu hráčů Sparty v Brně to bylo vidět.

Viktoria Plzeň těží z návratu trenéra Vrby, který většinu hráčů do detailu zná, tedy nejen fotbalové předpoklady a případné nesoulady proto může okamžitě řešit. Celé mužstvo je sehrané, zná způsob, jakým chce trenér hrát a rozumí jeho vysvětlování a požadavkům. A ukazuje se, že to je klíčový rozdíl ve srovnání se Spartou. Proto má Viktoria po výhře s Baníkem Ostrava v tabulce plný počet bodů, i když někdy se štěstím nebo po chybě rozhodčího. Sparta potřebuje k tomu, aby vše fungovalo daleko více času, než se předpokládalo a je otázkou, zda to vůbec někdy nastane (to fungování), resp. zda to trenér Stramacciony dokáže. Obávám se, že ne.

Pražská Slávie už první fázi změn prodělala v loňské sezóně a je v období, kdy si všechno postupně „sedá“ a patří sem i výhra s Mladou Boleslaví 4:0.

Mladá Boleslav se nadále potápí do problémů se záchranou v soutěži a mám takový pocit, že v případě nějakých problémů jen přeřazování hráčů do juniorky nestačí. Je třeba jim vysvětlit svoje požadavky a donutit je k jejich plnění. K tomu pomáhá přirozená autorita trenéra, ale tu pravděpodobně trenér Uhrín nemá a vynutit si ji u hráčů těmito kroky nelze.

Změna trenéra zafungovala v Brně, kde asistenti bývalého trenéra Habance (Dostálek a Přerost) dovedli svůj tým k výhře nad Spartou. Hráči Zbrojovky prokázali velkou bojovnost, která na Spartu stačila, jen je třeba ji prokazovat pravidelně.

Liberecký tým potvrdil výrazný posun v opětovném sehrávání se po letních hráčských změnách a kvalitní práci trenéra Trpišovského a vyhrál i s dávkou štěstí v Karviné 1:0. Na Slovácko přijela olomoucká Sigma potvrdit dobrou formu a oba soupeři získali jeden bod za bezbrankovou remízu.

Dukla Praha potvrdila stoupající formu v derby s Bohemians po výhře 2:0. Stejně tak Teplice výhrou 3:1 s Jihlavou, která se tak stává společně s Mladou Boleslaví vážným adeptem na sestupové příčky. Jenže je jasné, že po pěti kolech by bylo takové nálepkování předčasné, ale to ukáží další kola.

Také Jablonec dokázal bodovat naplno na domácím stadionu na Střelnici s posíleným Zlínem po výhře 2:0. Zlínští už se těší na utkání skupiny Evropské ligy, i když atraktivní soupeře mít nebude. Zřejmě jim také bude chvíli trvat, než se tým poskládá podle přání trenéra Páníka.

Naše nejvyšší soutěž má nyní reprezentační přestávku, kterou určitě všichni vítají, aby se mohli v klidu připravit na další průběh HET Ligy, která bude určitě i nadále hodně zajímavá, což potvrzují i zvýšené návštěvy na stadionech. Tentokrát jich přišlo v průměru přes 6 tisíc diváků na utkání.

Komentáře nejsou povoleny.