Předposlední kolo ligy rozhodlo jen o sestupu, na mistra se musí počkat

Dlouho jsem přemýšlel, kde mám začít s komentářem k 29. kolu naší nejvyšší fotbalové soutěže. Zda u nevyluštěné tajenky o mistrovském titulu či vstupence do Evropské ligy ze 4. místa nebo vítězi MOL Cupu či sestupujících týmů do Fotbalové národní ligy, které již 29. kolo vyluštilo.

Nakonec jsem se rozhodl úplně jinak, ale soudím, že velmi smutně, ale v současné době aktuálně. Mám na mysli tragické úmrtí fotbalisty, odchovance Baníku Ostrava Davida Bystroně. Tato smutná událost mě zaujala i proto, že je v krátkém časovém úseku již druhá po Františku Rajtoralovi a já doufám, že už žádná jiná nebude následovat. Tato dvě úmrtí by nás všechny, kteří ve fotbalu pracujeme měla varovat a upozornit na problém, který ve fotbalovém prostředí a konkrétně mezi fotbalisty prokazatelně existuje. Je to začlenění fotbalistů a vlastně jakéhokoliv sportovce do běžného života po sportovní kariéře. Netroufám si nikomu radit, ale současným sportovcům a především fotbalistům (protože ty znám nejlépe) bych doporučil přečíst si rozhovor s fotbalovým trenérským kolegou, prezidentem Unie českých fotbalových trenérů Vernerem Ličkou na webu iDNES.cz. Popisuje v něm úskalí, která na sportovce čekají v civilním životě a jak jim čelit, konkrétně jak jim čelil on. Je to podle mého názoru velmi inspirativní a poučné nejen pro fotbalisty, ale také jejich agenty i rodiče či partnerky.

Teď raději k veselejším událostem, ke kterým zcela jistě patřilo finále MOL Cupu v Olomouci, kde se střetly dva moravské kluby Zlín a druholigová Opava. Pohár získal zaslouženě prvoligový Zlín po výhře 1:0, ale mě na tomto utkání zaujala skvělá atmosféra, kterou na téměř vyprodaném stadionu vytvořili příznivci obou týmů. Nemůžu nevzpomenout na dvě finále, která jsem jako trenér zažil v roce 2000 (Ratíškovice-Liberec 1:2) a 2002 (Jablonec-Teplice 0:1) a nemám na mysli dvě jednobrankové prohry (znám tedy ten pocit zklamání, který popisoval trenér poražené Opavy Skuhravý), ale nesrovnatelně chladnou atmosféru před návštěvou cca 6 tisíc diváků na rozlehlém stadionu na Strahově. To druhé finále s Teplicemi dokonce nevysílala ani žádná televizní stanice. Tentokrát to bylo důstojné po všech stránkách a radost hráčů, vedení i fanoušků Zlína byla velká.

Jednu tajenku 29. kolo rozluštilo. Sestupujícími týmy do FNL jsou Příbram a Hradec Králové. Naopak zachránit se podařilo Bohemians Praha a Jihlavě. Prvně jmenovaní porazili na domácím stadionu podle očekávání Karvinou 2:0 a Jihlava také „doma“ uhrála potřebnou remízu 1:1 s přímým konkurentem Příbramí. Přiznám se, že sice sestup nepřeji nikomu, ale kdybych měl před tímto kolem určit dva z těchto čtyř, jejichž sestup bych si nepřál, tak by to byla právě Jihlava, protože dělá fotbal dlouhodobě dobře ve skromných podmínkách, bez afér a včetně mládeže. Tím druhým jsou Bohemians, protože jsou mi velmi sympatičtí svou historií a atmosférou, kterou umí na stadionu v „dolíčku“ příznivci klokanů vytvořit. Klokani by mi v lize chyběli. Naopak nejen mně nebude chybět Příbram a Hradec Králové by měl nejdříve zrekonstruovat svůj stadion.

Asi největší napětí probíhá v závěru ligové soutěže ve hře o mistrovský titul mezi pražskou Slávií a Viktorií Plzeň. Nakonec oba soupeři v tomto kole svá utkání vyhráli, ale s velmi dramatickým průběhem. Hráči i trenéři Slávie samozřejmě věděli, že výhra a současně jakákoliv ztráta Plzně v Brně jim zajistí mistrovský titul a tak nějak k tomuto scénáři všechno směřovalo. Slávie vedla v poločasu v Mladé Boleslavi, která zase potřebovala bodovat kvůli upevnění 4. příčky a účasti v předkolech Evropské ligy, a ve druhém poločasu vstřelil 5 minut před koncem druhou branku Mingazov. Navíc všichni věděli, že v té době je v Brně stav bezbrankový a to by znamenalo mistrovský titul pro Slávii. Jenže první ještě nepodstatnou komplikací byla branka mladoboleslavského Chramosty v 89. minutě na 1:2. Ta titul nezhatila, ale změna ve skóre nastala i v Brně, kde plzeňský útočník Krmenčík v 91. minutě strhl výhru na stranu Plzně a Slávisté v Mladé Boleslavi tak museli mistrovské oslavy odložit minimálně o týden. Dovedu si představit jejich velké zklamání. Když už jste si skoro jisti, že máte titul a nakonec ho nemáte. Uvidíme za týden na stadionu na Strahově, kam přijede právě soupeř z Brna.

Prohry Mladé Boleslavi se Slávií chtěly využít Teplice v boji o 4. příčku a předkolo Evropské ligy. Jenže v Jablonci uhrály jen bod za remízu 0:0 a přiblížily se Mladé Boleslavi na jediný bod a i tady se bude rozhodovat až v posledním kole.

Už jsem vzpomenul, že jedním sestupujícím týmem je Hradec Králové, který prohrál na stadionu Sparty 2:3, což se všeobecně očekávalo. Nepůjde tedy ve vzájemnému utkání dvou ohrožených soupeřů Hradce Králové a Bohemians v posledním kole o přímý sestup. Sparta se tímto utkáním rozloučila s touto nepovedenou sezónou na domácím hřišti a už vyhlíží nového trenéra. Dnes už proběhlo ve všech médiích, že to bude italský trenér Stramaccioni.

K posledním dvěma utkáním se hodí formulka, že „v nich už o nic nešlo“, kterou sice nemám rád, ale ve srovnání s předchozími zápasy v nich určitě šlo o méně. Dukla porazila na domácím stadionu na Julisce Zlín 1:0, kterému už zřejmě tato prohra po středečním zisku MOL Cupu moc vrásky nenadělala a tým Slovácka prohrál na svém stadionu s Libercem 0:1, navíc nejzkušenější hráč Liberce Baroš ještě neproměnil pokutový kop.

Za týden nás čeká poslední kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže a luštit se v něm budou poslední dvě tajenky. Kdo získá mistrovský titul a kdo se umístí na 4. příčce, která zaručuje předkolo Evropské ligy.

Komentáře nejsou povoleny.