Proč jsou stále úspěšní, i když to mají oba stále těžší a těžší

Současný fotbal se neustále vyvíjí a mění takřka rok od roku. Každá lidská činnost a tedy i sportovní odvětví zažívají obrovské změny a kdo se jim nepřizpůsobí, tak stojí opodál. Do této kategorie patří i fotbal. Je stále rychlejší, agresívnější a tomu musí odpovídat i typologie při výběru hráčů. Je to téma docela aktuální a široké, ale já ho zúžím na fotbalový post, který je v každém fotbalovém týmu nejžádanější, nejdůležitější a proto i nejdražší.

Ano, není těžké uhodnout, o jaký post se jedná. Jsou to opravdu útočníci, přesněji řečeno hráči, kteří dokáží zúročit úsilí celého týmu, tedy zakončovatelé, kanonýři, střelci branek a možná bychom mohli najít ještě nějaké synonymum pro ty, kteří fotbalová utkání rozhodují tím, že pošlou míč nechytatelně do sítě branky soupeře. Přesto, že by to bez pomoci svých spoluhráčů nedokázali, tak i oni to mají v dnešním fotbalu stále těžší. Jenže jsou takoví, kteří se s tím dokáží vyrovnat. Ta jména všichni známe, např. Messi, Ronaldo, Neymar, Suárez, Kane, Higuain, Lafata a mnozí další. Mě k tomuto zamyšlení přiměla dvě jména současných kanonýrů, kteří hrají ve stejné soutěži a za dva nejsilnější týmy v ní. Není složité uhodnout, že mě zaujal nejlepší střelec Bayernu Mnichov a polský reprezentant Robert Lewandowski a nejlepší střelec Borussie Dortmund a reprezentant afrického Gabonu Pierre-Emerick Aubameyang. Zaujali mě nejen svojí kvalitou, ale také tím, že mají mnohé znaky společné a mnohé různé, ale jedno je jasné. Jsou to skvělí hráči.

Přesto, že jsou konkurenty a působí u aktuálně dvou největších rivalů v Bundeslize, tak mají některé společné znaky, díky kterým se dokáží prosadit. Oba dva disponují tzv.“zabijáckým instinktem“ podobně, jako český reprezentant Lafata. Zkrátka dovedou si najít v pokutovém území soupeře nebo v jeho bezprostředním okolí prostor, kam se ve finále odrazí míč nebo přiletí po centru či přihrávce od spoluhráčů a s chladnou hlavou ho dokáží poslat převážně prvním dotykem do sítě. Ovšem k tomu, na rozdíl od Lafaty, jim přispívají i jejich somatické a fyzické dispozice. Oba jsou velmi dobře rychlostně a silově vybaveni a i jejich urostlá postava je přibližně stejná. Lewandowski 184 cm a 78 kg a Aubameyang 185 cm a 74. kg. Navíc disponují skvělou akcelerací v prvních metrech běhu, která je klíčová. I dnes známe mnoho urostlých útočníků, ale chybí jim větší pohyb a jeho dynamika. V minulosti to byl např. Jan Koler, Lokvenc a další, kteří by už v současném fotbalu měli daleko těžší se prosadit.

Dalším společným znakem je jejich věk. Lewandowski bude v letošním roce v srpnu slavit 28. a Aubameyang v červnu 27. narozeniny. Jsou tedy ve fotbalově ideálním věku. Oba dva přestoupili do Bundesligy do stejného klubu Borussie Dortmund. Jen to ukazuje dlouhodobě na dobrý skauting a čich na výběr skvělých útočníků. Český útočník Jan Koler byl totiž také svého času hráčem tohoto klubu společně s kapitánem české reprezentace Tomášem Rosickým.

Přesto, že oba hráči Lewandowski a Aubameyang mají mnoho společného, tak některé drobné rozdíly vidím v jejich mentalitě. Přesto, že ani jednoho z nich jsem netrénoval, tak při dlouhodobém sledování považuji polského reprezentanta z hlediska jeho mentality za spíše flegmatika, který se na hřišti chová vždy korektně, svoje emoce nedává najevo a kdyby na sebe neupozorňoval svojí fotbalovou kvalitou a vstřelenými brankami, tak bude na hřišti nenápadný.

Aubameyang je v tomto ohledu jiný a pro současný fotbal atraktivnější, což dnešní doba tak trochu vyžaduje, i když já na to mám jiný názor. Gabonský útočník na sebe upozorní už svým účesem i agresivním herním projevem. Od ostatních se odlišuje i atraktivní oslavou vstřelených branek, protože slaví klasickým artistickým prvkem saltem a mě vždycky při představě, co to dělá s jeho koleny, mrazí v zádech. Svoje artistické vlohy dokáže předvést i při častém zakončení útočných akcí fotbalovými „nůžkami“ či jinými figurami.

Pro oba fotbalisty platí, že se dokáží ve vyložených šancích chovat velice koncentrovaně a sebevědomě. Málokdy je taková situace překvapí, zaskočí, zkrátka nepanikaří a chovají se racionálně. Jejich efektivita je vysoká. Ještě výraznější je tato vlastnost u polského reprezentanta. Je mnoho fotbalistů, kteří se dokáží dostávat do mnoha vyložených šancí, ale nezvládnou je proměnit technicky nebo mentálně. Lewandowski i Aubameyang jsou v tomto velmi silní. Proto se nerozpakují útočné akce zakončovat z každé pozice a nevyhledávají alibisticky ještě „lépe“ postavené spoluhráče. Jsou zkrátka zvyklí brát zodpovědnost na sebe.

Při prostudování fotbalového životopisu Roberta Lewandowského zjistíte, že to je nejen skvělý fotbalista, ale že má za sebou mnoho osobních sportovních úspěchů. V Polsku je to zkrátka pravá, nefalšovaná sportovní celebrita. Posuďte sami: v letech 2011 až 2015, tedy 5x za sebou byl vyhlášen v Polsku fotbalistou roku a v roce 2015 dokonce i sportovcem roku. A to má Polsko spoustu skvělých sportovců, ale vyhrál to fotbalista Lewandowski z kolektivního sportu, které bývají v těchto anketách v nevýhodě.

Že střílet branky opravdu umí dokazoval všude, kde působil. Ve svých profesionálních začátcích byl v Polsku nejlepším střelcem II. ligy s 21 brankami, poté nejlepším střelcem I.ligy v dresu Lechu Poznaň s 18 brankami a byl i nejlepším střelcem v Bundeslize v dresu Dortmundu, kam přestoupil v roce 2010 a je docela možné, že se stane v letošní sezóně nejlepším střelcem Bundesligy i v dresu Bayernu Mnichov. V jednotlivých sezónách nastřílel 8, 22, 24 a 20 (nejlepší střelec) branek. V Bayernu Mnichov 17 a letos k dnešnímu dni 25. K tomu ještě v Lize mistrů branek 8. Nezapomenutelných a zřejmě nepřekonatelných je 5 branek za 8 min. a 59 sek. v loňském mistrovském utkání s Wolfsburgem. Za reprezentaci Polska vstřelil v 72 utkáních 32 branek.

Fotbalová cesta Pierre-Emerick Aubameyanga byla klikatější. Narodil se ve Francii ve městě Laval, od roku 2008 byl hráčem AC Milán a putoval po hostováních ve francouzských ligových klubech (Dijon, Lille, Monaco, St.Etienne) až v roce 2012 do posledního jmenovaného klubu přestoupil. Jeho střelecká bilance v těchto sezónách byla 2, 2, 16, 19 branek. Od července 2013 působí v německém Dortmundu a vstřelil postupně 13, 16 a v letošním ročníku k dnešnímu dni 23 branek. K tomu ještě v Evropslé lize včetně předkol branek 11. I z těchto statistik je zřejmé, že se díky složitější cestě na svoji současnou úroveň Lewandowskému vyrovnává až nyní, i když je jen o rok mladší. Jsem přesvědčen, že na svém vrcholu ještě není a budeme o něm ještě hodně slyšet.

Pokud jde o jeho reprezentační kariéru, tak reprezentuje africkou zemi Gabon, z které pochází jeho otec a v roce 2015 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Afriky, což svědčí o jeho vysokých kvalitách. Za tuto zemi sehrál 26 utkání a vstřelil 12 branek.

O oba jmenované hráče je velký zájem mezi nejbohatšími kluby Evropy včetně Realu Madrid a jsem opravdu zvědavý, kde se objeví po letních přestupech. A že se za ně budou platit astronomické částky je zřejmé, protože, jak jsem se zmínil v úvodu, za fotbalisty na takových postech a v takové kvalitě se nešetří.

Komentáře nejsou povoleny.