Sparta jde do SYNOT LIGY s třemi poháry v hrsti

Zítra začíná nový ročník naší nejvyšší fotbalové soutěže, která změnila svůj název na SYNOT liga. Díky mistrovství světa ve fotbalu v Brazílii nám ta letní přestávka rychle uběhla a už se těšíme na pravidelná ligová utkání, utkání evropských pohárů i reprezentace. Krátce se tedy zamyslím nad jejím předpokládaném průběhu.

Za největšího favorita považuji jednoznačně pražskou Spartu, která před týdnem získala v utkání Superpoháru se svým největším rivalem plzeňskou Viktorií zcela suverénně třetí letošní trofej. K tomuto utkání se krátce vrátím.

Sparta pokračovala v nastoleném trendu z minulé sezóny a vyhrála 3:0. Chválit ji za velmi dobrý výkon by bylo opakováním minulého, proto se zmíním více o výkonu Plzně, protože ten byl pro mě nečekaným zklamáním. Už předzápasová prohlášení hráčů Viktorie i trenéra Uhrina mladšího, ve kterých zpochybňovali důležitost  tohoto finále mně připadala nevhodná a alibistická. Po utkání mi bylo jasné proč tato slova padala. Protože v týmu Plzně momentálně nepanuje ideální atmosféra, což bylo zřejmé i z podrážděných reakcí hráčů Viktorie na některé výroky tentokrát objektivního rozhodčího i po prohraných osobních soubojích. Tato prohlášení, podle mého názoru, byla výsledkem nízkého sebevědomí hráčů před konfrontací s rozjetou Spartou, což je po nevydařené přípravě logické. Už méně je logický přístup hráčů a především trenéra k tomuto utkání. Místo burcujících slov zlehčování vážnosti této trofeje, což vnímám jako alibismus před očekávanou porážkou.

Přesto, že se nepohybuji uvnitř hráčské kabiny Viktorie ani v její blízkosti, tak jsem nabyl u televizní obrazovky pocit, že v Plzni něco „smrdí“. Mám na mysli morálku hráčů a vliv trenéra Uhrína na hráče. Nechci teď tvrdit, kde je chyba, ale cítím nesoulad mezi hráči, zejména těmi zkušenějšími, kterých je v Plzni hodně, a trenérem. Sem tam něco prosákne do médií a asi na tom bude něco pravdy. V utkání se Spartou jsem to z projevů hráčů tak cítil.

Už jsem naznačil, že tentokrát jsem hodnotil velmi dobře i výkon rozhodčího, že porážka Viktorie byla jen věcí jejího výkonu v konfrontaci s lepším soupeřem, tedy Spartou. Přesto si trenér Uhrín na tiskovce neodpustil tajuplné náznaky nebo dvojsmyslné kritické narážky na příčiny porážky. A to je podle mého názoru problém Viktorie Plzeň číslo jedna. Hledání příčin špatných výkonů jinde, než u sebe a platí to především pro trenéra Uhrína, který je tím znám. V tomto je totiž stejný, jako byl před lety kolega Ščasný, dnes trenér v Teplicích. Ten také hodně těžil z „diplomacie“ svých nadřízených a pokud to tak nebylo, tak svoje paranoidní teorie přenášel na své svěřence. To období už má za sebou a měl by se ho zbavit i trenér Uhrín. Je jasné, že takto se chovající trenér vytváří pro své hráče alibi v tom, že oni všechno dělají dobře, ale okolí jim úmyslně škodí. Naopak, ten, kdo jim toto nebezpečí prozradí, v tomto případě já, jim naopak fandí a pomáhá. Snad si to v Plzni všichni včas uvědomí.

Jinak mě vůbec nepřekvapilo, že při první brance Sparty se Rajtoral nechal přetlačit křehkým Sparťanem Krejčím, a že neuhlídal Breznaníka v obrovské šanci. Rajtoval je výborný ofenzivní obránce, ale zapomíná na to, že je v prvé řadě obránce. Jenže při svých moderních ofenzívních  výpadech potom nestíhá bránit svůj prostor. Jak se to dá stíhat obojí předvádí např. Sparťan Kadeřábek.

Oba finalisté Superpoháru budou patřit k favoritům SYNOT ligy, ale titul získá podle mého názoru Sparta. Snad přidá i maximum do českého pohárového koeficientu. Další adepty na pohárové příčky vidím v posíleném Jablonci a v „Jarolímovsky“, tedy kompletně přebudované Mladé Boleslavi. Změny v Liberci spíše hodnotím jako doplnění kádru po odchodech několika klíčových hráčů, Slávia řešila tým podobně, jako Mladá Boleslav, ale s jinými, tedy nižšími cíly.

Při pohledu na soupis změn v jednotlivých klubech je zřejmé, že kluby se více, než v minulosti spokojují s hostováním hráče, což souvisí s ekonomickou stránkou. Koupit hotové hráče je čím dále pro kluby těžší.

Druhá polovina tabulky bude hodně zajímavá, protože oba nováčci Hradec Králové i České Budějovice jsou zavedené prvoligové značky a mají tedy s touto soutěží dlouhodobé zkušenosti. V lize není nikdo úplným nováčkem, podobně, jako bylo loni Znojmo nebo v minulosti  Lázně Bohdaneč apod.

Loňská sezóna byla velmi zajímavá, atraktivní, padalo více branek. Doufejme, že v tomto trendu bude pokračovat i pod novým názvem.

Komentáře nejsou povoleny.