Hlavní zpráva po 27. kole GL? Sparta je definitivně mistrem!

V nadpisu tohoto komentáře je důležité slovo „definitivně“, protože to, že mistrem bude Sparta Praha je všem, i mně jasné již dlouho. Jenže před tímto kolem všichni očekávali, že hráči Sparty získají definitivu ve 27. kole svojí výhrou v Teplicích. Po ní by už Viktoria Plzeň, i přes výhru v Jablonci, neměla ani teoretickou šanci Spartu předstihnout. Jenže Sparta v Teplicích prohrála 1:3, přesto mohla v neděli slavit. Plzeň totiž v Jablonci jen remízovala 2:2 a po závěrečném hvizdu zřejmě všichni hráči, realizační tým, vedení i fanoušci Sparty mohli začít slavit. Paradoxně tedy ne po vítězném utkání, ale po skončení televizního utkání doma v obývacím pokoji.

Přesto, že všichni o týmu Teplic víme, včetně hráčů Sparty, že má hru založenou na rychlém přechodu do protiútoku díky rychlým africkým fotbalistům, tak se nechala tímto stylem Teplic zaskočit a ve 40. minutě prohrávala 3:0. Snížením na 3:1 již nedokázala zabránit první letošní porážce v GL. Jenže to ještě nikdo nevěděl, že i přes tuto porážku budou tento víkend slavit mistrovský titul. Podobným způsobem získal titul v Itálii Juventus Turín. Tedy aniž by hrál, tak po porážce AS Řím v Catanii mu již nikdo titul nevezme.

Viktoria Plzeň si může ještě se Spartou spravit chuť, protože oba týmy se probojovaly do finále národního poháru, tzv. Poháru České pošty. A to bude opravdová lahůdka, protože v jarní části GL Plzeň stále dotahovala na Spartu ztrátu, ale tentokrát v tomto finálovém utkání budou oba týmy na stejné startovní čáře a hráči, a nejen oni, budou chtít dokázat, že nejsou o nic horší, než Sparta, že jen měli v této sezóně náročnější program než Sparta, která se neprobojovala do evropských pohárů.

Složení finálové dvojice zmiňovaného Poháru České pošty způsobilo, že do kvalifikace Evropské ligy postoupí nejen druhý (Viktoria Plzeň) a třetí tým tabulky, ale také ten, který se po 30. kole umístí na čtvrté příčce. Mladá Boleslav si výhrou nad Bohemians 1905 1:0 prakticky zajistila pomyslnou bronzovou medaili a o nově, z pohledu evropských pohárů, zajímavé čtvrté místo se „poperou“ Liberec a Teplice. Zatím to vypadá, že v lepší formě jsou Teplice, což potvrdily výhrou nad Spartou. Naopak v naprosto dezolátním stavu je mužstvo Liberce, jak svým vyjádřením potvrdil po utkání trenér Vavruška. Cituji: „Ti hráči na hřišti je všechno, co nám zbylo. Více jich nemáme. Na lavici sedělo 5 kluků, se kterými jsem hrál Juniorskou ligu“. Tím nejenom vystihl aktuální skutečnost, ale mezi řádky v tom čtu kritiku na hráčskou politiku klubu. V takové situaci se dá předpokládat, že uhájit čtvrté místo bude pro Liberec velmi těžké.

Často čtu v médiích, že některému týmu již o nic nejde. Tento termín absolutně neuznávám, protože i když mám zajištěnou záchranu v soutěži, první místo nebo třeba umístění na pohárových místech, tak přeci o něco jde vždycky. Třeba o body, prémie, osobní i klubovou pověst a prestiž apod. Pokud přeci jen připustím, že se hrálo v tomto 27. kole GL utkání, ve kterém „o nic nešlo“, tak to bylo pouze na pražské Julisce, kde Dukla přivítala Slovácko. Utkání skončilo remízou 1:1. S tímto výsledkem určitě nebyla spokojena domácí Dukla, protože se jí celou jarní odvetnou část nedaří. V tabulce jarní části je na posledním místě se ziskem 8 bodů (stejný nejnižší počet získala i Sigma Olomouc). I to svědčí o tom, jak zrádný může být fotbal. Dukla patřila na podzim k největším pozitivním překvapením svými kvalitními výkony i výsledky. Přitom nedošlo k zásadním změnám v kádru hráčů a trénuje ji stejný trenér Luboš Kozel. Zkrátka i o tom je fotbal.

Jak zrádný může být fotbal i v jednom utkání se přesvědčila Sigma Olomouc. Ve velmi očekávaném utkání dvou kdysi severomoravských týmů Sigmy Olomouc a Baníku Ostrava, tedy tradičním derby, se událo mnoho zvratů a zajímavých okamžiků. Ocenit musím především hráče i trenéry Baníku Ostrava, protože v závěru utkání dokázali strhnout vítězství 2:3 na svoji stranu, přitom brzy prohrávali 2:0 a ve 37. minutě museli vystřídat už třetího hráče pro zranění, z toho dva (brankář Pavlenka a Estonec Lindpere) skončili v nemocnici. Mužstvo Baníku prokázalo obrovskou morálku a charakter, o výhru se doslova pralo ze všech sil. V závěru utkání několik hráčů dostávalo svalovou křeč, přesto v nastaveném času vstřelil Brazilec Azevedo vítěznou branku. Tři body, které si z Olomouce ostraváci odvezli mohou být klíčové v boji o záchranu v GL. Pro Sigmu to naopak znamená velkou komplikaci. Pro mě osobně by to bylo velké zklamání, protože v Olomouci nejen bydlím, ale v klubu jsem 17 let působil. Doufám, že to ve zbývajících třech kolech tým zvládne, ale hraje ještě na Spartě a v Liberci a na Andrově stadionu s nebezpečným Znojmem. Tam trénuje „olomoučák“ Leoš Kalvoda, který dostal údajně novou trenérskou nabídku nejen od Znojma, ale i od Sigmy.

V dalších utkáních 27. kola GL vždy alespoň jeden ze soupeřů neměl zajištěnou definitivní záchranu v GL. Definitivu získala Jihlava výhrou 2:1 s Brnem, které musí ještě ve zbývajících třech kolech dobře počítat. Trenér Jihlavy Petr Rada teď může v klidu zasednout s majitelem Jihlavy panem Vaculíkem k jednacímu stolu na téma prodloužení trenérské smlouvy.

V utkání dalších dvou ohrožených porazila Slávia na svém stadionu, vlastně v Synot Tip Aréně, Příbram jasně 3:0 a to zcela zaslouženě. Tentokrát hráči Slávie dobře začali a pokračovali až do konce. Bylo to z jejich strany nejlepší utkání pod vedením trenéra Pastoora. Myslím, že Slávia je zachráněná, i když ještě ne definitivně. Příbram naopak ještě musí hodně počítat, a že v Příbrami počítat umí jsme se již několikrát přesvědčili.

Po tomto kole se dostala do nejsložitější situace pražská Bohemka. Prohrála v Mladé Boleslavi 1:0 a situaci jí zkomplikovaly, více než tato prohra, která se dala předpokládat, tříbodové zisky jejích konkurentů. Ostravy, Slávie a Znojma. V každém případě bude boj o záchranu ještě hodně napínavý a to je to, co diváky zajímá. Proto je škoda, že na výborné derby Sigmy s Baníkem byla návštěva mizerná díky protestu skalních příznivců obou týmů. Je to škoda přeci nejen pro oba týmy, ale i pro protestující diváky samotné. Taková utkání jsou ozdobou naší nejvyšší soutěže a zaslouží si i odpovídající kulisu. A pokud má někdo potřebu proti něčemu protestovat, tak by si měl vymyslet jinou variantu, která nepůjde proti svému klubu, mužstvu či hráčům.

Komentáře nejsou povoleny.