Kanonáda pokračovala i ve 3. kole GL

Když ve 2. kole GL hráči nastříleli 28 branek, tak jsem byl přesvědčen, že to je maximum, které v tomto ročníku budeme vidět. Mýlil jsem se. Ve 3. kole totiž střelci ještě jednu branku přidali a po třech odehraných kolech tak padlo 81 branek, což činí průměr 3,38 branky na utkání.

A to je výborná bilance. Především na vstřelené branky diváci chodí na stadiony především. Uvidíme, jak to bude v dalším průběhu GL, kdy už budou týmy znát svoji momentální situaci v tabulce a eventuální nutnost zisku bodů. Proto se může stát, že budou hrát více opatrněji s cílem neinkasovat.

V tomto kole mě zaujala ještě jedna statistika, která přímo souvisí s výsledky. Po prvních dvou kolech se již vyrojily úvahy o tom, komu úvod GL vyšel podle představ a komu naopak vůbec nevyšel. Vyjmenovávat je nebudu, to si všichni při pohledu na tabulku a bodové zisky před třetím kolem mohli zjistit. Po sehrání kompletního třetího kola se ukázalo, že týmy ze spodních pater tabulky si tuto svoji nelichotivou situaci dobře uvědomují. Z posledních sedmi týmů totiž hned pět naplno bodovalo (Mladá Boleslav, Jablonec, Jihlava, Olomouc a Bohemians 1905). Ti zbývající dva (Slávia a Příbram) naplno nebodovaly, protože jejich soupeř na tom byl stejně (Bohemians a Olomouc) a oba bodovat naplno nemůžou. Naopak, několik týmů s vydařeným začátkem soutěže v prvních dvou kolech v tom třetím nebodovaly (Liberec, Ostrava, Brno a Dukla). Zisky z úvodu potvrdily jen týmy Plzně, Sparty a Teplic, a proto jsou po třetím kole GL na medailových místech v tabulce. Je jasné, že to nakonec všechno může být jinak, ale jedno je zřejmě jisté. O titul bude soupeřit jen Plzeň a Sparta.

Pokud bych se zamyslel nad příčinou výsledků tohoto kola, které jsem okomentoval v předchozím odstavci, tak mi vychází jednoznačně, že příčinou je mentální příprava na utkání. Dovedu si představit, jak pohodová atmosféra panovala v hráčských kabinách týmů, kterým vstup do soutěže vyšel podle představ nebo ještě lépe. Přesto, že my trenéři se snažíme nedopustit v hlavách hráčů určité, třeba i drobné uspokojení, tak ono se tam objeví a to není pro další utkání dobře. Často k tomu hráčům „dopomohou“ média a jejich přehnaná pozitivní hodnocení. Potom záleží nejvíce na trenérech, jak dokáží tomuto stavu hráčů zabránit. Např. euforie v Ostravě a v médiích po výhře Baníku s Mladou Boleslaví byla docela masívní a už tehdy jsem byl zvědavý, jak skončí další mistrovské utkání Baníku. Naštěstí pro něj hrál na stadionu Plzně, která je výkonnostně opravdu někde jinde, než ostatní, jak po utkání poznamenal brankář Baníku Bárta. Proto taková prohra není nic tragického, zřejmě by přišla tak i tak a nemusí to hráče tolik bolet. Přitom toho může trenér Svědík využít v tom smyslu, že pokárá hráče za drobné nebo i větší uspokojení a v utkáních se srovnatelným soupeřem si to už hráči zopakovat nedovolí. Horší je to např. u týmů Znojma a Dukly, jejichž výkony v utkání v Jihlavě a v Teplicích trenéři velmi kritizovali. V těchto utkáních totiž měli větší šanci na zisk bodů, než Baník v Plzni.

Ve druhém kole se podařilo hned čtyřem týmům otočit průběžné zápasové skóre, naopak v tom třetím vyhrály všechna utkání týmy, které skórovaly první. Navíc všechna utkání měla svého vítěze, ani jedno  neskončilo nerozhodně. Také se často nestává, aby tři utkání jednoho kola skončila vítězstvím jednoho z týmů 4:0.

Díky výsledkům tohoto kola a vzpomínané „vzpoury“ druhé poloviny tabulky, již v GL není tým, který by měl nulu na svém bodovém kontě. Celkově skvělou brankovou úrodu nejvíce zajišťuje plzeňská Viktoria. Ve třech utkáních vstřelila 13 branek a zdá se, že v letošním soutěžním ročníku bude v tomto kralovat, i když Sparta se nechce nechat zahanbit, vstřelila branek 9.

K týmu trenéra Vrby ještě jedna poznámka. Z Plzně se stává klasický, v našich poměrech, velkoklub, který si může dovolit rozmělňovat zátěž kvalitního širokého kádru hráčů, podobně, jako to dělají evropské velkokluby. I proto zatím tým Plzně prochází oběma soutěžemi (předkola Ligy mistrů a GL) tak suverénně, s výjimkou prvního utkání se Sarajevem, které bylo, zejména pro hráče, poučením, že ke každému utkání je třeba přistupovat s maximální koncentrací. To je právě to, co chybělo některým týmům ve 3. kole GL. Potvrzuje se znovu moje dlouholetá zkušenost, že nejdůležitější v práci trenéra je tzv. „práce s hlavami“ hráčů (psychologie).

Ještě jednu poznámku k týmu Plzně. V jednom z mých nedávných komentářů jsem tvrdil, že Tomáš Hořava, „náhrada“ za Pavla Horvátha, se velmi dobře adaptoval v týmu Plzně a jeho výkony mají stoupající tendenci. Jsem rád, že moje slova byla potvrzena jeho velmi dobrým výkonem v utkání s ostravským Baníkem, což po utkání konstatoval i trenér Vrba. Dokonce řekl, že už se nebojí absence plzeňského „šéfa“ kabiny v některém z dalších utkáních, protože už má za něj adekvátní náhradu. Já s tím zcela souhlasím a navíc tvrdím, že Pavel Horváth je pro mužstvo Pavla Vrby stále přínosem, ale už více v kabině, než na hřišti. I to je pro trenéra velkou pomocí a nevnímám toto moje konstatování jako kritiku Pavla Horvátha, ale jako logický proces hráče, u kterého se věk nedá zastavit.

V tomto kole bylo sehráno hned několik divácky atraktivních utkání a nemám na mysli jen množství branek. Např. v derby Mladá Boleslav vers. Liberec byla rivalita čitelná, branku do sítě Liberce vstřelil, při výhře 4:0 i její nedávný hráč Štajner. Výborná atmosféra byla ve vyprodané Doosan Aréně v Plzni, která porazila stejným výsledkem Baník. V Brně přišlo na Spartu skoro 10 tisíc diváků a i přes nepřízeň počasí viděli dramatický a zajímavý fotbal. Bohužel ne výhru domácích, kteří by si ji možná i zasloužili. Jenže neproměnili ve druhém poločasu šance a Sparta to potrestala v závěru na 1:3. V utkání se vyskytlo několik kontroverzních výroků rozhodčího. Jeden z nich byl ovšem do nebe volající chybou, kdy Brno vstřelilo branku z jasného ofsajdu. Naopak zřejmě dvakrát měla Zbrojovka kopat penaltu atd.

Jihomoravské derby se od začátku vyvíjelo jasně pro domácí Jihlavu, která přidělila nováčkovi ze Znojma „čtyřku“, Bohemka přejela 2:0 Příbram agresivitou, která jí chyběla v prvních dvou kolech, Slávia na strašidelném travnatém povrchu hřiště psychicky nezvládla utkání s Olomoucí a prohrála 2:3. Hráči podlehli tlaku z domácího utkání. Jablonec zaslouženě porazil Slovácko 2:1 a stejným výsledkem Teplice Duklu.

V týdnu se můžeme těšit na odvetná utkání našich zástupců v předkolech evropských pohárů a za týden už na další kolo GL, která se stává velmi atraktivní podívanou pro diváky, kterých chodí na stadiony také poměrně dost. Doufejme, že nám to vydrží.

Komentáře nejsou povoleny.