Po 14. kole Gambrinus ligy je v čele zaslouženě Plzeň

 Při pohledu na tabulku GL zjistíme, že výsledky 14. kola způsobily změnu na prvním i posledním místě, což svědčí o dramatičnosti a tím i zajímavosti celé soutěže. Vyskytují se názory, že časté změny na obou pólech tabulky svědčí o vyrovnanosti všech účastníků a tato vyrovnanost vede ke snižování její fotbalové kvality. Tuto tezi vyvrátí okamžitě detailní pohled na první čtveřici, kterou již několik kol tvoří Plzeň, Sparta, Jablonec a Olomouc.

 Zjistíte totiž, že pátý tým v pořadí, kterým je Dukla Praha, ztrácí na tyto čtyři týmy již 7 bodů. Top kvalita se tedy i u nás, stejně, jako v jiných vyspělých fotbalových ligách, koncentruje do několika špičkových týmů, které jsou potom schopné důstojně zemi i její ligovou soutěž reprezentovat v evropských pohárech. U nás to jsou momentálně Viktoria Plzeň a Sparta Praha a doufejme, že se k nim přidají v novém ročníku Ligy mistrů a Evropské ligy i zbývající kluby elitní čtyřky FK Jablonec a Sigma Olomouc.
Nesmírně vyrovnaný je peloton týmů ve středu tabulky. Posuďte sami. Nováček soutěže Brno na 10. místě ztrácí na Duklu na 5. příčce pouze jediný bod. Od 11. místa dolů je skupina týmů, která má na dno GL nejblíže. I tady se jméno posledního týmu mění s každým kolem. Momentálně se tam po jednokolové odmlce vrátil Baník Ostrava, který tam v přímém souboji po výhře 3:2 poslal Teplice. Jenže ty ve 14. kole na domácím stadionu a před diváky, kteří neplatili vstupné, doslova vyškolily loňského mistra Liberec po výsledku 3:0.
Určitě utkáním kola mělo být a také bylo střetnutí vedoucí Sigmy Olomouc na opět zaplněném stadionu Viktorie Plzeň. Ta, podobně jako Teplice, svého soupeře převálcovala nejen výkonem, ale i výsledkem 3:0. Potvrdilo se, že i ve fotbalu mají velkou váhu zkušenosti z velkých utkání. A těch plzeňští hráči, na rozdíl od těch olomouckých, mají opravdu hodně. Především z utkání evropských soutěží a někteří, jako Horváth, Kolář, Darida, Limberský, Bakoš, Ďuriš i z reprezentace. Takového fotbalistu Sigma nemá ani jednoho a to bylo znát. Sami olomoučtí, včetně trenéra Pivarníka absenci této přidané hodnoty, ve srovnání s Plzní, přiznali. Viktoria Plzeň utkání zvládla i kondičně, protože ve čtvrtek sehrála utkání Evropské ligy s Hapoelem Tel Aviv. I tady se potvrdilo, že kondice přímo souvisí s psychikou a na hřišti to bylo vidět. Tento rozdíl ještě umocnila čerstvá nominace trenéra české reprezentace Bílka na utkání se Slovenskem v Olomouci. Objevili se v ní totiž i tři fotbalisté Sigmy Pospíšil, Ordoš a Hořava a to ještě zvýšilo tlak na ně v tomto utkání.
Další náš zástupce v Evropské lize Sparta Praha také nezaváhal a na Letné porazil Brno 2:0. Na čtvrteční branku v Izraeli navázal hned dvěma dalšími kanonýr Kweuke a tím dokonal výměnu na čele tabulky GL.
V tomto kole totiž prohrál i další člen silné čtyřky Jablonec a to dokonce na domácím stadionu s Mladou Boleslavi 2:3. Jenže je třeba vnímat způsob, jak se to stalo. Pro Jablonec to totiž bylo utkání, kterým my trenéři říkáme „utkání blbec“. Domácím se totiž ve 21. minutě zranil obránce Eliáš a o čtyři minuty později obdržel červenou kartu brankář Špit a navíc se kopala proti Jablonci i penalta. Boleslavský Magera ji proměnil a hrála se přesilovka. I přes stav 0:2 jablonečtí nesložili zbraně a zle mladoboleslavským zatápěli. Snížili na 1:2, později na 2:3 a hosté, hrající přesilovku se v závěru o vítězství obávali.
V závěru se zmíním o několika zajímavých statistických číslech a zajímavostech tohoto kola. Padlo v něm 21 branek, z nich hned 11 po centrech z křídelního prostoru. Bilance výsledků utkání je výrazně příznivá pro domácí týmy. Prohrály pouze jedno utkání a to již zmiňovaným nešťastným způsobem Jablonec. Kromě toho si pouze Hradec Králové odvezl bod z Příbrami ve skoro existenčním souboji. V tomto kole padly dvě branky hned v první minutě utkání. Ve 21. vteřině skóroval teplický Mahmutovič do sítě Liberce a v 55. vteřině hráč Dukly Pospěch do sítě Baníku Ostrava. I tato branka přispěla k tomu, že ostravský tým v tomto ročníku stále čeká na utkání s nulou na kontě obdržených branek.
Zaujalo mě i jedno číslo, které nesouvisí s počtem branek. Tím bylo 29 faulů Mladé Boleslavi v Jablonci. Běžné je v utkání asi 15 faulů. Zřejmě kritika tvrdé hry tohoto týmu před týdnem v utkání se Spartou nebyla náhodná.
Poslední postřeh se týká absencí hráčů. Fotbal je sice kolektivní hrou, ale individuality v něm hrají významnou roli. Přesvědčili se o tom i trenéři při absencích klíčových hráčů. Konkrétně Slávia bez Latky prohrála v Českých Budějovicích, Jihlava bez Tecla a Kolouška na Slovácku, Liberec bez Štajnera v Teplicích, Brno bez Švancary na Spartě.
Do konce podzimní části Gambrinus ligy zbývají již jen dvě kola a při jejím dosavadním průběhu se zřejmě dočkáme dalších změn na pohárových i sestupových místech. Proto se máme opravdu na co těšit a mělo by na stadiony dorazit více diváků, než v tomto kole. Příznivá je i předpověď počasí, takže se nemusíme bát zimy ani sněžení.
 
 

Komentáře nejsou povoleny.