Ještě krátce ke Gambrinus lize

Máme za sebou pouze 4 kola Gambrinus ligy na jaře, tzn. dvě třetiny celé soutěže a na obou pólech tabulky se situace vyvíjí velmi zajímavě. Na čele už ztratili body všichni a boj o titul i o poháry se dramatizuje. Je zajímavé, že hned dva týmy, Sparta a Liberec, mají tzv. vše ve svých rukou. Jinak řečeno pro oba platí, že pokud všech deset zbývajících utkání vyhrají, budou mistrem. Jenže to se ve vyrovnané lize zřejmě nestane.

Poslednímu odehranému kolu určitě „vládly“ dvě „bomby“, které vybuchly v Liberci, díky neskutečném obratu výsledku domácího Slovanu v nastaveném času utkání s Mladou Boleslaví. Okamžitě jsem si vzpomněl na finálové utkání Ligy mistrů v roce 1999, kdy podobný obrat dokázal provést Manchester United v souboji s Bayernem Mnichov. Druhou bombou je zcela jistě výsledek utkání Plzně na svém novém stadionu se Sigmou Olomouc. Prohru 0:4 asi nečekal nikdo. Utkání jsem sledoval na internetu a proto můžu konstatovat, že to bylo typické utkání, kdy jednomu týmu nevyjde nic a tomu druhému téměř všechno. Tím vůbec nechci snižovat velmi dobrý taktický výkon Sigmy vyšperkovaný skvělou efektivitou protiútoků ve druhém poločasu s krásnými góly. Oba výsledky přinesly spoustu emocí, na jedné straně euforických, na té druhé obrovské zklamání. O tom je ovšem sport. Není vyloučeno, že v příštím kole mohou hráči všech čtyř mužstev prožívat emoce zcela opačné, protože Gambrinus liga je velmi vyrovnaná a další překvapení nelze vyloučit. V tomto smyslu si stačí srovnat pocity hráčů Plzně před týdnem po utkání na Spartě, kdy jasně Spartu přehráli a po utkání se Sigmou hned za týden.
Na spodním konci tabulky to také pěkně vře. Všichni ohrožení, s výjimkou Žižkova, bodují a to, co se po podzimu nezdálo možné se pomalu naplňuje. Mám na mysli fakt, že by se kromě nejvíce ohrožených Žižkova, Olomouce, Ostravy a Českých Budějovic, zapojil do boje o záchranu někdo další. No a ono je to tady. Připletl se tam nulovým bodovým ziskem ve čtyřech jarních kolech tým Bohemians 1905. Jen pro srovnání Olomouc získala bodů 10, Ostrava 5 a České Budějovice 6, a to hráli hned 3x venku. Na pozoru se musí mít i Hradec Králové a Slávia Praha.
Jednu zajímavost jsem si v letošním průběhu Gambrinus ligy všiml a netýká se to jen jí. Mám na mysli zvýšený počet bodů, které si připisují do tabulky hostující týmy.  Např. venku získaly více bodů  než doma týmy Sparty, Liberce, Olomouce a Ostravy. K tomu ještě dodám jarní výsledky Plzně. Venku 4:3 a 3:1, doma 1:1 a 0:4. Důvodem je dobrá taktická připravenost mužstev v defenzívě, dobrá organizace hry a hra s rychlým přechodem do protiútoků. To je jednoznačně současný moderní trend fotbalu.
Máme za sebou 20 kol a při pohledu na tabulku mi vadí, že všechny týmy nemají v tomto případě odehraný stejný počet utkání doma a venku. Někdo má doma jen 9 a někdo 11, stejně je to i u utkání venku. Přesto, že platnost tzv. tabulky pravdy v souvislosti s trendem s vyšším počtem ziskaných bodů na hřištích soupeřů  se snižuje, tak v minulosti měla na jaře vždy po sudém kole všechna mužstva stejný počet utkání doma a venku a tím byla tabulka přehlednější.
Nevím, jak vy, ale já se už těším na další kolo, protože určitě zase přinese něco zajímavého a nečekaného a o tom ten fotbal přeci je.

Komentáře nejsou povoleny.