Pořád se něco děje

 
V posledních dnech se toho v našem fotbalu děje tolik, že to téměř nejde všechno vnímat nebo alespoň zaznamenat. Pro nás, fotbalové fanatiky, je to dobře. Mám na mysli předkola evropských pohárů, nejvyšší soutěž Gambrinus ligu i reprezentaci.

V Gambrinus lize je evidentní a příjemný nový trend ve zvýšeném počtu vstřelených branek, který je důsledkem ofenzivnějšího a tím i atraktivnějšího herního projevu mužstev. Při pohledu na statistická čísla zjistíme, že momentálně máme v Evropě druhý nejvyšší průměr 3,06 vstřelených branek na jedno utkání. Před námi je tradičně jedna z nejefektivnějších lig Nizozemská. Za námi je i německá Bundesliga. Všichni se asi pídíme po příčinách tohoto příjemného zjištění. Je jich asi více, ale určitě k těm hlavním patří výkony naší U19 na ME v Rumunsku a hlavně Viktorie Plzeň v předkolech Ligy mistrů. Jejich atraktivní herní projev se stává inspirací i pro ostatní a to je dobře. Doufám, že mužstvo Plzně dnes večer všechno úsilí korunuje postupem do hlavní soutěže Ligy mistrů.
Po několika letech můžeme mít zastoupení v hlavních soutěžích obou evropských lig, tzn. Ligy mistrů i Evropské ligy. To už tu dlouho nebylo a já doufám, že se to oběma našim zástupcům, Plzni v Lize Mistrů a Sparty v Evropské lize, podaří. Oba mají, po prvních utkáních na stadionech svých soupeřů, rozdílnou výchozí pozici, ale podařit se to může. Palce bychom měli držet všichni, bez ohledu na klubovou příslušnost, protože takovou injekci náš fotbal potřebuje.
Při sledování posledního kola Gambrinus ligy jsem si nemohl nevšimnout jednoho negativního trendu a tím jsou chyby rozhodčích. Mám na mysli hlavní i pomezní. Dnes už víme, že chyby rozhodčích k fotbalu patří a dělají je i rozhodčí v jiných zemích. I při sledování utkání Plzně v Kodani bylo zřejmé, že i rozhodčí Atkinson byl na hosty, tj. „naši“ Viktorku přísnější (posuzování rohových kopů). Mě praštilo do očí zjištění, že některé chyby v Gambrinus lize byly zcela nepochopitelné. Například penaltové zákroky na Zeleného z Hradce Králové na Spartě, Jandu ze Slávie v Teplicích, stejně jako červená karta pro žižkovského Bartla, prý za kontakt s mladým útočníkem Mladé Boleslavy Chramostou. Fotbal je přeci kontaktní sport, a proto kontakt hráčů není impulsem k tomu, aby oba upadli, a nebo se za to dokonce vylučovalo. Penaltové zákroky na Spartě i v Teplicích byly tak jasné, že by mě opravdu zajímala obhajoba rozhodčích pro jejich neodpískání.
Kapitolou samou pro sebe je případ pomezního rozhodčího v Jablonci. V úvodu utkání chybně neuznal branku Svěrkoše a potom po změně stran stejný pomezní rozhodčí pustí branku z jasného ofsajdu pro domácí Jablonec. Ten vyhrál zcela zaslouženě, ale proč měl pomezní na oba soupeře zcela odlišný metr ví asi jen on sám…
Všimněte si, že inkriminované rozhodčí nejmenuji. Mně totiž nejde o jména, jen chci poukázat, že něco není v pořádku a mělo by se s tím něco dělat. Jsem totiž přesvědčen, že, pokud si pozorně přečtete, které kluby na těchto chybách „vydělali“, tak to není náhoda… Zřejmě i díky mnoha fotbalovým tématům těchto dní si toho nevšímají média a já jsem zvědavý, zda to byl jen ojedinělý výpadek nebo nový trend. Snad to první.
Poslední poznámku mám k naší reprezentaci. Včera byla oznámena nominace na kvalifikační utkání ve Skotsku a přípravné utkání s Ukrajinou. Jsem rád, že jsou v ní hráči Plzně a celkově hned 8 hráčů z Gambrinus ligy. Je to zajisté i důsledek zvýšené úrovně této soutěže. Jen jsem zvědavý, kolik z nich se objeví v základní sestavě. Přípravné utkání v Norsku bylo totiž prezentováno jako generálka na Skotsko a tam někteří tihle hráči nehráli. Vypadá to, že trenér Bílek i po dvou letech zkoušení a hledání ideálního složení nemá ani dnes ještě jasno. Manažer reprezentace Láďa Šmicer prohlásil nedávno, že podle jeho názoru naše „A“ reprezentační mužstvo má vyšší kvalitu, než Viktoria Plzeň. S tím já souhlasím, ale podstatné je něco jiného. Úkolem každého trenéra obecně je, přiblížit se svojí prací s mužstvem co nejblíže jeho maximu možného. A trenér Bílek se tomu maximu přiblížil podstatně méně, než trenér Plzně Vrba. A to je to, co je podstatné. Ne teoretická kvalita, ale schopnost přenést ji na hřiště. Vláďa tedy nechtíc řekl, že s tak kvalitním mužstvem by měl trenér dosáhnout daleko více, než dosahuje. A to si myslím i já.

Komentáře nejsou povoleny.