Už úvodní kolo něco napovědělo

Dlouho očekávvané zahájení jarní části nejvyšší české fotbalové soutěže Gambrinus ligy máme za sebou a hned první jarní (celkově 18. kolo) už něco napovědělo. Potvrdilo, že odhad o již jistém prvním sestupujícím (Ústí nad Labem) byl správný a stejně tak fakt, že do hry o toho druhého se zapojí mužstva od 9. místa dolů. Po pondělní porážce Baníku Ostrava na Bazalech se Spartou 0:2 je bodový rozdíl mezi devátým Slováckem a předposledním Brnem pouhé 4 body. Ve hře o evropské poháry za vedoucí dvojicí, Plzeňí a Spartou, neprohrála Olomouc, Jablonec, Mladá Boleslav ani Teplice. Určitě to bude napínavé až do konce. Já se chci tentokrát věnovat především souboji Plzně a Sparty o mistrovský titul. Vím, na předčasné závěry je ještě brzy, ale jak jsem uvedl v názvu tohoto komentáře i tady už určité signály „zazněly“.

Před několika týdny jsem uvedl, že pro mě je favoritem na titul Sparta a procenta pro tuhle volbu po 18. kole podle mého názoru narostla, i když bodový rozdíl (4 body pro Viktorii) se nezměnil. Plzeň v domácím utkání s Hradcem Králové nepřesvědčila a nenavázala na výkony z podzimu a povinné tři body doslova vydřela. Určitě její výkon ovlivnily změny, kterými prošel přes zimu kádr mužstva (ze základní sestavy odešli Rada a Navrátil, místo nich přišli Neuwirth a Fillo). Ovšem největší změnou ve srovnání s podzimem byl daleko větší tlak, pod kterým budou na jaře fotbalisté Viktorky hrát. Po nepovedeném závěru podzimní části, kdy ztratili náskok 13 bodů museli doma vyhrát a to jim svazovalo nohy. Důkazem je i reakce jejich hráče Petrželi, který podle mého názoru zareagoval zkratkovitě a šlápl na soupeřovo břicho. Přesto, že během vteřiny mu došlo, co udělal a Poděbratskému se snažil pomoci na nohy a omluvil se mu, ukázalo se, že psychická odolnost u něj není na potřebné výši. Neunesl psychicky, že se nedaří jemu ani spoluhráčům a z toho vzniklou frustraci řešil tímto způsobem. Pro mužstvo Viktorky je ovšem velice cenné a důležité, že dokázalo i takové nepovedené utkání zlomit ve svůj prospěch a získat potřebné tři body. Trenér Vrba se určitě postará o to, aby se něco podobného v dalších utkáních neopakovalo.
V pondělní televizní dohrávce v Ostravě na Bazalech se výsledkem z Plzně dostala pod určitý tlak Sparta, ale ukázala, že v psychické odolnosti je tradičně velmi silná. Získala tři body naprosto suveréně a od začátku byla po všech stránkách lepší. Pokud by proměnila všechny svoje vyložené šance, tak by Baník obdržel doslova debakl. Proto mě překvapila vyjádření trenéra a hráčů Baníku ve smyslu: „První poločas jsme se nechali zaskočit hrou Sparty, ale ve druhém jsme byli aktivní a ukázali, že se s ní můžeme rovnat“. Jen jaksi zapomněli dodat, že sice byli aktivnější, ale trefili jen náhodně spojnici tyče a břevna, že Sparta mohla vstřelit 5 branek a že na procento držení míče se fotbal opravdu nehraje. Už předzápasová prohlášení trenéra Baníku Karola Marka byla překvapivá. Prý mu nebude vadit porážka při dobrém výkonu Baníku. Já sice chápu snahu trenéra snížit tlak na hráče, ale zároveň tím mohl snížit jejich sebevědomí, pokud jim to stejné tvrdil i v kabině. My trenéři totiž často musíme do médií říkat věci jinak, než hráčům v kabině. Zcela jistě tím ovšem zvýšil sebevědomí hráčů Sparty, protože oni určitě i po návratu z Liverpoolu noviny nebo internet četli.
Sečteno a podtrženo mi vychází, že Sparta to letos opět zvládne. Ukázala to už v prvním jarním kole na hřišti nejen svojí technickou a taktickou kvalitou, ale i mentální silou a ta je velmi důležitá. Navíc je to přeci Sparta…

Komentáře nejsou povoleny.