Naše nejvyšší fotbalová soutěž konečně začala, pod novým názvem „Chance liga“

Jako každý rok se my fotbaloví fanoušci, těšíme na zahájení nejvyšší fotbalové soutěže a dnes už známe výsledky prvního kola. Stejně tak platí každý rok, že soutěž je velmi očekávaná už proto, že během letní přestávky dochází v klubech k mnoha změnám, které potom ovlivňují úspěšnost nebo naopak neúspěšnost jednotlivých týmů. A to platí i tentokrát, protože těch změn je více, než je obvyklé.

V této chvíli mám na mysli změny, které jsou aktuální jen pro nadcházející ročník a které zvyšují motivaci klubů a atraktivnost soutěže. V první řadě je to hodně navýšené finanční krytí rozpočtu pro kluby díky novému sponzorovi sázkové kanceláři Chance, podle toho je i ta změna názvu, finance od ní se týkají všech klubů. Samozřejmě jsou odstupňované podle úspěšnosti v předchozí sezóně. Dále je tu obrovská sportovní motivace zvyšující i tu ekonomickou zejména pro kluby s ambicemi na účast v evropských klubových soutěžích, protože díky zvýšenému koeficientu českých zástupců v evropských pohárech v součtu pěti posledních ročníků se mistr ligy bude nominovat přímo do skupiny Ligy mistrů.

To jsou tedy letos mimořádné okolnosti, ale já se chci věnovat těm klasickým každoročním, protože ty ovlivňují výkonnost a sportovní fungování jednotlivých týmů a proto uvedu několik aktuálně relevantních.

Přípravná tréninková období probíhají všude přibližně stejně, ovšem různé jsou možnosti změn v hráčském kádru a v současné době například i změny majitele, které většinou znamenají i pozitivní trend ve finančním zajištění klubu, které umožní sportovnímu vedení klubu posílit kádr hráčů o vytypované hráče. A tady v tomto parametru už jsou opravdu velké rozdíly, ale to ještě nestačí, to posílení musí mít jak se říká hlavu a patu, tzn. získat nové hráče nejen přesně podle jeho typologie na odpovídající post na hřišti, ale především se správnou mentalitou a charakterem, což v našem fotbalovém prostředí dlouhá léta nikdo moc neřešil dokonce si dovolím tvrdit, že preferované byly typy hráčů a trenérů s touto zcela nevhodnou charakteristikou.

Dalším momentem, který letos může výkonnost jednotlivých týmů ovlivnit jsou změny nejen v hráčském kádru, ale i na postech trenérů, což v současném fotbalu je klíčové a příkladů, těch pozitivních i těch negativních bych mohl uvádět několik, dokonce i z minulé sezóny, ale nechám to na uvážení každého experta i „experta“, těch druhých je bohužel stále dost, ale v minulosti jich bylo opravdu velmi mnoho…Jen dodám, že snad jsem si správně spočítal, že na trenérských lavičkách se v létě změnili trenéři v osmi klubech, tedy celá polovina v soutěži a to je docela hodně a uvidíme, jaký to bude mít vliv na výkonnost a také způsob fungování těchto týmů v nejvyšší soutěži. Kdo čte moje komentáře pravidelně tak ví, kterého trenéra jsem kritizoval a kterého schvaloval, v obou variantách se to po čase potvrdilo Ovšem zodpovědnost za správnou i špatnou volbu nemá konkrétní trenér, ale sportovní vedení klubu, které musí angažovat trenéra s odpovídající klubovou herní filosofií a strategií. Doba, kdy všichni hráli stejně je už dávno pryč…

A nyní už se budu věnovat prvnímu kolu Chance ligy. V jedné anketě jsem nedávno tvrdil, že mistrovský titul získá pražská Slávia, protože Spartě bude chybět především trenér Priske a že velmi dobře doplnila svůj tým Viktoria Plzeň. Já vím, jsme v prvním ligovém kole a na nějaké jednoznačné soudy o fungování týmů je brzy, ale musím říci, že výkon pražské Slávie na Slovácku se mi vůbec nelíbil. Její fotbalisté se mi zdáli na hřišti chaotičtí, nesourodí, bez reálné možnosti si vypracovat vyloženou šanci (snad jen hlavička Bořila) nebo dokonce skórovat. Tým Slovácka byl běžecky lepší, stejně tak soubojově, někdy ovšem přehnaně a zbytečně za hranicí pravidel s nebezpečím zranění soupeře, což jsem viděl v tomto kole u více týmů. Zkrátka více fotbalovosti by neškodilo, ale taková je naše liga.

Největší favorit na mistrovský titul (i když chybí trenér Priske) pražská Sparta vyhrála s Pardubicemi 2:1, když musela před zaplněným stadionem otáčet výsledek po obdržené brance Kalabišky. Zřejmě klíčová byla vyrovnávací branka tzv. „do šatny“ ve 4. minutě nastavení prvního poločasu. Její soupeř Pardubice je pro mě velmi sympatický svojí hráčskou filosofií založené na mladých hráčích a i nový trenér Saňák zřejmě bude pokračovat v nastaveném trendu, což odpovídá tomu, co jsem zmiňoval v předchozím odstavci.

Viktoria Plzeň vyhrála v Praze s nováčkem Chance ligy Duklou poměrně jednoznačně 3:1. Trenér Dukly Rada postavil hned 4 hráče, kteří nastoupili ke své premiéře v nejvyšší soutěže (podobně jako já v říjnu roku 1977 v dresu Plzně), a na jejich hře to bylo znát zejména v prvním poločasu. Tým Plzně pokračuje v trendu omlazování, který tam začal s příchodem nových majitelů z Rakouska a Švýcarska a následně trenéra Koubka, který se osvědčil už v minulé velmi úspěšné sezóně.

Jablonec porazil na svém stadionu Mladou Boleslav zaslouženě 2:0. V tomto utkání se dá velmi těžko odhadovat výkonnost a připravenost obou týmů na nový ročník soutěže, protože utkání určitě ovlivnily dvě červené karty hostujících hráčů Sakalu a Suchého. Prvního za nešťastný faul a druhou žlutou kartu, ale Suchý byl doslova v amoku a dostal 2 žluté karty během jedné minuty. I ve dvojnásobném oslabení se hráči Mladé Boleslavy snažili běžecky soupeři vyrovnat, ale na víc než vyrovnaný fotbal to nestačilo.

Baník Ostrava jsem si pro sebe zařadil mezi týmy, které budou atakovat pohárové příčky, ale premiéra se jim nepovedla, v Praze na Bohemians se jim bodově nedařilo, i když šance k tomu měli. Rozhodla efektivita a ta byla lepší na straně domácích hráčů při výhře 2:1.

K favoritům celého ročníku a díky novému majiteli a sportovnímu vedení, které zajistilo početné pozitivní změny v hráčském kádru, podle mého názoru patří Liberec, který to v tomto prvním kole potvrdil výhrou 3:1 v Karviné, když vedoucí branku vsítil domácí hráč Regáli již ve 4. minutě. Toto utkání patřilo i díky domácímu týmu k nejlepším v tomto kole a já jsem přesvědčen, že trenér Karviné Martin Hyský dělá v Karviné, jako všude jinde, naposledy ve Vlašimi, skvělou práci a dovolím si tvrdit, že na hřišti to bylo vidět. Pomáhá mu k tomu určitá spolupráce s pražskou Slávií, ale i to se počítá. Pro mě Karviná není kandidátem na sestup i díky trenérovi a věřím, že to bude brzy všem jasné. To stejné lze tvrdit o Liberci, ale u něj to tak bylo predikované už před zahájením, u Karviné je to možná překvapení, ale ne pro mě, ovšem to se ještě uvidí v dalším průběhu soutěže.

Doslova sportovní fotbalový „horor“ jsme mohli vidět v Hradci Králové, kam přijel soupeř z Teplic. Přiznám se, že bych jako trenér nechtěl být v kůži trenéra Teplic Frťali. Protože jeho tým vstřelil nedlouho před koncem branku, kterou ovšem po dlouhém prostoji VAR neuznal, podle mého sice podle pravidel (dvojité hraní), ale velmi nešťastně při malém uklouznutí hráče, který zahrával rohový kop, což by i mě velmi zklamalo, ovšem to nebylo všechno, tým Teplic ještě k tomu v 95. minutě obdržel rozhodující branku na 1:0 pro Hradec Králové střelou obránce Spáčila z cca 25 metrů. Během několika minut měli hráči a trenér Teplic 3 body, ale nakonec ani ten jeden za remízu.

Na závěr krátká zmínka o utkání Sigmy Olomouc v Českých Budějovicích. Výhra Sigmy 2:0 byla umocněna nádherným gólem tzv. nůžkami a svou střeleckou formu potvrdil i autorstvím i druhé branky. O koho se jedná? O kanonýra Klimenta, který do Olomouce přestoupil z Viktorie Plzeň a uvedl se opravdu parádně. I Sigma, kromě jiných týmů vsadila na nového trenéra, Tomáše Janotku, který je odchovancem Sigmy na hřišti i na trenérské lavici. Jsem přesvědčen, že to byla správná trefa, byl úspěšný i v loňské sezóně jako trenér „B“ mužstva druhým místem ve II. lize. Znám ho, jako talentovanému hráči jsem mu dal šanci v I. lize v roce 2006. Je to chytrý, inteligentní a pracovitý kluk. Jsem zvědavý na jeho další působení u „A“ mužstva a věřím, že to bude fungovat.

Komentáře nejsou povoleny.