Tak jsme se konečně dočkali Synot ligy

Česká nejvyšší fotbalová soutěž Synot liga, kterou jsme všichni nedočkavě vyhlíželi, byla zahájena svým 17. kolem. Zimní přestávka nám nabídla spoustu přípravných utkání, soustředění v teplých krajích a všichni jsme byli v očekávání, jakou formu si jednotlivé týmy přenesou do mistrovských utkání. Mnohokrát v minulosti se totiž ukázalo, že výsledky v přípravném období nemusí odpovídat výsledkům v těch mistrovských.

V období mezi posledním podzimním kolem a prvním jarním došlo k mnoha změnám v kádrech jednotlivých týmů. Některé se posilovaly více, některé méně a nyní se ukáže, jak se to klubům povedlo. Nejvíce se měnil kádr hráčů u Slávie Praha, což bylo způsobeno především díky novému majiteli klubu. Dva největší favorité soutěže se chovali zcela rozdílně. Plzeň pouze stabilizovala svůj podzimní kádr, z kterého přestoupil obránce Procházka do Turecka, pražská Sparta posilovala a přivedla na Letnou reprezentanty Zahustela z Mladé Boleslavy a Šurala z Liberce.

Oba rivalové cestovali v prvním jarním kole na Moravu, kde je čekali bojovní a odhodlaní soupeři. Sparta přijela do Zlína a Plzeň do Uherského Hradiště a oba v těžkých bitvách odvezli tři body za výhry 1:2.

Sparta ve Zlíně dokázala otočit vývoj utkání, když těsně před přestávkou obdržela branku po rohovém kopu. Zajímavostí tohoto utkání byl jistě fakt, že všechny tři branky padly po standartních situacích. V médiích jsem si přečetl, že toto utkání bylo z pohledu Sparty utkání dvou rozdílných poločasů. Ano, s tím se dá souhlasit, ale příčinou bylo, že to bylo utkání dvou rozdílných poločasů i z pohledu Zlína a jeho výkonu. Jeho hráči totiž vstoupili do utkání s velkým odhodláním, hráli velmi agresivně, nedali hráčům Sparty čas na jejich kombinační fotbal a sami hrozili z rychlých protiútoků. Měl jsem pocit, jako by si vzali za vzor způsob hry německého Leverkusenu v nedávném utkání s lídrem Bundesligy Bayernem Mnichov. Je to fyzicky i organizací a discilínou náročný způsob hry, jenže je otázkou, jak dlouho se dá vydržet po fyzické stránce. V obou utkáních se potvrdilo, že celých 90 minut těžko. A to byla podle mého ta největší příčina obratu v utkání. Ano, byly tam i některé další, jako velmi dobrý aktivní výkon Krejčího ve druhém poločasu na levé straně, nepochopitelně pasívní způsob řešení standartních situací Zlína v defenzívě. Kromě obou branek si Sparta díky tomu vypracovala i další dvě vyložené šance už v poločasu prvním. Až na poslední místo bych zařadil přechod Šurala z levé strany, kde ho nebylo vůbec vidět, do středu útoku místo zraněného Lafaty.

Viktoria Plzeň na Slovácku „zvolila“ jiný průběh utkání, než Sparta ve Zlíně. Brzy vedla 0:2 a vypadalo to na jasnou záležitost. Jenže trenér Habanec poslal ve druhém poločasu na hřiště v týdnu nemocného „habána“ Doška a o výhru musela Plzeň ještě hodně bojovat. Zejména po snížení stavu na 1:2 z pokutového kopu, který po faulu na Diviše proměnil Kerbr. V závěru bylo na hřišti hodně vzruchu i díky některým verdiktům rozhodčího, ale tři body si odvezli do Plzně hráči Viktorie a tím opět odskočili svému největšímu rivalovi Spartě na tři body.

Obrozená a natěšená Slávia Praha hrála na domácím trávníku s Brnem, které hraje velmi takticky disciplinovaně, ale hráči Slávie utkání zvládli za tři body, i když na nich byla vidět velká nervozita. Přes zimu se z nich totiž stal další z favoritů na pohárové umístění a na ten tlak někteří, zejména noví hráči nejsou zvyklí. Z posil tentokrát nastoupili Mešanovič a Železník v útoku, Hušbauer v záloze a Bořil v obraně. Stejně, jako ve Zlíně i Slávia vstřelila obě branky ze standartních situací. Vstřelit ji mohl i po rohovém kopu tým Brna, jenže to by ji musel rozhodčí uznat. Přiznám se, že nedovolený způsob hry střelce Jovanoviče jsem tam neviděl. Naopak v záběru kamery a přímo před očima rozhodčího jsem viděl dva nedovolené zákroky bránících hráčů Slávie, kteří velmi vřele objali hráče Brna, ale pískal se ten „faul“ na druhou stranu.

V té souvislosti jsem si všiml, že v médiích jsou rozebírány výkony rozhodčích. Kdo sleduje fotbal pravidelně, tak ho to překvapit nemůže. V podzimní části sezóny se totiž tzv. „rozdávají karty“ a v té jarní se tvrdě bojuje o pozice a s problematickými výroky rozhodčích se musí bohužel počítat. Platí to všude na světě, tak nevím, proč by to mělo být u nás jinak. Při sledování mnoha utkání i ve vyspělých ligových soutěžích to vidíme každý týden. Tentokrát by o tom mohli hovořit, a opatrně i hovoří, trenéři Zlína, Slovácka, Jihlavy a Brna. Že jsou všichni z Moravy je jen náhoda. Náhoda ovšem nejsou jejich soupeři Sparta, Plzeň, Jablonec a Slávia.

Další adept na medailové pozice je i přes své zimní oslabení o Bořila, Zahustela a Skaláka a v tomto utkání s absencí Magery pro žluté karty Mladá Boleslav. Bez problémů si poradila s mladým Baníkem Ostrava po výhře 3:0. Zajímavostí tohoto utkání bylo zcela jistě, že proti klubu, v kterém vyrůstal nastoupila jedna z ikon Baníku Ostrava Milan Baroš. On nejen nastoupil, ale vstřelil i dvě první branky, po kterých nejevil známky nadšení, jak už to v takových případech bývá. I já jsem zvědavý, jak se mu bude dařit v dalších utkáních a zda by mohl ještě uvažovat o nominaci na letošní EURO ve Francii.

Do Jablonce zavítala Jihlava, která potřebuje body k záchraně. I tady byla jedna zajímavost. Oba týmy trénují trenéři ze Slovenska. Jihlavu Hipp a Jablonec Frťala. V minulosti působili trenéři z Česka na Slovensku a vypadá to, že se bude pomalu karta obracet. Do tohoto trendu zapadá i první účast slovenské reprezentace na EURO 2016.

Jablonec vyhrál 2:0, ale v utkání bylo několik situací, které se mohou z pohledu rozhodčího zpochybňovat. I díky tomu, že majitel Jablonce pan Pelta angažoval Ivana Horníka, který byl potrestán za korupci ve fotbalu. Přesto, že Jablonec kopal pokutový kop a rozhodčí udělil dvě červené karty hráčům Jihlavy, tak musím objektivně posoudit všechna tři rozhodnutí jako správná.

Poslední z vedoucí podzimní pětice Liberec, který vstoupil do jarní fáze Synot ligy oslabený o své dva nejlepší a nejdůležitější hráče Pavelku a Šurala přijel k prvnímu utkání na pražskou Julisku, kde prohrál 2:0. Domnívám se, že se trenérovi Trpišovskému, i přes jeho nesporné kvality, podruhé nepodaří vytvořit srovnatelné mužstvo a Liberec neuhájí svoje pohárové pozice. Ukázalo se to zejména v okamžiku, kdy tým obdržel první branku. Následně liberečtí hráči ztratili víru v úspěšný výsledek a nenašel se nikdo, kdo by ostatní vyburcoval.

Utkání týmů středu tabulky se hrálo v Teplicích, kam přijela Příbram. V Teplicích po neúspěšném podzimu přes zimu došlo k mnoha změnám v kádru mužstva a zřejmě i samotní aktéři byli zvědaví, jak se to projeví už v prvním utkání na domácím hřišti. Hostující Příbram nezachytila začátek utkání a v 16. minutě už domácí vedli 2:0. I přes několik vyložených šancí se Příbrami nepodařilo skórovat a body tak zůstaly v Teplicích.

Velmi očekávané utkání se hrálo v Olomouci, kam přijeli „klokani“. Hrálo se o holou záchranu a oba týmy by nejraději braly plný počet bodů. Nakonec si rozdělily jen po bodu za remízu 2:2, což považuji za spravedlivý výsledek, který více uspokojilo hostující tým Bohemians. U domácího týmu Sigmy určitě splnili svou roli zkušení hráči Ordoš a z Plzně zapůjčený Mahmutovič, kteří se podíleli na obou brankách. Ukázalo se, jak moc tito dva Sigmě na podzim chyběli. Ordoš pro zranění a Mahmutovič přišel až v zimě. Už dnes si troufám říci, že k prvnímu sestupujícímu Baníku Ostrava se připojí někdo z dvojice Olomouc a Jihlava. Upřímně bych to nepřál ani jednomu klubu, ale při pohledu na aktuální tabulku a postavení klubů v Česku mně to takto vychází. Ovšem nepředbíhejme.

Na prvoligové stadiony si našlo cestu i v tomto ročním období téměř 40 tisíc diváků, což je průměr 5 tisíc na utkání. Vyprodáno bylo ve Zlíně. V příštím kole se dá očekávat vysoká návštěva v Plzni a na Spartě, možná i v obrozené Ostravě. Branek padlo 21, což nedosahuje průměru 3 branky na utkání jako na podzim. Ale střelci se snad rozjedou v dalších kolech a na ta se už těším.

Komentáře nejsou povoleny.