Po úspěšné reprezentaci pokračovala SL 11. kolem

Podzimní část naší nejvyšší fotbalové soutěže se pomalu blíží ke svému závěru a 11. kolo tak trochu odstartovalo závěrečnou snahu všech týmů za splněním předsezónních teoretických předpokladů. Na čele si i po tomto kole upevňují pozici oba největší favorité Viktoria Plzeň a Sparta Praha.

Navíc se ukázalo, že tyto dva kluby jsou největšími dodavateli hráčů pro českou fotbalovou reprezentaci. Na paty jim šlape další favorit Jablonec. Na konci tabulky se snaží všechny týmy bodovat, aby se nemusely celou zimní přestávku dívat na tabulku, v které se nachází na sestupové příčce.

Shodou okolností všechny tři vedoucí týmy hrály v 11. kole na stadionech svých soupeřů a nečekala je tedy snadná utkání. Nejdříve z nich se představil Jablonec na Slávii, která byla po sérii porážek postavena před úkol tuto sérii ukončit a nejraději ziskem tří bodů. Konečná dělba bodů se dá hodnotit jako poloviční spokojenost na obou stranách. Trenér Slávie Beránek byl spokojený především s bojovností svých hráčů a přístupem, který byl daleko zodpovědnější, než v posledním jejich vystoupení v Jihlavě. Jen tak trochu nechápu, jak může dojít u prvoligového týmu, potažmo hráčů k nezodpovědnému přístupu. I když sám dobře vím, že nejdůležitější je stav hlavy hráče a do ní vidět není. Laik to těžko pochopí, ale my trenéři o tom víme svoje.

Druhým tabulkovým medailistou je Sparta Praha, která se představila v Brně, kde jsou její utkání vždy velice emočně vypjatá a hojně navštěvovaná. Nebylo tomu jinak ani tentokrát, jenže jinak vypadal průběh utkání. Sparta vyhrála v naprostém klidu 3:1 a na jejích hráčích a zejména na reprezentantech, bylo vidět velké sebevědomí a tím i kvalita v držení míče a v práci s ním. Bylo jen otázkou skóre, jakým utkání vyhraje. Tím nechci kritizovat domácí mladý tým, ale na Spartu tentokrát neměl. Za pozornost určitě stála branka, kterou vstřelil stoper Brna Košťál. Vzal si míč ještě na vlastní polovině, vydal se s ním středem hřiště až před pokutové území Sparty a nikým neatakovaný vystřelil na branku Sparty. Brankář Bičík neměl šanci zasáhnout. Pro Brno bylo škoda, že to bylo za stavu 0:3 a v oslabení o vyloučeného brankáře Hladkého. Pro něj škoda, že iniciativa předsedy UEFA Platiniho ve věci potrestání penaltového faulu jen žlutou kartou neplatí již dnes, protože by brankář Hladký po faulu na Dočkala mohl v brance Brna pokračovat. Dočkal ač faulovaný pokutový kop s přehledem proměnil.

Sparta tak přečkala noc ze soboty na neděli v čele tabulky, ale jen do ukončení utkání Plzně v Mladé Boleslavi, která tam nezaváhala a vyhrála jasně 3:0. Tato utkání bývají, podobně, jako Sparty v Brně, velmi vypjatá a bylo tomu i tentokrát. Diváci na stadionu bývají v Mladé Boleslavi hodně nepřátelští (znám to z vlastní zkušenosti), ale tentokrát byly příčinou i chyby rozhodčích. Je škoda, že to je hlavním tématem po utkání, které mělo i svoji fotbalovou kvalitu. Např. všechny tři finální přihrávky na branky Viktorie byly skvěle načasované do pohybu skórujících hráčů, že to snad ani lépe nešlo. Když k tomu připočtu chladnokrevné zakončení Tecla, tak z toho vychází jeho první prvoligový hattrick. Určitě mu radost z něj nezhatí ani těsný ofsajd při první brance. Ano byla to hraniční situace a chyba pomezního, kterou bych prominul, jenže ve stejné hraniční situaci ve druhém poločasu v případě Mladé Boleslavi praporek zvedl a ke vší smůle se ukázalo, že se o ofsajd nejednalo. Zkrátka stejná situace (nebo hodně podobná) a zcela opačně posouzená a navíc chybně. Druhým případem rozdílného posouzení a opět ve prospěch Viktorie Plzeň byly fauly, které měly na obou stranách znamenat pokutové kopy. Ve prospěch Plzně se penalta kopala, ve prospěch Mladé Boleslavi nikoliv. Doufejme, že to byla jen náhoda, ale kdo tomu bude věřit…?

A jak se vyvíjí situace na konci prvoligové tabulky? Tam došlo k další výměně trenéra v Hradci Králové. Po pěti porážkách v řadě a zlepšení Příbrami a Českých Budějovic klesl tento tým na poslední místo a to byl pro vedení signál k záchranné akci. Navíc svěřenci trenéra Prokopce prohráli na domácím stadionu v tzv. utkání o šest bodů 2:3 se sousedem v tabulce Českými Budějovicemi. To už trenér asi ustát nemohl a rozhodl se podat demisi. Uvidíme, kdo se týmu Hradce Králové ujme.

Záchranářská mise trenéra Kučery úspěšně pokračuje v Jihlavě. Po zisku tří bodů doma se Slávií Praha tentokrát opět jeho tým nepovolil Baníku Ostrava na Bazalech vstřelit do sítě Jihlavy ani jednu branku, což vedlo k zisku jednoho bodu za bezbrankovou remízu. Ukazuje se, že v boji o záchranu je třeba položit základ v disciplinované obranné fázi a neinkasovat, případně vstřelením branky vytěžit z minima maximum. Jihlavě se to zatím daří podobně, jako trenéru Tobiášovi v Příbrami. Ta dokonce po výměně trenéra třikrát vyhrála 1:0.

Tentokrát ovšem další body přidat nemohla. Ne proto, že po prvním poločasu prohrávala na pražské Julisce s Duklou 1:2, ale proto, že utkání dál nepokračovalo pro poruchu na elektroinstalaci, která způsobila opakovaně vypnutí umělého osvětlení. Závadu se nepodařilo odstranit, tak se utkání nedohrálo a o jejím dohrání nebo novém utkání rozhodne STK (Sportovně technická komise) FAČR.

Teplice na domácím stadionu jasně porazily Bohemians 1905 4:1. Prosadila se jejich zahraniční útočná vozba, kterou v posledních utkáních úspěšně doplňuje mladý Vůch, který je kmenovým hráčem Viktorie Plzeň.

Do konce podzimní části SL zbývá sehrát ještě nebo pouze (nehodící vynechejte) 5 kol a její dosavadní průběh ukazuje, že se máme na co těšit. Když k tomu přidáme blížící se souboj Sparty Praha v Evropské lize se Slovanem Bratislava pod taktovkou Josefa Chovance, kovaného Sparťana a další kvalifikační utkání v Plzni s Islandem, tak toho před sebou máme hodně. A za týden opět na Synot ligu.

Komentáře nejsou povoleny.