Akce „Belmondo“ se vrací jako bumerang

Abychom si rozuměli, stále věřím, že náš fotbalový reprezentační tým ze své skupiny na EURO 2024 i přes úterní sice nešťastnou, ale zaslouženou porážku s favorizovaným Portugalskem postoupí, ale o ten pověstný „bumerang“ si trenérský štáb a hlavně hlavní trenér říkali sami. Já vím, mnozí mě budou podezírat z pozice „generála po bitvě“, navíc i já tuto častou novinářskou pozici kritizuji a nemám ji rád, ale tentokrát i s přihlédnutím ke svým názorům před EURO 2024 se můžu s klidným svědomím ozvat.

Utkání s Portugalskem se nám nepovedlo a já bez nejmenší dávky jizlivosti jsem přesvědčen, že jsme si tak trochu při hodnocení výkonu zejména některých hráčů (ne)vyřešením akce „Belmondo“ tak trochu naběhli.

Už při sledování utkání v televizi jsem si pro sebe vyhodnocoval bez možnosti srovnávat spoustu dat, která jsem si přečetl v dnešních novinách, výkony některých hráčů a i z mojí celoživotní fotbalové zkušenosti ligového hráče a trenéra není náhodou, že nejslabšími byli, podle mého názoru dva omilostnění fotbalisté Kuchta a především Coufal a zmíním se i o (ne)přínosu fotbalovou typologií a mentalitou nevhodného fotbalisty na typ utkání s Portugalskem Schicka.

V deníku Sport jsem si například přečetl omluvnou teorii pro nejslabší výkon zkušeného Coufala ve smyslu, že hrál pod velkým tlakem po další šanci a podpoře týmu a trenéra atd. No, to si měl uvědomit ještě než opustil hotel na stadionu v Olomouci směrem do baru Belmondo. A to, že trenér Hašek a jeho současný zaměstnavatel FAČR pro mě nepochopitelně tento nehorázný přestupek u těchto dvou fotbalistů nepotrestali neúčastí na EURO 2024 se jim tímto výkonnostním dopadem vrátilo.

A jsme zase u klíčového hodnocení fotbalistů a tou je především mentalita a charakter, kterou já jsem měl celou kariéru vždy na prvním místě hodnocení fotbalisty, samozřejmě včetně řady fotbalových předností, ale bez správné mentality a charakteru hráč není pro tým přínosem, i když hraje nejkvalitnější ligovou soutěž na světě, ale chová se naprosto neprofesionálně. Už slyším, jak mnozí při čtení mého komentáře křičí, že hlavně musí fotbalista umět hrát fotbal, což jsem slýchával i já na trenérské lavičce, jenže to se nevylučuje. Abych nemusel podrobněji tuto charakteristiku vysvětlovat, uvedu jeden příklad z kabiny reprezentace a tím je Tomáš Souček, v minulosti například brankář Petr Čech, Pavel Nedvěd a mnozí další. V tomto smyslu bych na letošním EURO 2024 nejraději viděl kanonýra Jurečku ze Slávie, kromě fotbalových kvalit má vhodnou mentalitu a charakter…

Omlouvat nejslabší výkon hráče na hřišti tlakem z, pro mě nepochopitelné další šance ze strany trenéra a FAČR je chyba a o jednom dopadu jsem napsal a další dopady mohou nastat, protože akce „Belmondo“ prozradila u všech tří (Kuchta, Coufal a Brabec) skutečnou mentalitu a charakter… a pro mě platí a opakuji to po několikáté, že to udělali před rozhodujícím utkáním o účast na EURO 2024 a tím dali najevo, že jim je jedno, zda se tým na tuto prestižní fotbalovou akci nominuje nebo ne, proto tam podle mého názoru ani jeden neměl být a možná bychom, i díky jejich (Kuchta a Coufal) slabému výkonu proti Portugalsku neprohráli. Evidentní to bylo zejména u Coufala, přes něj šly obě akce soupeře při našich inkasovaných brankách, často ztrácel míče na naší polovině hřiště atd.

Patrik Schick je zejména svojí přirozenou mentalitou člověk, který se neuplatní v utkáních reprezentace proti typu Portugalska a dalších špičkových týmů, kde je předpoklad soupeřova vysokého procenta držení míče a z naší strany je proto třeba přidat maximum bojovnosti, napadání, zkrátka hodně pracovitosti a soubojovosti místo práce s míčem atd. Abych nebyl čtenáři podezírán z tzv. „generála po bitvě“, tak si mohou najít moje vyjádření již před několika lety za trenéra Šilhavého před barážovým utkání ve Švédsku, kdy byl Schick zraněný a já jsem tvrdil, že Schick v utkání tohoto typu nebude chybět. Naše reprezentace tenkrát nesměla prohrát a bylo jasné, že hráči budou muset zejména hodně fyzicky pracovat s častým presinkem, než fotbalově řešit herní situace a výsledek se, i proto, že bez Schicka, dostavil. Tentokrát už před utkáním s Portugalskem bylo jasné, že v držení míče bude zejména soupeř a to nebude hráči typu Schicka vyhovovat. Narážím na jeho mentalitu, konkrétně chladný přístup k aktivnímu napadání soupeře s míčem, tradičně málo odolný v osobních soubojích atd. Každého napadne, proč se tedy prosadil úspěšně v Bundeslize? No proto, že Leverkusen je kvalitnější tým než jeho soupeři i než naše reprezentace a proto dokáže více držet míč a kombinovat, zkrátka hraje stylem, který Schickovi vyhovuje. To neznamená, že Schick se nehodí do reprezentace, tzn., že se neuplatní proti soupeřům typu Portugalska, ale prosadí se proti soupeřům typu Gruzie nebo i Turecka, s kterými hraje naše reprezentace v dalším průběhu EURO 2024.

Proti Portugalsku se měl ovšem daleko více prosadit Kuchta a tady se potvrdilo to, co jsem zmínil v posledním komentáři k naší nejvyšší soutěži, že Kuchta se sice prosazuje v naší nejvyšší soutěži, ale na EURO 2024 to bude jinak. U nás hraje ve Spartě s nejlepšími spoluhráči v soutěži, rozhodčí mu trpí skryté fauly a napsal jsem, že na EURO 2024 to zřejmě bude jinak. Další otazník mám u něj právě jeho mentalitu a charakter, které je možno z jeho chování na hrací ploše vysledovat. U něj platí stejně jako u Schicka, že v utkáních s Gruzií i Tureckem má větší šanci se prosadit, než s Portugalskem.

Ještě poslední poznámka k Portugalsku. I já souhlasím, že se prosadili hráči z lavičky, Lingr, Chytil a Barák, první dva jsou právě z hlediska mentality a charakteru i z herní typologie vhodnější do utkání s Portugalskem, než Schick, navíc pokud by jeden z nich hrál v základní sestavě místo Schicka, tak by trenér Hašek popřel hráčskou hierarchii v týmu a těžko by to vysvětloval zejména médiím a přes ně i fanouškům…Bylo by to tak trochu podobné, jako u tehdejšího trenéra reprezentace Patra Rady po EURO 2012 v Polsku, kdy řekl, že hrál na dva útočníky, protože si to národ přál…

Naopak správně trenér Hašek vynechal v základní sestavě kreativnějšího Baráka, který by svojí typologií nebyl přínosem v utkání se soupeřem typu Portugalska, který nám nepůjčí míč a my si ho musíme v soubojích vybojovat, ale v dalších dvou utkáních by se měl v základní sestavě objevit a ukázat svoje kreativní přednosti. I proto také ve Florencii, kde v současné době působí často nenastupuje do hry v základní sestavě, ale z lavičky náhradníků.

I přes prohru s Portugalskem jsem přesvědčen, že se nám podaří postoupit ze skupiny, že na to náš tým má, ovšem budeme po výsledku s Portugalskem pod větším tlakem, než při remíze, protože by byl jeden bod pro nás fajn, ale hlavně Portugalci by měli o dva méně a museli by v dalším průběhu skupiny hrát na doraz na výhry, což by pomáhalo i nám…

Jsem zvědavý na výkon Kuchty a Coufala v dalších utkáních, kteří podle vysvětlení v deníku Sport budou pod dvojnásobným tlakem, konkrétně z povinnosti vyhrát a z případu „Belmondo“. Souhlasím s tím, že to nyní není záležitost jen těchto dvou hráčů, ale celé kabiny a nejen proto, že fotbal je týmový sport, ale v tomto konkrétním případě i proto, že se údajně celý tým za „hříšníky“ z Belmonda postavil. Tato týmová motivační chemie může nakonec sehrát paradoxně velmi důležitou pozitivní roli v nastavení hlav hráčů před utkáním…I to je součástí práce fotbalového trenéra a v tom je trenér Hašek velmi silný a proto věřím, že po posledním utkání s Tureckem 26. června večer u televize budu mít možnost si právě v Turecku, kam odlétám ve stejný den, připít na náš postup…

Komentáře nejsou povoleny.