Kolo před koncem základní části F:L jsou vyluštěny některé otazníky v rozdělení do skupin

I v tomto 29. kole bylo cítit určité napětí, které způsobilo u některých týmů dělení do skupin (skupina o mistrovský titul a evropské poháry, střední skupina a skupina o sestup). Platí to zejména o těch týmech, které jsou ještě ve hře o dosažení svých klubových cílů. Naopak některých cílů tímto kolem a dosaženým výsledkem bylo dosaženo. Platí to o definitivní příslušnosti v první skupině pro Mladou Boleslav, naopak Slovácku získaný bod za remízu s Viktorií Plzeň definitivu nepřinesl, protože se na něj tlačí Liberec, který může ještě Slovácko v posledním kole základní části vystřídat. Další překvapivou definitivu ve střední skupině dosáhly Teplice, které ještě nedávno měly téměř „jistotu“ skupiny o záchranu a naopak definitivně spadl do této skupiny o záchranu tým Bohemians. A nyní krátce ke konkrétním utkáním tohoto 29. kola základní části.

Nezmínil jsem se ještě o největším souboji pražských „S“, kde se rozhoduje o mistrovském titulu. Začnu utkáním ostravského Baníku na pražské Letné proti Spartě, které skončilo výhrou favorizované Sparty 4:3. Už z výsledku lze usuzovat, že o skvělou podívanou se postaraly nejen oba týmy, ale i zaplněný stadion Sparty a bylo se opravdu na co dívat. Sparta hrála tradičně svůj dynamický a přímočarý ofenzívní fotbal, ale tým Baníku, zejména v prvním poločasu velmi dobře vzdoroval nejen fotbalovou kvalitou v držení míče, ale i efektivitou. Přesně to vystihl i trenér Hapal, když řekl, že vstřelit 3 branky na Spartě je fajn, ale nesmí se obdržet branky čtyři. V tomto kontextu si neodpustím poznámku, že v české nejvyšší soutěži takový způsob hry Spartě projde, ale i nedávná konfrontace s FC Liverpool ukazuje, že hra musí být i dostatečně bezpečná, což ví určitě i trenér Sparty Priske.

V neděli měla na výhru Sparty odpovědět i Slávia výhrou se Sigmou Olomouc, ale to se jí nepodařilo po remíze 2:2 ze dvou příčin. Neproměněním vyložených šancí v první půlhodině utkání a také velmi dobrým výkonem hráčů Sigmy. Zaujal mě jejich aktivní pohyb, dobrá organizace, ale také hrubé chyby Slávie.

Ta první při standardní situaci ze strany, kdy minimálně určení hráči v obranné řadě Slávie pozdě odskočili směrem k vlastní brance a nestíhali tak nabíhajícího Pokorného, který neatakován prodloužil míč do sítě Slávie. Při této brance jsem si vzpomněl na legendárního trenéra Brücknera, s kterým jsem spolupracoval jako hráč, jeho asistent i kolega trenér juniorky, který měl tyto situace jednoznačně nastavené a toto by se nestalo. Druhá branka Sigmy padla po hrubé chybě stopera Zimy, kdy se projevila jeho, podle mého názoru těžkopádná pohybová úroveň, proto i technická nekvalita a koordinace celého těla při snaze konstruktivně vyřešit situaci pod tlakem napadajícího útočníka Sigmy Zifčáka, místo jednoduché přihrávky brankáři Stoppenovi (je to náš odchovanec z klubu 1.HFK Olomouc, kde už 14 let pracuji u mládeže). V závěrečném náporu se Slávii podařilo alespoň vyrovnat na 2:2, což ve výsledku zvýšilo vedení Sparty v tabulce „jen“ na 4 body, což znamená, že základní část soutěže a výhody z toho plynoucí už Spartě nikdo nevezme.

Třetí člen „svaté trojice“ Viktoria Plzeň si odvezla ze Slovácka bod za remízu 1:1. Díky nahuštěnému zápasovému programu celý tým přiletěl na utkání letecky z Itálie přímo do Brna, trénink absolvoval ve Zlíně. I proto trenér Koubek provedl 8 změn v základní sestavě ve srovnání se sestavou v Itálii a na souhře to muselo být znát. Přesto si z Uherského Hradiště tým Plzně odvezl jeden bod a neměl daleko body tři díky nešťastné ruce a pokutovému kopu, který Daníček proměnil. Na umístění v ligové tabulce to vliv nemá, Plzeň má ztrátu na druhou Slávii 10 bodů a před čtvrtým Baníkem Ostrava dokonce bodů 15.

Z dalších výsledků zápasů tohoto kola se dozvíme, že hned 6 z nich skončilo remízou, tzn., že 12 týmů ze 16-ti získalo jen jeden bod, což v důsledku má minimální vliv na změny v tabulce. Jen 2 týmy získaly tři body za výhru a dva zůstaly bez bodu. O jednom tříbodovém (Sparta) jsem se už zmínil, tím druhým je Mladá Boleslav, která vyhrála dokonce na hřišti soupeře v Pardubicích 2:1 a tím si zajistila, jak jsem zmínil v úvodu tohoto komentáře, účast ve skupině o mistrovský titul a evropské poháry. Já si troufám tvrdit, že i to je důkaz toho, že výměna trenéra (Holoubka za Kuliče) byl nutný a dobrý krok vedení klubu. Druhým týmem bez bodu v tomto kole byl ostravský Baník.

V posledním kole základní části soutěže se bude rozhodovat o posledním, šestém účastníkovi ve vedoucí skupině mezi Slováckem a Libercem, který hrál v tomto kole bez branek doma s Hradcem Králové. Liberec hraje v Ostravě, která má vedoucí skupinu jistou a Slovácko v Českých Budějovicích, které budou bojovat ve spodní skupině o záchranu. I srovnání těchto výsledků bude zajímavé sledovat.

A dostávám se k týmům, které bojují za každý bod a záchranu v soutěži. České Budějovice získaly cenný bod v Teplicích po remíze 2:2 a v dalších dvou utkáních, kde hrály týmy bojující o příslušnost v nejvyšší soutěži i v příští sezóně měla ještě jedno společné. Byla to vyloučení hráče ještě během prvního poločasu utkání, ale oslabený tým přesto dokázal potřebný výsledek udržet, respektive oba týmy s převahou jednoho hráče nedokázaly tuto výhodu zúročit v důležitou vítěznou branku. Konkrétně v utkání Jablonec v. Zlín s výsledkem 0:0 to dokázal hostující tým při vyloučení Pidra v 37. minutě a v utkání Karviná v. Bohemians s výsledkem 1:1 to zvládli hráči Bohemians po vyloučení hráče hostí Petráka v 39. minutě. Na obranu zmiňovaných týmů musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že ve fotbalu převaha o jednoho hráče není tak velkou výhodou jako např. v hokeji. Při dobré organizaci i eventuálně střídání typologicky vhodnějších hráčů na tuto situaci se to dá zvládnout. Já si dokonce vzpomínám na utkání Jablonce, který jsem v té době trénoval a v utkání s tehdejší Plzní pod trenérem Ciprem jsme ve 30. minutě prohrávali 0:1 a došlo k vyloučení již druhého našeho fotbalistu. Hráli jsme tedy oslabeni o dva hráče a měli dohánět výsledkovou ztrátu. Musel jsem přeskupit sestavu, vystřídat vhodné hráče, rozestavení atd. Výsledek utkání byl nakonec remíza 1:1. Bylo to jedno z mých nejlepších utkání z pohledu koučování v kontextu s jeho nepříznivým průběhem. V tomto kole podobnou situaci zvládli trenéři Bohemians Veselý a Zlína Červenka.

Na závěr tradičně trochu statistiky tohoto kola:

Poměr utkání doma x venku 1 6 1, poměr získaných bodů tedy 9 x 9, poměr branek 11 x 11 a průměrná návštěva na utkání 6491 diváků, nejvíce Slávia 17986 a Sparta 17706, nejmenší Jablonec 1250 a Karviná 1754.

Komentáře nejsou povoleny.