Kolo před koncem nadstavby ve F:L známe držitele mistrovského titulu

Událostí tohoto předposledního kola F:L byla definitivní jistota zisku mistrovského titulu pro Spartu, což pro mě a určitě i pro fotbalovou veřejnost byla jen formalita, protože v utkání na Slovácku stačila týmu Sparty i remíza, kterou po bezbrankovém výsledku tým Sparty na jihu Moravy uhrál a po devítiletém čekání na tuto trofej ji zaslouženě získal tým trenéra Priskeho.

Podle mého názoru zaslouženě i přesto, že tým Slávie se pod trenérem Trpišovským prezentuje kvalitnějším způsobem hry založeným na technicky a takticky zvládnuté výstavbě hry, přechodu středního pásma až k tlaku na soupeře v jeho pokutovém území. Proto také tým Slávie vstřelil v tomto ročníku suverénně nejvíce branek 94 (Sparta 76 a Plzeň 59). Jenže klíčové bylo, že trenéru Sparty Priskemu se podařilo vytvořit v kabině Sparty chemii založenou na týmovosti a soudržnosti, což nebývalo ve Spartě v minulosti pravidlem, ve spolupráci se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým to byl základ tohoto úspěchu. K tomu jim pomáhala obrovská motivace získat po letech opět tuto trofej.

Tým Slávie těží již několik sezón z práce trenéra Trpišovského po taktické stránce, ale především při výběru hráčů se správnou mentalitou a charakterem, ale tentokrát se jí v této strategii Sparta vyrovnala. Vyšší kvalitu organizace hry si Slávia pokazila několika excesy jednotlivců zejména ve vzájemných utkáních s největším rivalem Spartou, což jsou utkání tzv. „o šest bodů“ a pokud se to stalo dvakrát, tak to musí být ve výsledku, kterým je tříbodová ztráta na Spartu znát. Mám na mysli nešťastnou vlastní branku obránce Ousoua a zbytečný zákrok z horlivosti obránce Ogbua uvnitř vlastního pokutového území v nastaveném času. Když si spočítáme o kolik rozdílových bodů se Spartou takto Slávia přišla díky těmto situacím, tak zjistíme, že to byla hlavní příčina ztráty bodů na Spartu v závěrečném hodnocení. Proto si nemyslím, že tou hlavní příčinou byly výsledky a výkony na hřištích soupeřů, i když byly určitě špatné, ale podobné měla i Sparta, jen připomenu sérii pěti remíz na začátku angažmá trenéra Priskeho, tj. ztráta deseti bodů atd.

O tom, že Slávia hrála progresívnější, já říkám evropský fotbal, svědčí i to, že si to uvědomil po třech vzájemných derby i trenér Sparty Priske, a je to třeba velmi ocenit, že si to dokázal přiznat a hlavně zareagovat při posledním derby, kdy zcela účelově zvolil maximálně defenzívní taktiku a nebál se to po utkání přiznat, že jinak by na Slávii jeho tým neměl. I to patří k současnému modernímu fotbalu, trenéři mají spoustu zásadních nebo i detailnějších možností jakou strategii mohou zvolit, tedy i ta, kterou zvolil trenér Priske se „zaparkovaným autobusem“ bývá terčem kritiky některých expertů i „expertů“ v Česku, proto věnoval velké úsilí také po utkání při vysvětlování proč tento způsob hry zvolil, a že ho zvolil výlučně jen na toto utkání se Slávií i když všichni víme, že i v těch nejkvalitnějších zahraničních ligách tento způsob hry používají slabší týmy v utkáních s těmi nejsilnějšími.

Slávia potvrdila v tomto kole i v utkání v Olomouci, že měla problémy s individuálními chybami zejména defenzívních hráčů, když v 5. minutě utkání prohrávala 2:0 i díky další chybě a uklouznutí zkušeného Holeše. Naopak potvrdila, že svojí herní kvalitou dokázala ještě i za tohoto stavu otočit výsledek ve svůj prospěch na konečných 3:2 a to především díky kanonýrovi Jurečkovi, který vstřelil další dvě branky a tu třetí Lingr, který začínal utkání na střídačce. To je další silná zbraň trenéra Slávie, mám na mysli silnou lavičku náhradníků.

Třetí utkání skupiny o titul a evropské poháry se hrálo v Plzni, která hostila překvapení letošní sezóny tým Bohemians, kteří si odvezli tři body za výhru 2:0 a i tak se potvrdil odstup týmu Viktorie za oběma pražskými „S“ nejen výsledkově, ale i v progresívním herním pojetí a strategii fotbalu. Tým trenéra Veselého se tak hlasitě přihlásil o umístění na 4. příčce tabulky F:L, které zaručuje účast v předkolech „Konferenční ligy“ a já dodám, že si to tým Bohemians zcela zaslouží.

Neuvěřitelně dramatická je skupina o záchranu. Po minulém kole získaly jistotu účasti v příštím ročníku nejvyšší soutěže týmy Ostravy, Jablonce a Teplic, po tomto kole se k nim přidaly Pardubice. Jsem přesvědčen, že nejen já se v tomto kontextu zamýšlím nad regulérností tohoto typu nadstavby, i když nevím, zda lze najít variantu, která tomu zamezí. Jde mi o to, že dvě kola před koncem se už definitivně ví, že tři týmy jsou zachráněny a tři se „porvou“ o baráž a přímý sestup a přitom hrají s těmi zachráněnými, které už nemusí mít nebo mají motivaci???

V této situaci se hrálo i toto předkolo, konkrétně Pardubice porazily zaslouženě před plným novým stadionem Jablonec 2:0, Zlín porazil ostravský Baník 2:1 a Brno si dokázalo remízou 1:1 odvézt jeden bod. Tyto výsledky odvrátily hrozbu přímého sestupu týmu Pardubic a pikantní v této souvislosti je, že o přímém sestupujícím se rozhodne v přímé konfrontaci mezi Brnem a Zlínem, přitom počty jsou takové, že Brno musí Zlín porazit, pokud chce jít ještě do baráže a Zlínu k tomu stačí jen jeden bod, tedy remíza. O všem se rozhodne v posledním kole nadstavby, které se hraje o tomto víkendu, skupina o titul a Evropu v sobotu a skupina o záchranu v neděli a nesmím zapomenout na trochu odstrčenou skupinu o umístění, kde se hraje odveta finále mezi Libercem a Hradcem Králové (první utkání vyhrál Liberec vysoko 4:0) také v neděli.

Po těchto utkáních předposledního kola je tedy už dnes definitivou jen mistrovský titul Sparty a druhé a třetí místo v Evropě (Slávia a Plzeň) plus baráž pro Pardubice, výsledky v posledním kole mohou ještě ovlivnit teoreticky čtvrté místo s evropským pohárem (Bohemians nebo Slovácko) a prakticky přímý sestup nebo účast v baráži mezi Brnem a Zlínem.

Komentáře nejsou povoleny.