Ve 26. kole F:L se změnil vedoucí tým soutěže, kterým je nyní Sparta!!!

Ano je to tak, na čele tabulky naší nejvyšší fotbalové soutěže došlo ke změně, pražskou Slávii vystřídal její největší rival Sparta a paradoxně hned za týden ve 27. kole se oba utkají spolu na stadionu Sparty, navíc 3.května ve finále MOL Cupu. V tomto kole mě kromě této změny zaujalo několik událostí, které potvrzují nejen trend moderního fotbalu a tím i potřebu některých zvýšených požadavků na hráče, ale i na trenéry. Mám na mysli zejména osobnostní předpoklady, o kterých se zmiňuji často, naposledy nedávno v případu hráče Zlína Filla. Ale začnu postupně.

Největší pozornost všech poutala utkání obou pražských „S“. Slávia ztratila dva body za remízu 1:1 v Mladé Boleslavi přesto, že herně nepodala špatný výkon, jak po utkání hodnotil i trenér Trpišovský, ale nedokázala opakovaně zefektivnit svoji aktivitu a herní nadvládu nad soupeřem. Když k tomu přidáme vedoucí branku domácích po opravdu skvělé střele domácího mladíka Kušeje, která doslova vymetla šibenici branky Koláře, dokonce jeho slabší levou nohou, tak je ztráta dvou bodů Slávie na světě.

To samozřejmě nahrálo rivalovi z Letné, který vyhrál v Pardubicích 2:0 po brankách koho jiného než Kuchty a Krejčího hlavou, jak jinak po rohovém kopu, což způsobilo výměnu na čele F:L. Domácí trenér Kováč nebyl spokojen s výkony některých svých hráčů a hledal toho příčinu, což bych já přisuzoval jednak respektu před soupeřem zejména mladých fotbalistů Pardubic, ale hlavně kvalitě soupeře. I trenér Kováč hodnotil hru Sparty jako velmi rychlou a to je především ta potřebná a nutná změna po nástupu dánského trenéra Priskeho, kterou vyžaduje současný moderní fotbal.

Zaujal mě také incident mladého útočníka Sparty Čvančary po svém vystřídání a reakce na něj trenéra Priskeho. Čvančarovi se evidentně nelíbilo, že musel střídat, dal to výrazně najevo a trenér ho za trest poslal do šatny. Co tato scénka ukazuje? Že hráč Čvančara upřednostňuje svoje zájmy a potřeby nad týmem jako celku a ukazuje to na určitý typ mentality a charakteru a já se přiznám, že to u něj sleduji již dlouhodobě a tak nějak mně to k němu pasuje. Ano, má velký podíl na zvednutí se výkonů a skvělých výsledků Sparty, ale také to ukazuje na něco o něm trenérovi, který zareagoval jednoznačně správně, protože si chrání týmovou chemii v kabině. I proto je dnes Sparta v čele soutěže. U některých týmů a jejich trenérů v minulosti bylo zřejmé, že řízení kabiny trenér delegoval na starší hráče a to bylo špatně. I proto si dovolím tvrdit díky dlouholeté zkušenosti ligového hráče i trenéra, že ne vždy takto fungovalo české fotbalové prostředí, které preferovalo jednání typu Čvančary před pracovitostí a poctivostí jiných. Zdá se to z dnešního pohledu nepochopitelné, ale bylo to tak. Jakákoliv tehdejší moje zmínka o mentalitě a charakteru byla zesměšňována a okolí si obrazně řečeno „klepalo na čelo“. Naštěstí dnes už je slyšet tento předpoklad kvalitního fotbalového „zboží“ u hráče na prvním místě.

Dobrým „zbožím“ je už dnes i fotbalista s předpoklady pro moderní fotbal z hlediska atletických parametrů, což úzce souvisí i s jeho věkem. Mám s tím dlouholeté bohaté zkušenosti. Typickým příkladem je tým Zlína. Jeho průměrný věk základní sestavy je nejvyšší z celé F:L (jestli se nepletu v tomto kole v Liberci 31,7 let) a bylo to tak vždy i v době, kdy jsem tam působil. O Fillovi se nemá cenu znovu zmiňovat, byl vyřazen z kádru a svoje jsem si k tomu napsal minule. Ve Zlíně se spoléhají na starší hráče a fotbalisty z Afriky, které z hlediska mentality a charakteru vůbec neznají, přitom mají kvalitní mládežnickou základnu a bylo to tak i za mě v roce 2004. Snažil jsem se ze své pozice trenéra „A“ mužstva tuto strategii změnit, důležité branky v lize stříleli mladí z juniorky jako Zapletal, Bačo, Janíček, Dujka, Dobeš, Vrtělka, ale opět vyhrála strategie starší hráči a já musel odejít… Představám trenéra Vrby to zřejmě nevadí…Zlín v tomto kole prohrál v Liberci 2:1 i díky mladým fotbalistům Liberce.

Další případ, který často zmiňuji, naposledy nedávno v deníku Sport, je Baník Ostrava. Před týdnem došlo k velké přestavbě základní sestavy směrem k mladším hráčům a výsledkem je výhra na Slovácku 1:0. Ukázalo se, že to jde i bez matadorů Laštůvky, Fleischmana, Lischky, Almášiho, Cadu a Kuzmanoviče…Vyhrát na Slovácku je velká věc, to nemůže být náhoda a já jsem zvědavý na další výsledky a výkony Baníku a také na domácím hřišti to bude jiné utkání, domácí Baník bude muset tvořit hru, tím hrozí ztráty míčů a rychlé protiútoky soupeře a tím bude zkušená Plzeň…

Zajímavostí tohoto kola bylo, že hned 4 fotbalisté dokázali vstřelit dvě branky a to ve dvou vzájemných utkáních. To první se hrálo v Plzni, kam přijel Jablonec. Domácí Viktoria vyhrála po skvělém obratu z 1:2 na 3:2 díky dvěma brankám zkušeného Vydry, za hosty se také dvakrát prosadil Polidar, který vlastní nedůsledností a přehnanému sebevědomí a následnou ztrátou míče v nebezpečném prostoru se podílel na vítězném gólu Plzně.

Podobné utkání s dvěma dvougólovými střelci se hrálo v Olomouci, kde domácí Sigma hrála nerozhodně 2:2 s Bohemians. Těmi dvěma kanonýry byli olomoucký Chytil a hostující Matoušek. Pokud se v tomto komentáři věnuji také mentalitě a charakteru hráče, tak Mojmír Chytil, odchovanec Sigmy je typickým příkladem fotbalisty se skvělou mentalitou a charakterem, proto se o něj vážně zajímá trenér Slávie Trpišovský, protože ve Slávii hráče bez těchto vlastností a předpokladů nechtějí.

Tady se ještě krátce zastavím. Já jsem předpokládal, že v týmu Bohemians po nočním prodloužení ve středu v MOL Cupu se Slávií budou mít hráči těžké nohy a kondiční problémy a v tomto smyslu mě zaujalo vyjádření bývalého fotbalisty Ládi Vízka před semifinále MOL Cupu, že dva týmy mají před utkáním o den delší mezeru na regeneraci a že to není fair. Přitom si dobře pamatuji, když jsem před časem jezdil komentovat utkání na TV Prima nebo O2 TV, tak jsem se asi dvakrát s Láďou potkal a on mě jako ligovému trenérovi vyčítal, že se pořád na delší odpočinek soupeře vymlouváme atd., že to vůbec hráčům nevadí, že stejně raději hrají, než trénují atd. Tenkrát mluvil jako bývalý fotbalista, i když to je otázka trenérská a já teď vidím, že se po letech posunul směrem k práci trenéra, kterým jsem už tehdy byl. Práce trenéra je totiž daleko složitější a náročnější než práce hráče a mně vadí obecně, když bývalý hráč hodnotí práci současného trenéra, protože o ní naprosto nic neví. Podobně Horst Siegl a Karel Poborský po posledním MS konstatoval, že se na MS ukázalo, že se v Česku musíme zaměřit na trénink atletických parametrů, přitom před 25-ti lety i na mě jako na trenéra jako bývalý fotbalista Siegl pořvával, abychom z fotbalistů nedělali atlety. I z tohoto mého komentáře je přeci zřejmé, že současný fotbal je jiný než kdysi a tyto parametry vyžaduje, i když to někdo nevidí a nerespektuje. Týká se to klubu, trenéra či funkcionáře…

A s tímto konstatováním úzce souvisí hodnocení posledních dvou utkání, v kterých se střetly vždy dva týmy, které potřebují body k záchraně v nejvyšší soutěži, tedy výkonnostně rovnocenné. A já dlouhodobě tvrdím, díky znalosti problematiky současného moderního fotbalu, že taková utkání výkonnostně srovnatelných soupeřů vyhrávají častěji týmy hostující, což v minulosti v žádném případě neplatilo. Je to proto, že hráči dnes musí na domácím stadionu tvořit hru, soupeř hraje z obranného bloku, nutí tedy domácí tým k chybám a trestá je z rychlých protiútoků góly. I proto v tomto kole České Budějovice prohrály s Teplicemi 0:3 a Brno s Hradcem Králové 1:2, i když Brno mělo trochu smůlu v tom, že vítěznou branku obdrželo, podobně jako Slávia v Mladé Boleslavi, díky nechytatelné střele do šibenice hostujícího Ryneše.

I díky těmto dvěma utkáním tentokrát byly bodově úspěšnější hostující týmy, domácí vyhrály 2 krát, 2 utkání skončila remízou a 4 krát si tři body odvezly hostující týmy. Celkový součet branek je 23, což je téměř 3 branky na utkání, návštěvnost byla tentokrát nižší, 4440 diváků na utkání, příčinou jsou zřejmě přípravy na Velikonoce a zcela jistě i fakt, že nejvyšší návštěvnost je pravidelně na Spartě, na Slávii a v Ostravě a všechny tři tyto týmy hrály tentokrát na stadionech svých soupeřů, Slávia v Mladé Boleslavi, Sparta v Pardubicích a Baník Ostrava na Slovácku.

Komentáře nejsou povoleny.