I 22. kolo F:L potvrdilo, že v ní každý je schopen porazit každého

Ano, je to tak a tentokrát největším důkazem je výhra o záchranu v soutěži bojujícího tým Českých Budějovic s největším favoritem na mistrovský titul Slávií Praha 1:0. A neplatí to jen o výsledku tohoto i jiných utkání, ale také o jejich průběhu. I to svědčí o tom, že naše nejvyšší soutěž je charakteristická nadprůměrnou soubojovostí, to by nestačilo, ale především nadstandardní úrovní organizace hry.

Pokud se týká herní strategie z hlediska ofenzívního způsobu hry tak se objevují dvě základní, ta progresívnější s výstavbou hry od brankáře přes střední pásmo a ta jednodušší a bezpečnější s výkopem míče brankářem nebo obráncem na polovinu soupeře, tam snaha o zisk odraženého míče a dohrání do zakončení. Pokud se jedná o defenzívní strategii, tak vidíme také dvě základní, progresívní vysoké napadání rozehrávky soupeře včetně represinku po ztrátě míče a naopak dobrovolné ustoupení do obranného bloku, zisku míče a následném rychlém protiútoku. Většina týmů volí bezpečnější způsob hry, tzn. jednoduché založení akce pomocí dlouhého výkopu a v defenzívě bránění v obranném bloku. Stejné dělení na tyto dvě varianty jsme viděli i na nedávném Mistrovství světa v Kataru, i tam volbu trenérů ovlivňovala typologie a kvalita hráčů a nikdo se nesnažil kritizovat zvolený způsob hry, jako se to často děje u nás. Pro České prostředí to je typické, chová se tak i naše současná vládní garnitura, ale to je jiné téma. A nyní už ke konkrétním poznatkům tohoto kola.

Dalším aktuálně progresívním prvkem je rozestavení na tři stopery, hrálo tak tentokrát 9 týmů a to je poměrně hodně. V tomto parametru si dovolím při vší skromnosti poznamenat, že rozestavení na tři stopery, samozřejmě v zónovém způsobu bránění, jsem používal už v sezóně 2000-2001 při mém vydařeném angažmá ve druholigových Ratíškovicích a následně i v Jablonci, což je již před 22-ti letech!!!

Určitě si všichni fanoušci fotbalu všimli, že v posledních kolech můžeme vidět velký počet gólů, které by mohly být součástí gólové hitparády, tentokrát to platí určitě na hráče Pardubic Pavla Černého, olomouckého Chytila, Kadlece ze Slovácka hlavou, Novotného z Hradce Králové volejem a parádní převzetí míče pravou nohou bez dopadu na zem a s otočkou a okamžité zakončení halvvolejem levou nohou Kuchty ze Sparty.

Největším překvapením tohoto kola byla prohra pražské Slávie v Českých Budějovicích 1:0. I tady se potvrdila výborná organizace domácího týmu, ta platí na každého soupeře a domácí k tomu přidali i jednoduchý dlouhý míč za obranu Slávie a rychlý hráč černé pleti Quadri Adediran rozhodl.

Další favorit Viktoria Plzeň ztratila na svém stadionu dva body po remíze se Sigmou Olomouc 1:1. V tomto případě se jednalo o dva rozdílné poločasy z pohledu Plzně, ten první nevýrazný, ve druhém měla Plzeň velký tlak, Bucha vstřelil vedoucí branku, ale po metodicky perfektním protiútoku přes levý křídelní prostor a centr vyrovnal asi nejlepší hráč Sigmy Chytil. Byla to klasická ukázka rychlého protiútoku, klíčový byl pohyb mladého Růska na první tyč, tím stáhl s sebou i dva bránící hráče Plzně a Chytil zakončil volejem velmi přesně. I trenér Sigmy Jílek přiznal, že jeho tým měl tentokrát více štěstí, hráči Plzně trefili 2 krát konstrukci branky.

Třetí favorit pražská Sparta potvrdila velmi dobrou formu výhrou s Teplicemi 4:1. Tady se zastavím u dvou momentů. Ten první se odehrával již pár dnů před utkáním,kdy se v médiích objevila zaručená zpráva, že při prohře na Spartě trenér Teplic Jarošík bude odvolán. Tento postup či únik informace z klubu považuji v obecné rovině za nekorektní, nahrává i spekulacím o čistotě přístupu některých hráčů k utkání, pokud např. někdo z nich nemá ideální vztah s trenérem, opět myšleno obecně.

Druhým momentem je vyloučení klíčového útočníka Teplic Gninga za nesportovní chování. Tady se potvrdilo, jak je důležité při výběru hráčů řešit nejen fotbalové přednosti hráče, ale také jeho mentalitu a charakter, což je ještě více důležité u fotbalistů černé pleti z Afriky, a také složitější na posuzování, ale nutné, protože se tak dá předejít tomu, že v kritické chvíli, které fotbal přináší poškodí svůj tým, tak jako Gninga na Spartě. Teplice totiž musely hrát od 35. minuty v oslabení, což situaci trenéra Jarošíka vlastně vyřešilo…

Tato tři utkání způsobila vyrovnání pozic na čele F:L tak, že Slávia má 50 bodů, Plzeň 49 a Sparta se už dotáhla na bodů 48. Máme se tedy v dalším průběhu na co těšit.

Stejně tak se srovnávají pozice a bojuje na konci tabulky. Dvě tzv. utkání o 6 bodů Pardubice v. Baník Ostrava a Brno v. Zlín skončila remízou 1:1. Kdo byl autorem branky Brna není třeba pochybovat, ano byl to nejlepší střelec celé soutěže Řezníček, který připravil svojí brankou tým Zlína o dva body až v 87. minutě po asistenci mladého Ševčíka. Do tohoto momentu byl Zlín lepší, měl možnosti zvýšit svoje vedení o dvě branky. Případné tři body by v boji o holý fotbalový život byl skvělou injekcí.

Další ohrožený tým sestupem Jablonec tentokrát vyhrál na stadionu v Mladé Boleslavi s Hradcem Králové 4:1. Střelecky se 2 krát prosadil Chramosta.

Poslední dvě utkání tohoto kola by se mohla nazvat bojem o střed tabulky. Slovácko porazilo Mladou Boleslav 2:1 a Liberec prohrál s Bohemians 3:1. Tady mě velmi zaujal rychlý protiútok přes celé hřiště hráče Bohemians Matouška po útočném rohu soupeře zakončený chladnokrevným způsobem. „Klokani“ potvrdili i tady, že hra na rychlé protiútoky jim vyhovuje více, než tvorba hry na svém stadionu. A i tady se potvrzuje, jaký způsob hry komu vyhovuje, jak jsem se tomu věnoval na začátku tohoto komentáře. A že se trenér Bohemians Veselý trefil dokonale potvrzují jejich výsledky venku 22 bodů a doma jen bodů 10.

Komentáře nejsou povoleny.