I poslední 16. podzimní kolo F:L bylo bohaté na góly

Ano, je to tak, což je určitě velmi potěšující zejména pro diváky i média, ale já bych se rád podíval na poslední podzimní kolo i z pohledu rozdílné sportovní strategie jednotlivých klubů, která je logicky ovlivněná především ekonomickými možnostmi, ale v některých případech i chybnými personálními kroky.

Začnu utkáním Zlína s pražskou Slávií, v kterém hostující favorit vyhrál 4:0. I tento výsledek potvrdil rozdílné ekonomické nastavení obou klubů, což je dané a nikdo ve Zlíně to nedokáže změnit. Ale co by ve Zlíně mohli změnit je celková sportovní strategie od mládežnické základny k výchově vlastních odchovanců, která se klubu nedaří a platí to již od mého působení na trenérské lavičce v roce 2004. Ano, Slávia má velmi vysoké cíle, ale co já na její personální politice chválím je jasně dané kritérium u každého hráče s důrazem na mentalitu a charakter hráče. Trochu problém je to u hráčů z Afriky, tam kluby z Evropy kupují hráče tak trochu podle hesla „zajíce v pytli), ale na hřišti je potom mezi oběma soupeři velký rozdíl, i když s míčem to umí hráči obou týmů stejně. Příkladem je např. hráč Slávie Lingr, který i díky své vítězné mentalitě doslova vlítne do pokutového zemí soupeře a dvakrát skóruje atd. To český hráč Zlína tzv. za zenitem, včetně těch neznámých z Afriky neudělají, protože k tomu nejsou nastaveni. A to není problém jen Zlína, mentalita a charakter hráčů je v našem fotbalu dlouhodobě velmi podceňovaná. Poznal jsem to právě ve Zlíně, kde např. upřednostnili hráče, který měl velmi negativní vliv na kabinu hráčů před trenérem (tím jsem byl já) a za půl roku mu vypověděli smlouvu pro neplnění povinností hráče… Ovšem stejná kritéria by měla platit i pro trenéry…

Typickým příkladem je Baník Ostrava, který tentokrát výhrou 4:1 s Bohemians sice porušil sérii čtyř výsledků 3:1 (2x pro Baník, 2x pro soupeře v Plzni a na Slávii), ale potvrdil nárůst výkonů i příznivých výsledků po nástupu trenéra Hapala. I Baník jako klub dlouho přešlapoval na místě a měnil klubovou strategii podle „počasí“ nebo přání fanoušků a to byla hrubá chyba. Dnes je to vyřešené a já dodám, že sice pozdě, ale přece.

Výměna trenéra se vyplatila i v Pardubicích, svěřenci trenéra Kováče se postarali o největší překvapení tohoto kola, když se rozloučili se stadionem na Bohemians i podzimní sezónou v utkání s Viktorií Plzeň remízou 1:1. I na hráčích i celém týmu Pardubic je patrné herní sebevědomí, které do nich nový trenér Kováč „nalil“ a vědomí, že šance na záchranu existuje je bude celou zimní přestávku motivovat co nejlépe se na jarní část připravit, což je klíčovým dopadem na hlavy hráčů. Nic na tom nemění ani fakt, že na týmu Plzně je znát únava z těžké podzimní sezóny a méně možností pro trenéra Bílka rotovat se sestavou i díky mnoha zraněním klíčových hráčů.

Dalším klubem po Zlínu, kde jsem působil na trenérské lavičce a fungoval z hlediska výchovy vlastních odchovanců podobně špatně jako Zlín byl Jablonec. Proto se musí podobně jako Liberec spoléhat na hostování hráčů odjinud. V tomto kole Jablonec prohrál na vlastním stadionu tak trochu v derby s Mladou Boleslaví 1:2. Paradoxně rozhodující gól na 1:2 vstřelil hráč Mladé Boleslavy Kubista, odchovanec Jablonce. Jenže to je jediný kterého znám, od doby cca 20 let, kdy jsem dal jako trenér Jablonce šanci v I. lize Pepovi Jindříškovi, odchovanci Jablonce, dnes veteránovi (nemyslím to hanlivě, naopak byl to jeden z nejpoctivějších hráčů, které jsem kdy trénoval, proto také tak dlouho na hřišti vydržel).

Zcela opačným případem ve výchově odchovanců, i když je to z ekonomických důvodů nutnost, je Sigma Olomouc. Nedávno jsem napočítal za posledních cca 7 let 36 odchovanců Sigmy působících na prvoligové scéně u nás či v zahraničí. To by měl být příklad pro kluby jako Zlín, Baník Ostrava, Jablonec nebo Liberec a další. V tomto kole tým Sigmy vyhrál v Brně 3:2, když 3x vedl, soupeř dvakrát vyrovnal, ale potřetí se mu to již nepodařilo. Tým trenéra Jílka si tím zajistil nejen 4. příčku v tabulce F:L a postavení ve skupině o mistrovský titul a evropské poháry, ale současně klid na práci v zimním přípravném období a v neposlední řadě i šetří tak svoji pokladnu. V Sigmě jsem i já v tomto systému působil v součtu 17 let a proto vím, jak tam fotbal dělají dobře, i když jsem neodcházel „do fotbalového světa“ podle svých představ. Ale takový už je život ve fotbalovém prostředí zřejmě všude na světě…

Dalším klubem, který má v pořádku systém výchovy vlastních odchovanců určitě i díky zkušenému trenérovi a šéfovi mládeže Jaroslavu Hřebíkovi je Sparta Praha. Po příchodu trenéra Briskeho se jeho práci u týmu dlouho nedařilo výkonnostně ani výsledkově, ale v současné době i díky výhře v tomto kole s Českými Budějovicemi 1:0 si jeho práce a nároky snad už tzv. sedají s týmem a bude to pokračovat. Současný fotbal totiž vyžaduje po trenérech i po hráčích vysokou míru odbornosti, mentální odolnosti a charakteru a to nejen u hráčů, ale i trenérů. Já i díky svému věku a možnosti celoživotně pracovat ve fotbalu i fotbalovém prostředí dovedu velmi dobře srovnávat. Proto vím, že kdysi mohl být trenérem téměř kdokoliv, že všichni hráli stejným způsobem atd. Proto např. se mohl Pepa Chovanec během jednoho dne posunout z hráče Sparty na trenéra reprezentace. Za tento nekompetentní pohled na práci trenéra nemohl on, ale ti, kteří tak rozhodli. Dovedete si představit, že by tak rozhodl někdo dnes? Já ne a v tom je ten rozdíl v náročnosti na odbornost trenéra kdysi a dnes…

Teplice porazily v severočeském derby Liberec 2:1, jednu branku vstřelil Žák, který se prosadil do týmu i střelecky několikrát, i když se doslova propracoval do nejvyšší soutěže v poměrně vyšším věku a i tam se prosazuje střelecky, což právě teplický tým a klub potřebují.

Hradec Králové i v tomto kole potvrdil ztrátu formy v závěru podzimu. Po skvělém průběhu podzimní části prohrál 3x za sebou, tentokrát na „svém“ stadionu v Mladé Boleslavi se Slováckem 1:2, ale neznamená to sesuv ze skupiny o mistrovský titul a poháry. Týmu trenéra Svědíka se podařilo v tomto utkání „otočit“ výsledek, podobně jako Mladé Boleslavi v Jablonci. Tam jim k tomu pomohla červená karta pro obránce Jablonce Heidenreicha již ve 42. minutě. Byla to již 7. červená karta pro hráče Jablonce, což správně kritizoval i trenér Horejš.

Na závěr jen několik statistik a pohled na tabulku. V tomto kole padlo 26 branek (3,25 na utkání), na stadiony se dostavilo v průměru na utkání cca 4,5 tisíce diváků).

Ještě krátký pohled na zisky bodů v pěti posledních kolech F:L a srovnání formy jednotlivých týmů před zimní přestávkou:

15 bodů (100%) Slávia, 12 Sparta, 10 Plzeň a Olomouc, 9 Mladá Boleslav, Slovácko a Ostrava, 6 Hradec Králové, Liberec, Brno, Teplice, České Budějovice, 4 Pardubice, Bohemians, 3 Zlín a Liberec. Uvidíme v jaké formě přijdou týmy po absolvování zimního přípravného období…

Komentáře nejsou povoleny.