I pro 7. kolo F:L platí nadvláda hostujících týmů

Dříve, než se dostanu k utkáním 7. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže uvedu několik statistických čísel, která se týkají současných fotbalových trendů a také tohoto kola. Jedná se o téma, které se dlouhodobě v mých komentářích objevuje a vzhledem k tomu, že jsem nezaznamenal, že by se někdo z expertů dosud o nich zmínil, tak to tentokrát udělám já a zcela konkrétně a jasně, i když mnozí se mnou nebudou souhlasit.

Fotbal dělám ve svých 68 letech již 60 let a zkušeností jsem nabyl v různých funkcích včetně hráče, trenéra, včetně mládeže, sekretáře klubu atd. A vždy jsem se snažil respektovat moderní trendy, což často v našem zatuchlém fotbalovém prostředí nebylo jednoduché. Mám takový pocit, že tímto tématem jdu opět tak trochu proti proudu, ovšem fakta, která uvedu, mně, stejně, jako mnohokrát v minulosti potvrzují, že mám pravdu. Od podzimu roku 2019, kdy pražská Slávia pod trenérem Trpišovským, mimochodem od té doby suverénně nejlepším českým fotbalovým trenérem, ohromila Evropu způsobem hry ve skupině „smrti“ Ligy mistrů (Barcelona, Inter Milán a Dortmund). Na Interu prohrála brankou v nastaveném času, v Barceloně i Dortmundu získala bod za remízu. Ovšem na domácím stadionu v Edenu všechna tři utkání prohrála. A to bylo pro moji úvahu klíčové, od té doby sleduji, že v době, kdy se po vzoru špičkových klubů snaží téměř všichni trenéři u nás o tzv. výstavbu hry od brankáře přes střed hřiště (někdo více, někdo méně), tak se tato snaha o progresívní fotbal výsledkově otáčí proti tomuto týmu, protože kromě výstavby hry je součástí moderního trendu i snaha o aktivní presink (tlak na hráče s míčem) po celém hřišti a při nižší kvalitě domácích týmů, které jsou tímto způsobem na domácím hřišti „donuceni“ hrát (diváky, snahou o atraktivní fotbal před nimi atd.), dochází ke ztrátám míčů a důsledkem toho jsou branky v jejich síti. Venku stejný tým naopak hraje z obranného bloku nebo s aktivním napadáním a nutí k chybám = ztrátám míčů domácí tým a trestá. Příčinu negativní bilance domácích týmů jsem tedy popsal a důsledkem jsou negativní výsledky ve srovnání s minulostí, kdy domácí týmy i díky podpoře diváků hrály prim, dnes domácí prostředí nenahradí zvolený způsob hry.

A nyní fakta: Máme za sebou 7 kol F:L, tzn. 55 utkání (utkání Brno v. Plzeň je odložené), s výsledkovou bilancí výhra doma 15x, remíza 16x a výhra hostujícího týmu 24x!!!, to v minulosti nikdy nebylo. V tomto kole je stejná statistika 1, 3, 4. Při pohledu na tabulku a srovnání bodového zisku týmů doma a venku (malinko je to zkreslené lichým počtem kol, někdo hrál doma 3x a někdo 4x) zjistíme, že 9 týmů získalo více bodů venku, 2 týmy získaly bodů stejně a jen 5 získalo více bodů na domácím stadionu!!!

Příčinu příznivějších výsledků hostujících týmů ve srovnání s minulostí jsem popsal, je jasné, že se to týká zejména těch slabších nebo srovnatelných soupeřů. Jsou utkání, a tady už navazuji na utkání 7. kola, kdy oba chtějí vyhrát a hrají atraktivně, aktivně, agresivně, s aktivním napadáním. Takové utkání se hrálo na Slovácku, kam přijela Slávia. Utkání skončilo nerozhodně 1:1 a diváci museli odcházet ze stadionu velmi spokojeni. Ještě krátce ke Slávii. Současný fotbal vyžaduje opravdu kvalitní výstavbu hry založenou na nacvičených automatizmech a součinnosti hráčů v útočné fázi hry. Tento atribut má Slávia nejlepší v lize, ale ukazuje se, že s kvalitními soupeři jako např. Raków v Konferenční lize i včera na Slovácku, prosadit se je i pro Slávii těžší, než s průměrnými soupeř ve F:L. Na evropskou špičku to zatím nestačí. I proto v naší lize suverénně vládne v počtu vstřelených branek 25, za ní jsou Liberec a Bohemians v velkým odstupem na čísle 12 branek.

Negativním trendem ve F:L se ukazuje počet červených karet, naše liga je kromě jiného hodně soubojová, ale někdy je to hodně za hranicí pravidel. Nedávno si s přesilovkou neporadila Sparta v Jablonci, tentokrát Baník Ostrava s Hradcem Králové. Utkání skončilo bez branek a potvrdila se obecně nízká úroveň kreativity. Na tu si po každém utkání stěžuje trenér Vrba, možná by to chtělo způsob hry zjednodušit, zkrátka zvolit jej tak, aby vyhovoval hráčské typologii.

Do tohoto tématu v negativním hodnocení patří i remíza Sparty se Zlínem 0:0. Už z výsledku je zřejmé, kde Spartu „tlačí bota“. Je to více kreativity, nečekaných řešení na soupeřově polovině hřiště. Zaručeným řešením určitě není hra na dva hrotové útočníky, ale na vyšší počet hráčů, kteří jsou schopni po zisku míče doplnit toho jednoho, někdy dokonce úmyslně pustit soupeře na vlastní polovinu hřiště, donutit ke ztrátě a přímočaře ohrozit.

Viktoria Plzeň vyhrála v Liberci 0:1, tedy tradičně o jednu branku a já dodám, že trenér Bílek i tímto způsobem hry, tak trochu někdo řekne nemoderním, klasickým (nekritizuji, jen konstatuji a chválím, protože trenér Bílek nejde po popularitě, ale způsobu hry, který přináší skvělé výsledky).

Teplice porazily Jablonec 3:2 a pro trenéra Jarošíka to je velmi dobrá zpráva nejen ziskem potřebných tří bodů, ale zjištění, že jeho hráči jsou schopni otočit nepříznivý výsledek utkání z 1:2, i když s pomocí červené karty hráče Jablonce Malinského, (mimochodem za opravdu odsouzeníhodný, zřejmě úmyslný, atak na hlavu brankáře Muchu čtvrt hodiny před koncem). Druhá červená karta výsledek neovlivnila, protože ji Jovovič obdržel až v nastaveném času.

Zbývající utkání podle mého názoru patřila k těm, jak jsem popsal v úvodu tohoto komentáře, tedy tlak na domácí tým ve způsobu hry, konstruktivně přes výstavbu hry, pro zvýraznění přidám srovnání s výsledky daných týmů v minulém kole:

7.kolo: BrnoBohemians 1:2, 6.kolo: Baník – Brno 1:2 a BohemiansČeské Budějovice 1:2.

7. kolo: Pardubice ČK – Olomouc 0:2 , 6.kolo : Zlín – Pardubice 2:1, Olomouc – Liberec 1:1.

7.kolo. České BudějoviceMladá Boleslav 0:2, 6.kolo: BohemiansČeské Budějovice 1:2, Mladá Boleslav – Hradec Králové 1:2.

Stručná rekapitulace : zjednodušeně řečeno toto srovnání výsledků týmů v 7. a 6. kole vyhrály jako hostující a prohrály jako domácí. A vzhledem k tomu, že já dlouhodobě tvrdím, že fotbal má logiku, tak tu jsem vysvětlil s pomocí statistických faktů.

Kanonýři se tentokrát nevyznamenali, diváci viděli v síti za zády brankářů jen 15 míčů, 2x dokonce v utkání branka nepadla.

Nedá mi, abych nevzpomněl, že v tomto týdnu začínají tři naši zástupci Viktoria Plzeň, Slávia Praha a Slovácko svoji cestu skupinami evropských klubových soutěží, tak jim budeme držet palce, aby nám náš český koeficient umožnil účast 5-ti klubů.

Komentáře nejsou povoleny.