O mistrovském titulu je rozhodnuto již kolo před koncem F:L

Ano, je to tak, mistrovský titul vybojovala, i pro mě překvapivě, Viktoria Plzeň. Překvapivě ne výhrou v tomto kole s Hradcem Králové, to jsem byl přesvědčen, že už si mistrovský titul nenechá ujít, ale překvapivě z pohledu celé sezóny. Stejně, jako mnoho dalších fanoušků a expertů jsem favorizoval pražskou Slávii, ale tu dohnala velmi namáhavá sezóna se spoustou utkání, spoustou absencí ze zdravotních důvodů a k tomu skvěle připravená Viktoria Plzeň pod trenérem Bílkem.

Hodně se diskutovalo o pragmatickém způsobu hry, který svému týmu ordinoval trenér Bílek, ale on se řídil základním trenérským pravidlem, které já velmi uznávám protože jsem se ním musel také řídit, protože jsem trénoval pouze v klubech se skromnými ekonomickými podmínkami, že k úspěchu se svým týmem můžeš dojít jen v případě, že zvolíš způsob hry, který odpovídá typologii svých hráčů a jejich možnostem, tedy kvalitě. A do toho se trenér Bílek se svým realizačním týmem trefil přesně. Zjednodušeně řečeno důsledná organizace hry, která vede k minimu obdržených branek a v ofenzívě dvě věže Chorý a zejména francouzský fotbalista Beauguel, v této chvíli, před závěrečným kolem, nejlepší střelec F:L s počtem 18 branek.

Kromě zmíněného způsobu hry tým Plzně těžil, podle mého názoru z dobře nastavené mentality hráčů, kteří byli ochotni se semknout a zejména v jarní části soutěže i v nadstavbě soudržností a bojovností často i na hranici pravidel dokázali získávat body, i když si na druhý den často přečetli v médiích, že po pragmatickém, přeloženo ne zrovna kvalitním výkonu. A to byl další moment, který je všechny společně hnal za tím, všem těmto názorům ukázat, že se mýlí, a že se to potvrdí po závěrečném kole. To byla největší motivace pro celý tým a ulehčení v práci trenéra Bílka ve věci udržovat svůj tým v neustálém odhodlání a maximálním nasazení a koncentraci. Je to i moje zkušenost a někdy jsem ji používal, že hráče před utkáním nejvíce vyburcuje a zvýší motivaci konkrétní informace o podceňovaném výroku na jejich adresu někoho, např. trenéra soupeře nebo v případě hráčů Plzně to byla média a celé fotbalové prostředí, než zvýšené prémie za úspěšný výsledek. Ten se týmu Plzně, podle mého očekávání, také podařilo uhrát i v Mladé Boleslavi v klíčovém utkání s Hradcem Králové po výhře 2:0.

Tento komentář je věnován 4. kolu nadstavby, ovšem definitiva zisku titulu v něm musí dostat větší prostor. Jenže aby k tomu došlo, tak podmínkou bylo, že Plzeň musí vyhrát, ale tým Slávie ztratit a to se na stadionu ve Vítkovicích v utkání s Baníkem stalo po remíze 1:1. Upřímně, podle mého názoru pražská Slávia v posledním období, zejména v nadstavbě doplatila na množství absencí díky zranění, např. včera v Ostravě chyběli Bořil, Hovorka, Masopust, Bah, Olayinka, Provod, tím trpěla zejména týmová součinnost zejména v přechodu středního pásma, která mě na hře Slávie během sezóny zaujala nejvíce, ale také chyby v defenzívě. A když se během utkání zranil Kúdela a Sor, tak to bylo už velmi znát. Přesto mohla Slávia vyhrát, jenže to by musela bomba Holeše z trestného kopu neskončit na břevně Laštůvkovi branky. Jednu kritickou poznámku si ovšem neodpustím. Způsob hry hráčů Baníku z hlediska agresivity a bezohlednosti k soupeři byl podle mého názoru až za hranicí povoleného, což rozhodčí netrestal dostatečně, mám na mysli žluté karty. Těch situací tam bylo spousta a já tvrdím, že toto není správná cesta, v Evropě, v které nás bude nový mistrovský tým reprezentovat se takhle nehraje.

V této závěrečné fázi nejvyšší soutěže kluby využívají v situaci, kdy už své pozice v cílech a pořadí v tabulce nemohou změnit, k poskytnutí herní příležitosti pro hráče, které potřebují prověřit nebo mladým talentům. To bylo vidět u obou soupeřů v utkání Sparty se Slováckem, které domácí Sparta v sestavě s mladými hráči Vydrou, Suchomelem, Součkem a Karabcem, ale také loučícím se kapitánem Dočkalem, prohrála 1:2. Přesto, že jsem už před několika lety po výhře Sparty v Glasgově s Celtikem napsal, že se tak stalo díky tomu, že nehráli starší hráči včetně Dočkala, tak ho považuji za velice inteligentního hráče i člověka, který vždycky co řekl, tak mělo hlavu a patu. Jenže i já považuji jeho krok za výraz jeho reálného a sice těžkého, ale správného rozhodnutí, fotbal se neustále posouvá směrem k rychlosti ve všech modifikacích tohoto termínu, tedy nejen rychlost pohybu, ale i myšlení, rozhodování, provedení atd. Jenže Dočkal je všechny splňuje, ale bohužel kromě pohybu.

Velmi napínavě a zajímavě se vyvíjí situace ve skupině o záchranu. Přímý sestupující je znám, je to Karviná, proto musím ocenit její remízu 2:2 s Teplicemi, která se zrodila až v 90. minutě utkání. Vůbec nezávidím trenéru Jarošíkovi, protože tato branka v samém závěru utkání poslala teplický tým do baráže.

Po minulém kole nadstavby jsem v této skupině konstatoval po všech třech utkáních se ziskem tří bodů jednoho ze soupeřů, že to je cesta, jenže tentokrát v tomto kole všechna tři utkání skončila remízou, což znamená, že se v tabulce nic nezměnilo, jen se snížil počet zbývajících utkání na jedno, v kterém se dá ještě něco uhrát. Po remíze v Karviné došlo k ještě většímu dramatu v Jablonci, který přišel v utkání s Bohemians o výhru při vedení 1:0 a jistotě vyhnutí se baráže doslova v poslední vteřině utkání, o jistotu musí bojovat ještě v kole posledním.

Třetí remíza, tentokrát opět 1:1 se zrodila na stadionu Bohemians, kde „domácí“ Pardubice se rozešli tímto výsledkem se Zlínem, pro který to znamená záchranu v nejvyšší soutěži, Pardubice musí ještě bojovat v tom posledním.

Téměř závěrečné hodnocení F:L před posledním kolem zní: mistrovský titul Plzeň, další pohárové příčky Slávia, Sparta a Slovácko, o 7. místo si to rozdá v odvetě po prohře doma 1:2 olomoucká Sigma v Mladé Boleslavi, přímý sestup Karviná, do baráže jdou Teplice a někdo z trojice Bohemians, Jablonec a Pardubice. Vzhledem k tomu, že nikdo z nich nehraje mezi sebou, navíc všichni tři hrají se soupeři, kteří už mají „svoji“ jistotu (Zlín záchrana, Teplice baráž a Karviná sestup), tak se může stát, že všichni v posledním kole vyhrají, pak by spadl do baráže tým Bohemians. Navíc se může stát, že všichni tři se dostanou na 34. bodů. Pak by baráž postihla Pardubice, protože po základní části skončily v tabulce nejhůře, konkrétně předposlední. Jak to dopadne budeme vědět v sobotu navečer. Zda všichni vyhrají jsem opravdu zvědavý…

Komentáře nejsou povoleny.