Po předposledním 33. kole F:L zůstala nevyluštěná jediná tajenka

Jako každou sezónu tak i pro tu letošní platí, že poslední dvě kola se hrají všechna utkání ve stejném termínu a se stejným začátkem. V neděli v 17:00 hodin se tedy rozhodovalo ještě kromě držiteli mistrovského titulu pro Slávii Praha a dvou sestupujících týmech do FNL Opavy a Brnu o dalších držitelích vstupenky do kvalifikace o účast v evropských pohárech a třetím sestupujícím. Jak je zřejmé z nadpisu tohoto komentáře zůstala ve hře již jen poslední tajenka a tou je pátá příčka v tabulce, ke které má nyní nejblíže Viktoria Plzeň.

Sparta Praha při suverenitě svého pražského rivala Slávie Praha se již dávno musela vzdát zisku mistrovského titulu, ale další metou na řadě byla druhá příčka a účast v ekonomicky velmi dobře dotované kvalifikaci o Ligu mistrů. To se Spartě podařilo výhrou 2:1 v malém pražském derby na Bohemians, kde se Spartě historicky nehraje dobře díky bojovnému soupeři, ale paradoxně k vzpomínané metě jí pomohl i největší rival Slávia remízou v Jablonci 1:1. Tato dvě utkání rozhodla o pořadí na druhém místě a vzpomínanou kvalifikaci o Ligu mistrů pro Spartu a kvalifikaci Evropské ligy z třetího místa pro Jablonec. Možná se někomu bude zdát, že tým trenéra Rady touto dílčí virtuální porážkou se Spartou bude zklamán, ale já jsem přesvědčen, že pro všechny v Jablonci je i kvalifikace o Evropskou ligu velkým a zaslouženým úspěchem a já jako trenér smekám klobouk před kolegou Petrem Radou.

Trenér Trpišovský podle mého názoru docela rozumně v situaci, kdy Slávie má dávno jistý mistrovský titul vyhověl žádosti trenéra reprezentačního týmu a pravděpodobně nominovaným fotbalistům Slávie na EURO, na kterých reprezentace stojí, poskytl před tímto prestižním turnajem krátkou dovolenou. Proto chyběli v základní sestavě Kolář, Bořil, Masopust a Stanciu, na střídačce byl Kúdela, pro zranění chyběli Olayinka a Kuchta. Naopak se představili někteří mladíci jako Samek, Višinský nebo Rigo a brankář Stejskal.

V minulém kole si evropské poháry zajistilo Slovácko, v tomto si výhrou 1:0 v Českých Budějovicích pojistili Kadlec, Petržela a spol dokonce čtvrté místo a kvalifikaci do Konferenční ligy. Na stadionu na jihu Čech kromě utkání se Slováckem došlo také k dojemnému velkému loučení se zkušenými matadory brankářem Drobným a obráncem Kladrubským, někdejšími spoluhráči současného trenéra Horejše.

Jediná tajenka, která zůstala nevyjasněná je držitel pátého místa s účastí v kvalifikaci do Konferenční ligy. Výhrou 4:0 s Baníkem Ostrava k němu velmi rázně vykročila Viktoria Plzeň pod novým trenérem Bílkem a je třeba říci, že zcela zaslouženě po velmi dobrém výkonu, kterým hráči navázali na sice prohrané finále MOL Cupu se Slávií, ale po zlepšeném výkonu i v oslabení téměř celý poločas. Po prvních dvou jasných prohrách po nástupu trenéra Bílka jsem velmi kritizoval výběr trenéra, ale tentokrát se ukazuje, že tým Viktorie nejen na 99% splní klubový cíl účasti v pohárové Evropě (stačí k tomu jeden bod z utkání v posledním kole v Opavě), ale i výkony v posledních dvou utkáních mají vzestupnou tendenci.

Při eventuální prohře Plzně v Opavě ji mohou „vyšoupnout“ z pátého místa dva soupeři s aktuální ztrátou tří bodů a lepší bilancí ze vzájemných utkání. Tím je Liberec, pro který byla účast v pohárové Evropě jasně daným úkolem a dlouho to tak také vypadalo, a nováček z Pardubic. Liberec k tomuto cíli mohl být blíže, kdyby nehrál v tomto kole ve Zlíně pouze bez branek, tým Pardubic šel do soutěže jako nováček s cílem hrát nejvyšší soutěž i v příští sezóně a nakonec je z toho šance na předkolo Konferenční ligy nejen díky výhře v tomto kole 1:0 v Českých Budějovicích, ale je to výsledek skvělé koncepční práce trenérů Krejčího a Novotného včetně všech hráčů a je to podle mého názoru největší překvapení celého ročníku F:L.

Před tímto kolem nebyl známý třetí sestupující. Smutnou jistotu již několik týdnů měla Opava, po minulém kole se k ní přidalo Brno. V tomto kole se utkaly oba sestupující týmy spolu a výhra Brna 4:1 ukázala, kdo je konzolidovanějším týmem, i když se stejným dopadem a tím je sestup.

Tím třetím je nakonec Příbram, která tentokrát prohrála na vlastním stadionu s Pardubicemi 0:1. Tímto výsledkem si tým Příbrami sám tzv. „podřezal větev“ , protože v Karviné, kam přijel další adept na sestup Teplice domácí tým vyhrál 2:0. Jednak se tím ukázalo, že se tam nespekulovalo, jak si někteří lidé mysleli. Není se co divit, že trenér Teplic Kučera po utkání přiznal, že sice jeho tým prohrál, ale hlavně je rád, že se zachránili.

V Olomouci, kam přijela Mladá Boleslav se hrálo, na rozdíl od jiných stadionů, jak mnozí fanoušci fotbalu mají ve zvyku říkat, že o nic. Ano, ve srovnání s jinými možná o méně, ale určitě ne o nic. Je tam sportovní prestiž, prémie, budoucnost hráčů atd. Hosté z města automobilů vyhráli jasně 0:3 a podle sestřihů určitě zaslouženě. Další šance, ze sestřihu v pořadu „Dohráno“ téměř všechny po rychlých protiútocích Klímy, Drchala či Zmrhala. Proto loučení s trenérem Sigmy Látalem a záložníkem Houskou (oba konec smlouvy) nemělo tu správnou atmosféru. V sobotu 29. května se bude hrát poslední kolo F:L, předpokládám, že Viktoria Plzeň uhraje potřebné body v Opavě a všechny „ceny“ budou rozdány.

Komentáře nejsou povoleny.