19. kolo F:L se navzdory počasí a koronaviru odehrálo kompletní

Komentář k 19. kolu F:L začnu pohledem na tabulku bez zohledňování tří odložených utkání, která možná mírně pořadí změní. V tomto kole se totiž v pěti utkáních střetly týmy s blízkým tabulkovým postavením, ovšem tři největší favorité pražská „S“ a Plzeň a s nimi Slovácko naopak se soupeři ze středu nebo i druhé poloviny tabulky. Společným znakem pro favority, kromě Slávie, byl téměř vyrovnaný herní projev ve srovnání favorit v. outsider. Týká se to utkání Karviné na Spartě, Teplic na Slovácku i Mladé Boleslavi s Plzní. To, že favorité to v Česku nemají jednoduché já přisuzuji, a platí to pro všechny tyto případy, změně myšlení trenérů směrem k aktivnímu nebojácnému fotbalu. Tedy po cestě, kterou všem ukázala pražská Slávia pod trenérem Trpišovským. Proto je zřejmé, že výjimka v případě Slávie a její jasná výhra s Pardubicemi, kterou jsem naznačil o několik řádků dříve není vinou Pardubic, ty hrály také aktivně a bez přehnaného respektu k silnějšímu soupeři, ale výjimku pro Slávii jsem použil proto, že tým Slávie je o kus cesty dál, než všichni ostatní. Jinými slovy mezi Slávií a ostatními je velký rozdíl a podobné srovnání by ukázalo každé její utkání. Vzpomeňme jen na nedávnou konfrontaci první Slávie s v té chvíli druhým Jabloncem…

Krátce konkrétně ke zmíněným utkáním. Slovácko v pátečním utkání za stálého sněžení (při pohledu na radar z celé republiky opravdu sněžilo jen v Uherském Hradišti) porazilo Teplice 2:0. Teplice byly více než rovnocenným soupeřem, byly pasáže, kdy byly i lepší, jenže fotbal se hraje na góly, bez nich se vyhrát nedá.

Slávia porazila Pardubice 3:0, přesto zaslouží nováček nejvyšší soutěže pochvalu za snahu o aktivní fotbal. Kanonýr Kuchta vstřelil dvě branky a potvrdil to, co jsem před několika týdny o něm prohlásil, že mě překvapuje, jak po příchodu zpět z Liberce do Slávie pracuje pro tým, navíc je chladnokrevný v koncovce, do které se dostává i díky svým spoluhráčům, jako v tomto případě po nezištné přihrávce Provoda. I tento okamžik potvrzuje skvělou soudržnou atmosféru v týmu Slávie.

Sparta porazila Karvinou 4:3 a z výsledku je jasné, že ani Karviná nepřijela na Spartu „betonovat“. Toho využil zejména hráč Sparty Karlsson, který nastřílel hattrick. Ten si pochvaloval důvěru trenéra Vrby, naznačil, že u trenéra Kotala ji takovou neměl. Trenér Kotal byl totiž trenér s vyššími nároky na přepínání po ztrátě míče a viděl, stejně jako já v tomto směru jeho velké nedostatky. Podle mého názoru Karlssonovi a jeho ofenzívním běžeckým předpokladům vyhovovala aktivní hra Karviné a hlavně vstřelil tři branky. Takové střelecké zápasové statistice se dá z pohledu trenéra něco v defenzívě prominout.

Plzeň hrála 2:2 v Mladé Boleslavi, tedy se soupeřem hrajícím o záchranu a nebyla daleko od prohry. Zařadil jsem si ji do skupiny utkání favoritů, i když její aktuální postavení na 8. příčce je daleko za očekáváním. I ze srovnání průběhů utkání Plzně a Slávie mně vychází, že současná Plzeň je za Slávií hodně daleko v mnoha ohledech. Napadá mě myšlenka, jestli způsob hry trenéra Guĺy (dominance na míči, hodně kombinace, obehrávání…) skladbě kádru vyhovuje. Stejně tak i složení kádru z pohledu mentality, chybí mi tam více dravosti a týmovosti. Nevidím sice hráče na tréninku jako trenér Guĺa, ale útočník Beauguel je podle mého názoru daleko pro tým platnější, protože je efektivnější v koncovce a pracovitější, než Ondrášek.

Nyní pohled na pět utkání v tabulce F:L přibližně sousedů. Taková utkání se považují za utkání tzv. o šest bodů. Jsem přesvědčen, že fakt, že v těchto pěti utkáních padly jen tři branky, z toho dvě z pokutových kopů není náhoda. Příčinou je tlak na výsledek a tedy snaha hlavně branku nedostat a s tím souvisí i vyrovnaná kvalita, či nekvalita hráčů. Tato utkání se totiž výrazně podílejí na rekordní statistice čistých kont. V tomto kole totiž čtyři utkání skončila bez branek a k tomu deset týmů nevstřelilo žádnou branku. Oba údaje jsou v 19. kolech letošním ročníku rekordem.

Jediným utkáním z této skupiny, kde padly branky bylo utkání Baníku Ostrava s Jabloncem 2:1. Baník jako klub se netají velkými ambicemi, které jsou podle mého názoru nad možnosti mužstva, navíc bez v Ostravě obrovské podpory diváků. Oba pokutové kopy rozhodčí posoudil správně, Jablonec v závěru svoji šanci na vyrovnání také z pokutového kopu nevyužil.

A nyní čtyři bezbranková utkání. Sigma Olomouc mě v utkání na Bohemians potěšila nasazením několika hráčů z další generace odchovanců (Látal ml., Chytil, Zmrzlý, Daněk). V této disciplíně byla Sigma vždycky skvělá. Spočítal jsem si, že v jiných klubech hraje více než celá jedenáctka odchovanců Sigmy. Pomalu se to týká i ročníku 1993, z něhož postupně v kádru odešli Plšek, Falta, patří tam i Jemelka, Navrátil, Doležal, Přikryl, Ševčík, Kalvach, Chorý, Hořava, Šindelář, Svozil, Dreksa, Texl a možná jsem na někoho zapomněl…Góly neviděli diváci ani v Liberci v utkání s Českými Budějovicemi.

Poslední dvě utkání měla společný náboj v cestě za záchranou. Možná to neplatí zcela pro Zlín v Brně, protože zlínští mají ještě k dobru dvě odložená utkání. Domácí hráči se těsně před koncem ujali vedení, ale jako už mnohokrát s tím nesouhlasil systém VAR. O alibistických rozhodčích jsem už psal několikrát a toto byl další případ. Jen dodám, že rozumím naštvání všech v Brně, fotbal je kontaktní sport a ne každý kontakt hráčů je faul…

Důležité, ale zdaleka ne klíčovém utkání, protože do konce soutěže je ještě daleko, se hrálo v Opavě, kam přijela Příbram. S bezbrankovou remízou vzhledem k průběhu utkání jsou určitě spokojenější hosté, protože tým Opavy potvrdil zlepšení formy z posledních utkání, ovšem chybí k tomu efektivita, což opavské provází dlouhodobě. Nepomáhají tomu ani několikeré výměny trenérů ani příchody několika hráčů v závěru roku. Nezbývá jim, včetně trenéra Kováče, který tyto situace zvládá velmi těžko, trénovat, bojovat a lépe zakončovat. Jak jsem si přečetl z rozhovoru trenéra Kováče chybí i správná hráčská i lidská mentalita, tzv. „dravci“, kteří se tak projevují v hráčské kabině i na hřišti. Jenže i to je výsledek výběru nových hráčů…

Komentáře nejsou povoleny.