I program 13. kola FORTUNA:LIGY ovlivnil Covid-19

Kromě výsledků a průběhu utkání 13. kola FORTUNA:LIGY mě zaujalo několik okolností, které k fotbalu patří, ale i jedna, která zastihla celou naši současnou populaci, tedy včetně té fotbalové. Začnu tou poslední, tím jsou problémy s epidemií Covid-19, konkrétně (ne)nákaza týmu Slávie Praha. Nevěřím spekulacím o vědomém „nakažení“ ze strany Slávie, i když v kontextu s aktuální zdravotní situací z pohledu rozsáhlých zranění a zdravotních problémů v kádru hráčů Slávie, jak se také o nich zmínil trenér Trpišovský a přirovnal tu situaci k seriálu M A S H… se tato spekulace pro nezasvěcené a konstruktéry spekulací nabízí. Proto rozumím i poznámce trenéra Bohemians Klusáčka, soupeře Slávie v tomto kole, na tiskovce po utkání, které jeho tým po srdnatém výkonu prohrál 1:2. Rozumím i proto, že jeho hráči mají za sebou komplikované karantény a vše, co s tím souvisí. Když říkám, že jeho narážce na nestejné podmínky řešení Covid-19 u obou týmů rozumím, tak přesto také říkám, že nevěřím spekulacím o tom, že klub Slávia Praha tímto „divadlem“ sledoval delší odpočinek pro zdecimovaný tým před domácím utkáním s Bohemians tím, že nemusel cestovat a hrát ve Zlíně.

Nejsem zdaleka sám, kdo má dojem, že rozhodčí v naší nejvyšší fotbalové soutěži pojali systém VAR velmi alibisticky a spoléhají se na jeho pomoc i v situacích, které by bez systému VAR posoudili jednoznačně sami a bez větších váhání správně. Tím případem byla například pomoc VAR v utkání Liberce při výhře s Mladou Boleslaví 3:0 při poslední brance z pokutového kopu. Podle mého názoru tam šlo o jednoznačný faul a proto pomoc VAR považuji za ztrátu času. Omluvou v tomto případě snad bylo, že rozhodčím utkání byla žena, paní Adámková, která i přes velmi dobrý výkon si ještě v těchto situacích zřejmě nevěří.

Dalším, ale zcela jiným případem, který mě tak trochu „nadzvedl“ byl pokutový kop pro Baník Ostrava v utkání se Sigmou Olomouc, který ovlivnil výsledek 1:1. Mám pro něj jediné vysvětlení, že není náhoda, že si na výkon rozhodčího v Ostravě stěžoval v minulém utkání na stadionu ve Vítkovicích trenér Bohemians Klusáček. Média označila pokutový kop proti Sigmě za velmi přísný, já tvrdím, že vymyšlený. Kdyby se za takové kontakty hráčů měly zahrávat pokutové kopy, tak by se jich muselo kopat při každém rohovém kopu několik. Fotbal je přeci kontaktní sport a že tam byla v kontaktu těla hráče Baníku i ruka? No to by si ji musel bránící hráč nechat uřezat, aby se soupeře nedotkla. Ten kontakt ruky nebyl příčinou pádu hráče Baníku, ale ztráta rovnováhy z předchozího souboje. Víte, co je na tomto případu zarážející? Že rozhodčí Hrubeš si nechal takto trapné rozhodnutí posvětit systémem VAR, prohlédl si ho ještě na monitoru a rozhodl se pro pokutový kop. Věřte, můj názor není ovlivněn tím, že jsem v Sigmě Olomouc působil 17 let, s klubem nejsem v žádném kontaktu ani komunikaci. Ostravský klub při jeho proklamované cestě do špičky české ligy totiž v tomto kontextu sleduji dlouhodobě a stejně tak mnoho případů nespokojenosti trenérů soupeře, naposledy trenéra Sigmy Látala v tomto kole. Po minulém utkání rázně kritizoval svůj tým po čtvrté remíze v řadě při výhodě vstřelení vedoucí branky. Tentokrát tuto sérii Sigma prodloužila na pět utkání, ale jak i trenér Látal konstatoval ne vinou hráčů, ale rozhodčího.

Tentokrát jsem se i zaměřil na utkání týmů, kde byli vyměněni trenéři. Ukazuje se, že ne všude výměna trenéra vedla ke zlepšení výsledků. O Opavě jsem tady psal několikrát, tam nikdy nebyl problém v trenérovi, proto mě nepřekvapuje její postavení na posledním místě tabulky. I přes proklamace trenéra Kováče o aktivním….fotbalu. Dnes už jistě ví, že na tom nic nezmění ani on. Utkání Opavy proti Spartě Praha bylo tentokrát odloženo.

V Mladé Boleslavi skončil trenér Weber a nastoupil zkušený Karel Jarolím, Výsledkem je jeden bod ze tří utkání, skóre 3:8. V tomto kole prohra v Liberci 3:0 po bezkrevném výkonu, i ze skóre lze usuzovat, kde tým tlačí bota.

Utkání „nových“ trenérů se hrálo v Teplicích, kde domácí tým vyhrál sice těsně 1:0, ale zcela zaslouženě i přes problémy teplického týmu s postem středních obránců. Dnes už zkušený trenér Radim Kučera si s tím poradil a jeho bilance 7 bodů ze čtyř utkání svědčí o tom, že výměna trenéra zafungovala. Ano, prohra 0:7 v Plzni byla extrém, na který trenér a celý tým Teplic dokázali zareagovat a čisté konto v tomto kole je toho důkazem.

Začínající trenér Dostálek má za sebou dvě utkání, tentokrát prohra 1:0 v Teplicích byla zasloužená, závěrečný obrat v minulém utkání se Slováckem byl důležitý, ale s trochou štěstí.

Při zmínce o drtivé prohře Teplic v Plzni by se mohlo zdát, že Viktoria Plzeň se vymanila z nevýrazných výkonů v poslední době pod trenérem Guĺou. Opět se v tomto případě potvrdila nepředvídatelnost fotbalu, o které jsem psal v souvislosti s 12. kolem F:L. Plzeňští totiž v Jablonci ztratili vedení 2:0 a prohráli 2:3, potom porazí Teplice 7:0 a tentokrát prohráli 4:0 v Uherském Hradišti se Slováckem. A opět zaslouženě. Mně z toho, co vidím a především to potvrzují výsledky, tak vnímám, že hráči Viktorie jsou nedůslední v defenzívní činnosti. Při sledování utkání se Slováckem jsem z celého týmu necítil týmovou hladovost, soudržnost, pracovitost a to vše se potom projeví v nedůslednostech ve ztrátách míčů, přepínání do defenzívy, zarputilosti, dravosti atd. V těchto parametrech je opět tým Slovácka předčil.

Obecně, jako bývalý prvoligový trenér, nemám rád spekulace a velké titulky v médiích o perspektivě trenérů v daném klubu, i když chápu, že to zvyšuje čtenost nebo sledovanost. V Plzni se určitě budou zabývat aktuální situací v týmu. Já jsem přesvědčen, že současná skladba není ideální zejména po stránce mentální, tedy v hladovosti po úspěchu a soudržnosti. Trenéra Guĺu znám, trénoval jsem ho v Jablonci. Je to pracovitý a inteligentní kluk, který využívá veškeré moderní technologie (v době, kdy jsme měli cca pět sporttestrů pro celý tým, on už tenkrát měl jeden svůj a uměl s ním pracovat). Při jeho nástupu do Plzně jsem si nebyl jistý, zda se všemi svými progresivními technologiemi a metodami v Plzni, kde byla kabina i celý klub nastaveni jinak, uspěje. Začátek byl úchvatný, ale postupně to zřejmě přestává fungovat. K tomu „jeho“ hráči, které si přivedl se neprosazují tak, jak by si on i klub přáli. Tady bude možná ten „zakopaný pes“.

Na závěr uvedu tři kluby, kterým se v poslední době daří výsledkově i herně velmi dobře. Nováček Pardubice po velmi dobrém, i když prohraném utkání na Spartě tentokrát na „domácím“ hřišti v Ďolíčku uhrály bezbrankovou remízu se Zlínem a udržely si tak „domácí“ neporazitelnost, což je pro nováčka doslova skvělá bilance. Uhrály proto, že klíčovou příčinou byly tentokrát neproměněné šance Zlína, kterému určitě chyběl kanonýr Poznar.

Skvěle a nenápadně se dosud výsledky i výkony prezentuje Karviná. Po výhře v Plzni a vydřené remíze s Jabloncem si odvezla tři body z Příbrami za výhru 1:0. Dodávat, že byla zasloužená není třeba, Karviná pod trenérem Jarábkem a s několika výborně hrajícími hráči černé pleti hraje výborně.

Ve formě je aktuálně také Jablonec. Tentokrát porazil České Budějovice, které velmi vzdorovaly, ale porážce 1:2 nezabránily. Jedinou jejich branku vstřelil Van Buren. Byla to jeho první v dresu Českých Budějovic.

Komentáře nejsou povoleny.