I po 27. kole F:L není o ničem rozhodnuto

Ano, nadpis tohoto mého komentáře má pravdu. I když při pohledu na aktuální tabulku dle letitých zkušeností to v první chvíli není pravda. Může za to nová verze průběhu ročníku FORTUNA:LIGY 2018-2019 s nadstavbovou částí po sehrání 30-ti kol doma a venku. Po staru by bylo téměř jisté, že mistrovský titul získá tři kola před koncem a s odstupem sedmi bodů pražská Slávie, druhá skončí Viktoria Plzeň a na třetím místě zůstane pražská Sparta. Na konci tabulky by byly také téměř jistě tři kola před koncem a s odstupem 8 a 7 bodů od nesestupového umístění odsouzeny k sestupu do FNL týmy Dukly Praha a Karviné. Proto by mnohá utkání v posledních třech kolech postrádala náboj a možná i regulérnost. Jenže s novým systémem je stále o co hrát a to je dobře.

S tím také přímo souvisí návštěvnost na stadionech. Před týdnem jsem se zabýval, kromě jiného, i počtem diváků a procentuální návštěvností na osmi domácích stadionech. Vyšlo mi to v prvním kritériu těsně nad 6 tisíc a 66%. Tentokrát to bylo na zbylých osmi stadionech paradoxně více v počtu diváků (6 300), ale méně v procentuálním zaplnění „jen“ 61. To proto, že před týdnem velkou část návštěvnosti „zařídili“ diváci v Plzni a na Slávii (v součtu 25 tisíc) a v procentech 2x stoprocentní vyprodané, i když s menším počtem, stadiony v Mladé Boleslavi a Karviné.

Při prostudování výsledků a průběhů utkání si nešlo nevšimnout zajímavých sérií branek v poměrně krátkém časovém úseku utkání a to dokonce 2 krát v době od 1. minuty. Tak tedy ve 22. minutě utkání Dukla v. Slávie byl stav 0:3 pro Slávii, ve 26. minutě utkání Baník Ostrava v. Teplice byl stav 3:1 pro domácí Baník a to byl také konečný výsledek. V Olomouci v utkání s Karvinou byl stav utkání v 9. minutě 1:1 a později od 42. do 61. minuty se stav změnil na 3:2 pro Sigmu, za 19 minut tedy další tři branky. A tak také utkání skončilo. A podobná série v krátkém časovém úseku se odehrála v Příbrami v utkání s Opavou, kdy od 42. do 58. minuty, tedy během 19-ti minut se zrodil konečný výsledek 3:1 pro domácí Příbram. Naopak ve dvou utkáních, severočeském derby Liberec v. Jablonec Bohemians v. Mladá Boleslav branka nepadla.

Slávie nenechala nikoho na pochybách, že na Julisce s Duklou potvrdí svoji kvalitu. Dovolím si ovšem zapochybovat z trenérského hlediska o správnosti přístupu k utkání a jeho výsledku ze strany trenéra Dukly Romana Skuhravého. On vlastně dobrovolně výsledkově a tím i bodově utkání se Slávií „odevzdal“ díky způsobu hry, který zvolil a po utkání byl spokojený, jak to jeho svěřenci na hřišti při prohře 1:5 dobře plnili. Jenže zapomíná, že netrénuje dorostence, kteří se učí modernímu způsobu hry bez priority výsledku, ale pracuje s prvoligovým týmem, který hraje o záchranu v soutěži a je na posledním místě. Jsem přesvědčen, že s jeho spokojeností s přístupem a snahou svých hráčů o moderní fotbal jeho nadřízení spokojeni nebudou, protože v takových případech jde také a především o body. Romana Skuhravého (vedl jsem ho v Jablonci) proto řadím do skupiny trenérských populistů, kteří hezky mluví, říkají to, co se chce slyšet, tvrdošíjně chce po svém týmu způsob hry podle svých nereálných představ, bez ohledu na typologii a možnosti svých hráčů. A to je zásadní chyba, kterou udělal i v předchozím působišti v Opavě, jak jsem se od dobře informovaného zdroje dozvěděl.

Způsob hry Dukly v tomto utkání se líbil i trenéru Trpišovskému, po utkání Duklu chválil. Proč ne. V médiích také vznikla polemika, zda 2 vstřelené branky středového záložníka Hušbauera jsou jeho „nominací“ do utkání s Chelsea v Evropské lize. Kdyby v tomto atraktivním utkání neabsentoval pro žluté karty motor týmu Souček, tak bych tvrdil, že stoprocentně ne, protože utkání v Evropské lize v této fázi jsou daleko náročnější, než naše nejvyšší soutěž a plně odhalí především pomalost Hušbauera ve všech činnostech.

Viktoria Plzeň díky správně odpískanému pokutovému kopu na Slovácku vyhrála 0:1 a udržela tak ztrátu na vedoucí Slávii na sedmi bodech a platí to, co jsem napsal v úvodu tohoto komentáře, že šance na zisk titulu stále žije.

Třetí největší favorit FORTUNA:LIGY pražská Sparta si poradila na domácím stadionu se Zlínem 2:0 poměrně bez problémů. První branku vstřelil mladý Hložek, který i v průběhu utkání prokázal, že je velkým talentem. Jen neznám jeho mentalitu a charakter, ale předpokládám, že to si sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický pohlídá a Hložek nebude následovat Václava Kadlece, jehož vzorem byl v začínající kariéře Tomáš Řepka a výsledek jeho i jeho vzoru známe.

Kapitolou samou pro sebe jsou někteří fanoušci (nevím, zda si toto označení zaslouží) Sparty, kteří se opět nechovali tak, jak se má chovat slušný člověk. Podobný problém má také Slávie a já velmi kvituji nesouhlasnou reakci zbytku stadionu a především hráčů Sparty. Taková reakce by se totiž ještě nedávno nestala. Vzpomínám si, že ještě nedávno hráči Sparty tvrdému jádru děkovali, i když členové tvrdého jádra hlasitě uráželi představitele Sparty.

Velmi mě potěšila další výhra Sigmy Olomouc, tentokrát s Karvinou pod trenérem Strakou 3:2. Skvělé jarní výsledky Sigmy totiž dávám do kontextu s Duklou Praha a jejím trenérem Skuhravým. Na podzim totiž hrála Sigma tzv. „jalový“ fotbal, bez tlaku do zakončení, vysokým procentem držení míče, ale proto také s množstvím ztrát míčů a pomalým přepínáním do defenzívy. Důležité bylo, že zkušený trenér Jílek dokázal tyto nedostatky pojmenovat a na tom všem proto se svým týmem přes zimu zapracoval. Včetně příchodu stopera Beneše, i když tentokrát nehrál a ani před týdnem ve Zlíně při výhře 2:0 hrál do zranění jen několik minut. Trenér Dukly Skuhravý se bohužel z působení v Opavě nepoučil a to je chyba.

Ostravský Baník porazil Teplice 3:1 i bez Baroše. Výborně ho v útoku nahradil Kuzmanovič, autor dvou branek.

Severočeské derby v Liberci, kam přijel Jablonec jsem několikrát prožil na vlastní kůži. Rád vzpomínám na derby v Jablonci, kdy jsme prohrávali 0:3 a konečný výsledek byl 3:3. Jenže tolik branek tentokrát zdaleka v Liberci nepadlo, dokonce ani jedna. Podobně i na Bohemians v utkání s Mladou Boleslaví.

Příbram v důležitém utkání o eventuální baráž porazila zaslouženě Opavu 3:1. Byla to první výhra nového trenéra Nádvorníka po výměně trenéra Csaplára.

Jak jsem zmínil v úvodu, do konce ligového ročníku se máme opravdu na co těšit a já jsem přesvědčen, že procenta zaplnění stadionů se budou zvyšovat. Proto se vlastně ten fotbal hraje.

Komentáře nejsou povoleny.