26. kolo F:L? Změna na „chvostu“ a ztráty pražských „S“

Dnešní komentář k už 26. kolu začnu dost netradičně. Všichni víme, že fotbal se hraje, možná je výstižnější, že se má hrát, především pro diváky. Proto jsem se tentokrát, kromě samotných utkání, zabýval i návštěvností. Loňský ročník nejvyšší fotbalové soutěže byl svým průměrem tuším přes 6 tisíc diváků z tohoto pohledu nadprůměrný a dost jsem se obával, zda ten letošní bude podobný. Liga se prodloužila na podzim do prosince, na jaře uspíšila už od února a návštěvnost to logicky ovlivnilo směrem dolů. Tentokrát na stadiony přišlo v průměru těsně nad 6 tisíc, ale bližší pohled prozradí hlavní příčinu. Tou byla především domácí utkání Slávie a Plzně. Z celkového počtu 48 tisíc tvořila návštěva na Slávii a v Plzni přes 25 tisíc. Proto jsem se zaměřil na všech osm utkání, ale netradičně ne z hlediska počtu diváků, ale procenta zaplnění kapacity osmi domácích stadionů.

Průměr procentuálního zaplnění stadionů je 66%. To zcela jistě není špatné číslo a v dalších kolech FORTUNA:LIGY mě bude stejný parametr hodně zajímat. Kromě dvou jmenovaných stadionů (Slávia 78%, Plzeň 80%) bylo na dvou stadionech i při nižší návštěvě dosaženo maximum kapacity, tedy 100%. Bylo to v Mladé Boleslavi a v Karviné. Určitě k tomu přispěli atraktivní soupeři Sparta a v Karviné regionální rival Baník Ostrava. Naopak nejmenší procentuální zaplnění stadionu bylo v Teplicích 14% a v Jablonci 38%. U obou to nějaké velké překvapení není. Pro mě je zklamáním 55% v Opavě, kde je historicky o fotbal velký zájem, navíc se v Opavě představila Dukla Praha s nedávným trenérem Opavy Romanem Skuhravým. Ve Zlíně si našlo cestu na stadion v derby se Sigmou Olomouc 64% kapacity, což je asi očekávané číslo.

Vedoucí tým soutěže pražská Slávia ztratila dva body na svém stadionu s Libercem po remíze 1:1. Trenér Trpišovský se určitě nebude na nic vymlouvat, ale já jsem přesvědčen, že částečnou příčinou může být reprezentační přestávka, kdy velká část kádru hráčů plnila reprezentační povinnosti. Tou druhou příčinou je určitě nepříjemný způsob hry Liberce (atletický, běhavý fotbal). A když k tomu přičteme skvělý výkon brankáře Nguyena a nezvládnutá standardní situace hráčů Slávie, tak je z toho remíza 1:1.

Sparta Praha prohrála v Mladé Boleslavi 2:1 a ukončila tak svoji sérii utkání bez ztráty bodu. Vítěznou branku domácích vstřelil bývalý hráč Sparty Matějovský, přesto, že branek moc ve své kariéře nenastřílel. Tentokrát se ke střele ze střední vzdálenosti odhodlal a vyplatilo se. První branku domácích vstřelil ruský kanonýr Komličenko a upevnil si tak prvenství v tabulce střelců s 21 brankami a zvýšil svůj náskok na druhého Stocha ze Slávie na 10 branek. Jen dodám, že výkony a výsledky Mladé Boleslavi nejsou dílem náhody. Dobře v zimní přestávce doplnila a jsem přesvědčen, že i posílila svůj hráčský kádr. Klíčová je dvojice zkušených stoperů Jugas a Hájek. Na podzim Mladá Boleslav inkasovala velké množství branek, na jaře v sedmi utkáních jen tři při remízách a čtyřikrát hrála s nejen se ziskem tří bodů za výhru, ale navíc vždy s čistým kontem v kolonce obdržených branek. A to není náhoda.

Třetí největší favorit F:L Viktoria Plzeň sice vyhrála s Bohemians Praha 3:2, ale vůbec to tak nemuselo být. Běhaví mladíci z týmu „klokanů“ po nevydařeném prvním poločasu vyrovnali nepříznivé skóre z 0:2 na 2:2 a měli na dosah i třetí gól. Navíc zkušený Pepa Jindříšek (první start v lize zažil v době, kdy jsem trénoval Jablonec v utkání se Slávií na Strahově) neproměnil pokutový kop, což si vynahradil vyrovnávací brankou na 2:2. Bohužel pro něj i jeho spoluhráče v opravdu dvou stoprocentních šancích zklamali Reiter a Levin a podle hesla „nedáš, dostaneš“ nakonec zůstaly tři body v Plzni po výhře 3:2. Přesto se ukázalo, jak nepříjemný je způsob hry Bohemians (podobně, jako Liberec) a hráčům držitele loňského mistrovského titulu nevyhovuje. V jejich hře je hodně ztrát a přepínání do defenzívy určitě není ani zcela podle představ trenéra Vrby. Nicméně jeho tým snížil ztrátu na vedoucí Slávii na sedm bodů a určitě se bude snažit ji dostat na nulu.

Další velmi očekávané utkání se hrálo v Karviné, kam přijel k „hornickému“ derby regionální rival Baník Ostrava. Atmosféra byla přiživena i prvním utkáním týmu Karviné na domácím stadionu pod trenérem Strakou. A bylo to znát. Domácí zaslouženě vyhráli 2:0, byli hladovější a odhodlanější a Baník Ostrava se musí obávat o účast v první šestce, kde se bude hrát o evropské poháry.

Velké očekávání také provázelo utkání v Opavě, kam přijela pražská Dukla. Očekávání to bylo ne kvůli soupeři, ale kvůli jeho trenérovi Romanovi Skuhravému, který opavský tým úspěšně vedl k postupu z FNL a i ve F:L. Jenže tajuplný odchod a nástup ke konkurenčnímu klubu, který přijel obrat o body domácí mužstvo byl pro skalní fanoušky tak trochu jako červený hadr na býka. Transparenty to jen potvrdily. Utkání jsem neviděl, ale podle médií tým Dukly doplatil na hru na vysoké držení míče, kterou neúspěšně praktikoval trenér Skuhravý i v Opavě. Domácí trenér Kopecký chce po hráčích více přímočarosti a ta slavila výhru 2:0. Hru Opavy dirigoval další můj dávný svěřenec, dnes u 40-ti letý Pavel Zavadil, což je obdivuhodné.

Dalším novým šéfem lavičky ve F:L je trenér Nádvorník v Příbrami. Debutoval v utkání v Jablonci, kde jeho noví svěřenci prohráli 0:3.

V moravském derby Sigma Olomouc po nešťastné prohře na Spartě tentokrát vyhrála ve Zlíně 0:2 a potvrdila tak skvělou jarní formu. Jenže já za tím vidím změnu v herní strategii Sigmy, naordinovanou trenérem Jílkem. Na podzim jeho tým hrál opět na dominanci v držení míče, bez tlaku do zakončení v pokutovém zemí soupeře. Potom logicky docházelo ke ztrátě míče a návrat do defenzívy byl z pohledu celého týmu liknavý. Proto při výhře ve Zlíně je cenné také čisté konto, což se v jarní části nestalo poprvé. Ze sedmi utkání už čtyřikrát!! A to je podobně jako v případě Mladé Boleslavi klíčové pro úspěšnost týmu. Vždy se musí vycházet z kvalitní defenzívy. A kdo to říká jinak, tak nemá pravdu nebo je populista.

Dobrou formu potvrdily také Teplice. Po výhře v minulém kole s Plzní 2:1 porazily na svém stadionu Slovácko 2:0. Škoda, že jen před 14% diváků z kapacity stadionu.

Ve starém modelu F:L bychom se pomalu blížili do finále celého ročníku. Hrála by se poslední čtyři kola. Jenže v letošním ročníku máme k dispozici ještě nadstavbu a ta může mnohé změnit a já jsem přesvědčen, že se máme na co těšit.

Komentáře nejsou povoleny.