Proč Sparta tápe a neřeší podstatu problému

V předchozím komentáři k 17. kolu FORTUNA:LIGY jsem svým čtenářům slíbil, že ještě dnes se budu věnovat na svých webových stránkách speciálně pražské Spartě a její aktuální situaci. Ano, i já jsem viděl na Slovácku obrovskou dávku nedisciplinovanosti, arogance, rezerv v přepínání po ztrátách míče atd. Zkrátka Sparta se už několik sezón točí v bludném kruhu a mně se nechce věřit tomu, že někdo může s takovým rozpočtem a možnostmi dovést svůj elitní tým k takovým výkonům a výsledkům.

Fotbal totiž není jen o kopání do míče, má hodně dalších parametrů a já tomu říkám mnoho fotbalových disciplín. Týká se to klubu, týmu i jednotlivých hráčů. Když to převedu na školní předměty, tak pokud mám na vysvědčení z deseti známek devět jedniček a desátou známkou je pětka, tak propadnu. Ne, že by Sparta pracovala na samé jedničky s jednou výjimkou, ale dejme tomu, že v tomto přirovnání pracuje na trojky, ale jednu pětku jí já vystavuji dlouhodobě v jedné disciplíně, která se týká hráčů. Tou je naprosté ignorování mentality a charakteru hráčů při jejich vytipování. On se k tomu nedávno nepřímo přiznal její trenér a sportovní ředitel Ščasný. Tvrdil, že hráči Sparty jsou kvalitnější, než hráči Slávie. Jenže on zapomněl dodat, že má na mysli (dovolte mi trochu ironie a nadsázky) disciplíny jako žonglování s míčem, přesná zpětná přihrávka na pět metrů apod.. On totiž zapomněl, jako celá Sparta dlouhodobě na jiné fotbalové disciplíny, jako je vůle, ctižádost, ambice, touha se zlepšovat, týmovost, pracovitost a další předměty, které jsou v současném fotbalu daleko podstatnější, než „žongly“ hráčů, jako je Kanga, Stanciu a další.

Jenže trenér Ščasný na tyto předměty nezapomněl, on je neřeší a nikdy neřešil, on k úspěchům používal jiné metody… A v tomto smyslu já tvrdím, že každý klub je nějak nastavený a podle toho si určuje priority ve fotbalových disciplínách. A protože já už hodně pamatuji, tak to můžu doložit na několika příkladech z mnoha, které jsem zaregistroval. Nikdy jsem nepochopil, že Sparta Praha angažovala a vytvořila hráčskou ikonu, která byla tváří Sparty z obránce Řepky, který svými „blikanci“ připravil Spartu o mnoho desítek, možná stovek milionů korun. A když Václav Kadlec, tenkrát mladý talentovaný hráč, v jednom rozhovoru prohlásil, že jeho vzorem v kabině Sparty je právě tento hráč, tak mi bylo jasné, že to Václav Kadlec daleko nedotáhne a měl jsem pravdu. Křestní jméno jsem uvedl proto, že jeho jmenovce Michala Kadlece Sparta angažovala v době, kdy už neměl absolutně žádné ambice, jedinou bylo fotbalové dožití ve Spartě v nadstandardních podmínkách.

Známá je také informace z důvěryhodného zdroje, že ve své době nebyl v kabině mužstva příliš oblíbený Pavel Nedvěd, protože neměl ambice „hodnotit“ utkání do nočních hodin někde v baru a kam to dotáhl všichni víme.

Pokud je tedy někdo znepokojen nebo dokonce překvapen nad výkony potažmo výsledky týmu Sparty, tak je třeba si uvědomit, že je to dlouhodobá záležitost a příčinou je nesprávné nastavení celého klubu a špatného vyhodnocení priorit při výběru hráčů, kteří mají Spartě pomoci. Nebo si někdo myslí, že zodpovědní brali v úvahu charakter hráčů, kteří se prezentovali tak, jak jsme všichni viděli na Slovácku? A nemyslím jen červené karty a neproměněné pokutové kopy. Mám na mysli i plnění úkolů v organizaci hry některých hráčů. Z týmu Sparty nevyzařuje týmová soudržnost.

Pro ty, kteří moc neví, co mám na mysli, tak pro srovnání uvedu pražskou Slávii. Tam jsou jasně daná pravidla nejen z hlediska typologie hráčů směrem k herní strategii trenéra Trpišovského, ale i z hlediska mentality a charakteru hráčů. Proto je mužstvo schopno otočit utkání v Opavě a proto vede zcela logicky a zaslouženě ligu o čtyři body a má reálnou šanci hrát Evropskou ligu i na jaře.

Pokud se tedy vrátím k nadpisu tohoto komentáře, tak podstata problému Sparty je v dlouhodobě nevhodném nastavení klubu a z toho vyplývající nedokonalý výběr hráčů z hlediska jejich charakteru.

Komentáře nejsou povoleny.