Česká šance na jaro v evropských pohárech stále žije

Tento týden se hrálo předposlední kolo skupinové fáze Ligy mistrů a Evropské ligy, v které ještě hrají tři naše kluby. Z nich dva (Viktoria Plzeň a Slávie Praha) mají před posledním kolem reálnou šanci na postup do jarní vyřazovací fáze. Jediný Jablonec už šanci nemá. Doufejme, že oba kluby s reálnou šancí to zvládnou, protože kromě sportovní prestiže a ekonomickému přínosu jde také o klubový a celkový český koeficient. Ten celkový se nám v letošní sezóně nepodařilo udržet na předpokládané úrovni, navíc některé země v pořadí pod námi se na nás dotáhly nebo se dokonce posunuly v pořadí před nás.

Z těchto všech důvodů bylo skvělé, že Viktoria Plzeň vyhrála v Moskvě s CSKA 1:2 a zachovala si tak opravdu velkou šanci na postup do zmiňované vyřazovací fáze . V tomto případě se ukázalo, jak zkušeným a dlouhodobě evropskými poháry prověřeným týmem, včetně trenéra Vrby, Viktoria Plzeň je. Splnit jedinou podmínku pro zachování šance na udržení v soutěži, kterou byla výhra a zisk tří bodů tým dokázal i za situace, kdy brzy inkasoval branku a těsně před odchodem do šaten na poločasovou přestávku záložník Procházka neproměnil pokutový kop.

Druhý poločas český mistr převzal taktovku a dvěma góly průběh utkání otočil a po závěrečném hvizdu rozhodčího se všichni hráči, realizační tým i fanoušci Viktorie mohli radovat z výhry. A jak už to tak bývá jednu z branek, tu vyrovnávací, vstřelil nešťastný neúspěšný exekutor pokutového kopu před koncem prvního poločasu Procházka. Tým Viktorie Plzeň potvrdil, že tato klíčová utkání umí hrát, že se umí na ně připravit především mentálně, tedy hlavou, což je v každé činnosti a tedy i ve fotbalu klíčové. Takto hráče připravit je i zkušeností jejich trenéra Vrby. Jenže ani výhra v Moskvě nezaručuje stoprocentně Viktorii vysněný postup. V posledním kole se ještě utká v Plzni ve své Doosan aréně s AS Řím a nesmí z tohoto utkání získat méně bodů, než CSKA Moskva v Madridu v utkání s favorizovaným Realem. Náš mistr tedy může i prohrát, pokud prohraje i CSKA, díky lepšímu vzájemnému utkání.

Největší šance na postup do jarní vyřazovací fáze evropských soutěží, tedy větší, než Viktoria Plzeň jsem určitě nejen já, ale i většina dalších fanoušků fotbalu vkládali před tímto kolem do pražské Slávie. Ta hrála ve francozském Bordeaux a k postupu jí měla stačit jen remíza při případné prohře FC Kodaň v Petrohradu. Kodaň v Petrohradu opravdu prohrála 1:0, ale druhá podmínka, alespoň remíza Slávie v Bordeaux splněna nebyla. A tady musím být hodně kritický, protože jsou zápasy, kdy se výsledek nedostaví, ale výkon týmu je na hranici jeho možností. Jenže v tomto případě to neplatí, Slávie prohrála 2:0 zcela zaslouženě a správně to velmi kriticky hodnotil i trenér Trpišovský po utkání. Podobně i hráči, jen je třeba si vyhodnotit, proč tomu tak bylo. A já nepochybuji, že trenér Trpišovský si to s týmem vyhodnotí naprosto nekompromisně.

Kdo čte moje fotbalové komentáře ví, že Slávii považuji za nejlépe fungující tým v naší nejvyšší fotbalové soutěži na hřišti i v kabině hráčů. Jenže tentokrát jsem se nestačil divit nebojím se napsat někdy až laxnímu přístupu hráčů Slávie k řešení herních situací. To jsem v jejich hře nikdy neviděl. Ano, mohla tam být nervozita díky díky šanci rozhodnout v tomto utkání o postupu. Jenže to mohlo být i opačně, že hráči k utkání nepřistoupili správně s vědomím, že se psalo, že soupeř bude hrát s mladými hráči z lavičky (o víkendu tým Bordeaux čeká důležité ligové utkání s PSG). Obě varianty jsou sice špatně, ale ta druhá je trestuhodná. Mezi oběma soupeři byl velký rozdíl v rychlosti a pohybu, což může vyplývat z typologie hráčů, ale rozdíl byl i v odhodlání, zarputilosti a obětavosti. A to už je na důraznou debatu uvnitř týmu. První pokus postoupit do jarní fáze Evropské ligy tedy hráči Slávie zahodili a teď budou mít ještě jeden a poslední. Tím je domácí utkání se Zenitem Petrohrad. K postupu jim nyní stačí opěr remíza a nemusí řešit výsledek druhého utkání mezi Kodaní a Bordeaux, mají to tedy tzv. ve svých rukou. Jejich soupeř má již postup jistý a jsem opravdu zvědavý, zda bude výhodou v nastavení hlav a herním projevu obou soupeřů jistota postupu Petrohradu nebo povinnost Slávie bodovat minimálně remízou.

Třetím českým účastníkem skupinové fáze evropských pohárů je Jablonec v Evropské lize. Včera prohrál s dalším francouzským týmem Rennes 0:1. Utkání bylo podobné, jako téměř všechny zbývající v podání Jablonce. Oni totiž v žádném z pěti odehraných utkání ve skupině nezklamali herně, ale neodstavily se výsledky. A ve fotbalu je to v tomto případě hodně o výsledku. Jablonečtí dokázali jen dvakrát bodovat po bodu za remízu a to na postup do jarní části nestačí a nepomohla by k tomu ani výhra v posledním utkání v Kyjevě. Nepochybuji, že i tam se budou hráči trenéra Rady snažit ukázat, že zkušenosti, které v tomto ročníku Evropské ligy získali jsou velké. Jablonečtí hráči i včera neproměnili několik vyložených šancí, nastřelili břevno, ale všechno pochytal český brankář v dresu Rennes Koubek.

Uvidíme za dva týdny, zda se našim dvěma týmům Plzni a Slávie podaří prolomit jarní bránu do Evropské ligy, protože i Viktoria Plzeň může postoupit ze třetího místa ve skupině Ligy mistrů „jen“ do vyřazovací fáze Evropské ligy. Budeme jim držet palce.

Komentáře nejsou povoleny.